Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: Ολα τα φιλέτα στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Με μαζικούς αποχαρακτηρισμούς της χρήσης γης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο υποδομές, δάση, παραλίες, βουνά «καθαρά» από περιβαλλοντικούς και άλλους περιορισμούς

Κόλαση. Μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει για να περιγραφούν οι τρομακτικές ανατροπές που επέρχονται με το ερμηνευτικό σχέδιο νόμου στις χρήσεις γης, στη χωροταξία, στους πολεοδομικούς όρους δόμησης, στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, τη διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στις παράλιες ζώνες, στη θάλασσα, στα δάση και, τέλος, την άνευ όρων εκποίηση της δημόσιας γης σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσα από το άθλιο τέχνασμα της σύστασης «επιφάνειας» επί της δημόσιας γης, την οποία θα μπορεί να εκμισθώνει και να εκμεταλλεύεται ιδιώτης, ή ιδιωτική εταιρεία επί 80 συναπτά έτη.
Η επιθετικότητα και η αγριότητα του κεφαλαίου την εποχή της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου ξεπερνούν και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει τίποτα από τα στοιχεία που συγκροτούν τον πολιτισμό αυτής της χώρας, που να μην το έχουν μολύνει. Οπου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, τα πάντα μαραίνονται, η ζωή χάνεται, παντού διαχέουν το φόβο και την απελπισία. Ξεκίνησαν από τις άγριες περικοπές των μισθών και των συντάξεων, συνέχισαν με την επιβολή βαρύτατης φορολογίας, σειρά πήρε η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, οι εξοντωτικές περικοπές στις δαπάνες Υγείας, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα προνοιακά επιδόματα, στα επιδόματα ανεργίας, ακολουθούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για να επανέλθουν και πάλι σε νέες περικοπές των μισθών και των συντάξεων και ο κύκλος του αίματος τελειωμό δεν έχει.
Ηταν θέμα χρόνου να ρίξουν το βδελυρό βλέμμα τους και πάνω στις παραλίες, στη θάλασσα, στα δάση και τα βουνά αυτής της χώρας, ό,τι έχει απομείνει από τις ομορφιές αυτού του τόπου. Και σε κοινή συμφωνία, κυβέρνηση, τρόικα και επιχειρηματίες που αδημονούν να βάλουν στο χέρι περιοχές - φιλέτα, αποφάσισαν ότι πρέπει να τις ...«αξιοποιήσουν».
Τα πάντα για το κέρδος
Τι θέλουν να «αξιοποιήσουν»; Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο κράτος. Εκατομμύρια στρέμματα γης παραδίδονται βορά στις αρπακτικές διαθέσεις του κεφαλαίου, το οποίο ονειρεύεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε Λας Βέγκας των Βαλκανίων. Γιατί, σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, λεφτά υπάρχουν. Και μάλιστα πολλά. Μόνο που τα κρατούν επίζηλα στα θησαυροφυλάκιά τους οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες, και τα ανασύρουν μόνο όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, πουλάει, οι επιχειρηματίες φαίνεται ότι ενδιαφέρονται. Μόνο που αυτό δεν αρκεί.Χρειάζεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στο κεφάλαιο να λεηλατεί χωρίς περιορισμούς τη γη αυτής της χώρας. Τη βρώμικη αυτή δουλειά ανέλαβε να τη διεκπεραιώσει και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών σαν «ερμηνευτικό νόμο» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου» ήταν ένας ζωντανός εφιάλτης.
Στόχος του νέου τερατουργήματος της κυβέρνησης για την εκποίηση της δημόσιας γης αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά, είναι να κάνει ελκυστική και «καθαρή» από περιορισμούς τη δημόσια περιουσία για κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, προσβλέποντας στην είσπραξη χρημάτων, προκειμένου να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ενδεικτική του τρόπου που η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη δημόσια περιουσία είναι και η παραδοχή ότι: «Οι κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κατά τον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της επένδυσης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ των χωροταξικών επιλογών και των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Μπορεί βέβαια να καταλάβει κανείς τι σημαίνει συνδυασμός της χωροταξικής πολιτικής με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους. Απλώς στο βωμό του κέρδους ανατρέπεται κάθε χωροταξικός σχεδιασμός.
Στο όνομα της αξιοποίησης ποδοπατιούνται αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, φυσικά πάρκα κλπ. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: «Η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την κείμενη περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως είναι ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης, πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις».
Ακόμα αναφέρεται ότι «η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων που εμπίπτουν στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας ενεργείται μόνο εφόσον επιτρέπεται από τα υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα...». Η ...«αξιοποίηση» εισβάλλει παντού.
Γενικές χρήσεις γης
Ολα τα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 ή κάτω από 2.000 κατοίκους, κρίνονται ως «αξιοποιήσιμα» και μπορούν να οικοδομηθούν. Οι χρήσεις γης των ακινήτων διακρίνονται σε αυτές που προορίζονται για:
  • τουριστικές επενδύσεις
  • επιχειρηματικά πάρκα
  • θεματικά πάρκα - εμπορικά κέντρα - αναψυχή
  • μεταφορικές - τεχνικές - κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές και λειτουργίες
  • δημόσια ακίνητα μεικτών χρήσεων.
Πάνω στην εκποιήσιμη γη μπορούν να κατασκευαστούν τουριστικά καταλύματα, λιμάνια, μαρίνες, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, ελικοδρόμια, αεροδρόμια, αμαξοστάσια, επισκευαστικές μονάδες και σταθμοί διαλογής, χώροι στάθμευσης οχημάτων, κέντρα τεχνικής εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων, μονάδες παραγωγής - διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, σιδηροδρομικοί σταθμοί, λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής, αλιευτικής και τουριστικής δραστηριότητας, διαχείρισης αποβλήτων, απορριμμάτων, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες κλπ.
Στους γενικούς όρους δόμησης έχουμε νέες γενικευμένες ανατροπές.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι «το ανώτερο ποσοστό κάλυψης για όλες τις γενικές κατηγορίες χρήσεων γης ορίζεται στο 50%». Πέραν τούτου ανοίγει παράθυρο για την υπέρβαση του ύψους των κτιρίων, πέραν αυτών που προβλέπει ο ΓΟΚ. Με προεδρικό διάταγμα μπορούν να αλλάξουν οι χρήσεις γης. Και δε χρειάζεται παρά μια απλή υπουργική απόφαση ώστε να «μπορεί να ορίζεται και να εξειδικεύεται το περιεχόμενο των ειδικότερων χρήσεων γης, το είδος και το μέγεθος των κτιρίων και εγκαταστάσεων που μπορούν να χωροθετούνται ανά χρήση, τα όρια και οι περιορισμοί στις χρήσεις γης και κάθε σχετικό θέμα με τον προσδιορισμό και την ειδική πολεοδομική λειτουργία των χρήσεων». Ολες αυτές οι χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές μπορούν να γίνουν με την υπογραφή δύο υπουργών!
Με προεδρικά διατάγματα μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα ρυθμιστικά σχέδια, γενικοί πολεοδομικοί σχεδιασμοί, σχέδια ανοικτής πόλης, αλλά και ζώνες οικιστικού ελέγχου καθώς και άλλα σχέδια χρήσεων γης «εφόσον η τροποποίηση καθίσταται αναγκαία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων»!
Σε ιδιώτες αιγιαλός - παραλίες
Πάντα στο όνομα της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», επιτρέπουν στους ιδιώτες επενδυτές να κτίζουν πάνω στον αιγιαλό και την παραλία, για την κατασκευή λιμενικών έργων, ή επέκταση υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για διάστημα 50 ετών (!) ενώ ο επενδυτής «έχει το αποτέλεσμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης γης και αιγιαλού και παραλίας που του παραχωρείται για την κατασκευή λιμενικών έργων». Αν τα έργα αυτά καλύψουν θαλάσσιο χώρο, θα κινηθεί η διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού - παραλίας!!!
Ξεπούλημα δημόσιας γης με όχημα την επιφάνεια...
Εδώ επιχειρείται μια απάτη ολκής, καθώς, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18, η δημόσια γη θα παραμείνει στο κράτος, αλλά η επιφάνειά της μπορεί να παραχωρηθεί από 50 έως και 80 χρόνια, ενώ όταν πρόκειται για κατοικία, η παραχώρηση γίνεται για 100 χρόνια! Κατά τ' άλλα η γη παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο...
Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας
Ολα τα χρήματα από την εκποίηση της δημόσιας γης και την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στις οποίες το δημόσιο διατηρεί συμμετοχές θα καταλήγουν στο ταμείο αυτό. Το τελευταίο λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς σαφώς αναφέρεται ότι δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ θα λειτουργεί υπό την υψηλή επίβλεψη και επιστασία της τρόικας.
Το ταμείο αυτό έχει υπερεξουσίες καθώς σε αυτό μεταβιβάζονται χωρίς αντάλλαγμα:
  • κινητές αξίες εταιρειών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
  • περιουσιακής φύσης δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
  • ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κηρύσσονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, αν κρίνονται αναγκαίες - επικαλούνται λόγους μείζονος σημασίας δημόσιου συμφέροντος - για την αξιοποίηση περιουσιακού στοιχείου του ταμείου.
Ανάμεσα στις πηγές εσόδων του ταμείου περιλαμβάνονται και επιχορηγήσεις που θα λαμβάνει από το δημόσιο, ενώ στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα παραβρίσκονται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τελευταίοι έχουν πλήρη ελευθερία σε θέματα ενημέρωσης του ταμείου και πρόσβαση στα στοιχεία, ενώ θα δίνουν πλήρη αναφορά στους εκπροσώπους της τρόικας.
Το φετινό πρόγραμμα
Σύμφωνα με τις επιδιώξεις των κυβερνώντων και τα όσα αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», πέραν των μεθοδεύσεων για την ακίνητη περιουσία, φέτος θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:
Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Κρατικά Λαχεία, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, Αδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, Ελληνικό,Τέσσερα Αεροσκάφη «Airbus» που ανήκουν 100% στο δημόσιο, Οι συμμετοχές του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1,2% των μετοχών) και την «Αλφα Μπανκ» (0,6%), Το πρώτο πακέτο ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, Ελληνικά Ταχυδρομεία(ΕΛΤΑ), Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ), Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Μεταλλευτικά Δικαιώματα.
Τα λιμάνια! Η παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιώτες είναι μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει με την είσοδο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο. Σε ιδιώτες σχεδιάζεται να παραδοθούν, πέρα από αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των Βόλου, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Ραφήνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας.
Τα αεροδρόμια: Λόγος γίνεται για 29 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων, Κω, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης και Χίου. Μέσα στο 2011, η κυβέρνηση προωθεί την επιχειρησιακή ανεξαρτητοποίησή τους από την ΥΠΑ, καθώς και τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες, που στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα μέσα του 2013.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αντιπαλέψουν με ενιαίο μέτωπο. Η λύση για το λαό είναι να μετατρέψει με τη συμμαχία και την εξουσία του τις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε λαϊκή περιουσία, ώστε η οικονομία να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου