Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές με το «μεσοπρόθεσμο»


Νέα επιδείνωση επιβάλλεται στην Κοινωνική Ασφάλιση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως προκύπτει από τον λεγόμενο εφαρμοστικό νόμο, που επιβάλλει παραπέρα μείωση συντάξεων και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα:
  • Μειώνεται αναδρομικά από την αρχή του έτους η σύνταξη των ναυτικών (ΝΑΤ) κατά 6%.
  • Μειώνεται κατά 10% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αναδρομικά από την αρχή του έτους και κατά 15% το εφάπαξ των εργαζόμενων στη ΔΕΗ ασφαλισμένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ.
  • Αυξάνεται το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε πέρυσι για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και η κλίμακα της παρακράτησης διαμορφώνεται από το 6% έως 14%.
  • Για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών επιβάλλεται και δεύτερη παρακράτηση για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ από 6% έως 10% επί του συνολικού ποσού της σύνταξης. Και οι δύο παρακρατήσεις επιβάλλονται άμεσα με τις συντάξεις του μήνα Αυγούστου.
  • Χαράτσι επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις. Η παρακράτηση ανέρχεται από 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και κλιμακώνεται κατά 1% ανά 50 ευρώ. Δηλαδή, 4% για ποσό σύνταξης 350 έως 400 ευρώ και 10% για σύνταξη άνω των 600 ευρώ.
  • Επιβάλλεται εισφορά 10 ευρώ το μήνα υπέρ ανεργίας για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Η παρακράτηση αρχίζει από την 1/8/2011.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ επιβάλλεται χαράτσι ως ποσοστό επί του τζίρου της επιχείρησης από την 1/1/2013. Το ύψος της πρόσθετης εισφοράς για τον ΟΑΕΕ θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
  • Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές επιβάλλεται και στους αγρότες (ΟΓΑ), καθώς υποχρεωτικά θα μετατάσσονται σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση (και μέχρι την 5η) ανά τριετία. Ανάλογη διάταξη και υπαγωγή υποχρεωτικά σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση επιβάλλεται και για τους ασφαλισμένους των ταμείων ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ. Ειδικά για τους ασφαλισμένους πριν από το 1992 που ασφαλίζονται στους ανωτέρω τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται σε πρόσθετη εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους τομείς επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,5% επί του μισθού για εργαζόμενο και εργοδότες υπέρ ΟΑΕΔ.
Είχαν προηγηθεί άλλα μέτρα - καρμανιόλα
Τα νέα μέτρα κατά ασφαλισμένων και συνταξιούχων έρχονται να προστεθούν στις επώδυνες ανατροπές που επιβλήθηκαν στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ποιες είναι:
  • Η αύξηση στα 40 χρόνια εργασίας ή στα 12.000 ένσημα, αντί για 10.500 ένσημα ή 35ετία για να έχει κάποιος το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη.
  • Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αντικειμενικά θα αυξηθεί πάνω από το 65ο έτος. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος έχει τα 12.000 ένσημα, πρέπει ταυτόχρονα να έχει συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας. Οποιος δεν έχει συμπληρώσει τα 40 χρόνια ασφάλισης, δεν μπορεί ουσιαστικά να φύγει πριν το 65ο έτος γιατί για κάθε χρόνο επέρχεται μείωση της σύνταξης κατά 6%. Στην πενταετία η μείωση θα είναι 30%. Ο συνδυασμός των παραπάνω διατάξεων οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και σε μείωση των συντάξεων.
  • Ενώ στο προηγούμενο καθεστώς με 35 χρόνια εργασίας, ο εργαζόμενος λάμβανε ολόκληρη τη σύνταξη, τώρα θα λαμβάνει μόνο τα 35/40. Αρα, μόνο απ' αυτό η μείωση της σύνταξης ανέρχεται στο 12,5%.
  • Το νέο σύστημα, που οδηγεί σε ριζική μείωση των μελλοντικών συντάξεων μέσα από τον καινούριο τρόπο υπολογισμού και τους νέους συντελεστές. Το νέο σύστημα «σπάει» τη μια ενιαία σύνταξη στη «βασική» και στην «αναλογική». Για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης οι συντελεστές αναπλήρωσης καθορίζονται από το 0,8% ετησίως έως το 1,5% αντί του 2% που ισχύει. Συνολικά το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία αντί του 70% μειώνεται - για τα ίδια χρόνια ασφάλισης - στο 34,19%. Δηλαδή, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται κατά 50%. Ακόμα και για τα 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στο 41,2%.
  • Ο συντάξιμος μισθός αντί για τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Αυτή η ανατροπή οδηγεί σε συντάξιμο μισθό μειωμένο από 30% έως και 50%.
  • Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για πάντα.
  • Η επιβολή χαρατσιού (ΛΑΦΚΑ) από τον Αύγουστο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 3% έως 10%.
  • Το πάγωμα όλων των συντάξεων στην ονομαστική αξία του 2008. Αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ και αποχαρακτηρισμός εκατοντάδων ειδικοτήτων από την 1/1/2011. Αύξηση του ορίου ηλικίας στο 60ό έτος και στα επαγγέλματα που παραμείνουν στα ΒΑΕ.
  • Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο 65ο έτος. Η αύξηση των χρόνων εργασίας στις εργαζόμενες μητέρες με ανήλικο παιδί φτάνει και τα 15 χρόνια.
Ανεργία και «μεσοπρόθεσμο»
Στερούν το δικαίωμα της επιδότησης ανεργίας σε χιλιάδες ανέργους ιδιαίτερα σε εποχικά εργαζόμενους αλλά και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
  • Συγκεκριμένα: Απαιτούνται ο άνεργος να έχει κάνει 80 μεροκάματα το έτος, για τα τρία προηγούμενα έτη από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 80 μεροκάματα για τα δύο προηγούμενα έτη.
  • Εναλλακτικά απαιτούνται να κάνει 280 ένσημα στα τρία προηγούμενα έτη (τα 200 στα δύο τελευταία) από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 200 μεροκάματα τα δύο προηγούμενα έτη (και τουλάχιστον 80 ανά έτος).
Η πραγματική σφαγή γίνεται στους εποχικούς εργαζόμενους (π.χ. στον τουρισμό). Απαιτούνται δύο προϋποθέσεις για να πάρουν νέα επιδότηση: Η πρώτη είναι να έχουν κάνει 100 μεροκάματα τους τελευταίους 12 μήνες, η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι απαιτούνται 150 μεροκάματα «από τη λήξη της αμέσως προηγούμενης επιδότησής του έως και την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης με βάση την οποία αιτείται νέα επιδότηση». Σήμερα ισχύει μόνο η πρώτη προϋπόθεση. Η προσθήκη της δεύτερης προϋπόθεσης πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος στον τουρισμό που δουλεύει έστω και λίγο λιγότερο από έξι μήνες το χρόνο (δε συμπληρώνει δηλαδή τα 150 μεροκάματα) σταματά να δικαιούται το επίδομα ανεργίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποτελούν το 80% του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου