Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Ένα τυπικό παράδειγμα


Το όνομα της καλής εταιρείας είναι «Praktiker».
Είναι η πολυεθνική που βεβαίως έχει απλώσει τα πλοκάμια και στην Ελλάδα.
Είναι το μονοπώλιο που ήδη έχει προκαλέσει μια εκατόμβη απολυμένων.
Είναι η επιχείρηση που από χτες έχει θέσει σε εφαρμογή τη μείωση μισθών των εναπομεινάντων εργαζομένων κατά 25%.
Ε, λοιπόν, αυτή η εταιρεία που εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για την εκ περιτροπής εργασία- που ψηφίστηκαν στο όνομα της κρίσης - έχει τζίρο που την τελευταία εξαετία ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ!
*
Το μονοπώλιο που έχει απολύσει μέχρι στιγμής εκατό εργαζόμενους αξιοποιώντας τους νόμους του Λοβέρδου - τους νόμους που ψηφίστηκαν για να «βοηθηθούν» οι «αναξιοπαθούσες» επιχειρήσεις - έχει την εξαετία 2005 - 2010, δηλαδή τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αθροιστικά κέρδη που ξεπερνούν τα 178 εκατομμύρια ευρώ!
*
Το μονοπώλιο που περικόπτει το 1/4 του μισθού των εργαζομένων – εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Παπακωνσταντίνου και της τρόικας για τη «σωτηρία της χώρας» - μόνο μέσα στο 2010 είχε κέρδη 24 εκατομμύρια ευρώ!
*
Επειδή, δηλαδή, τα κέρδη της μειώθηκαν από το 2009 στο 2010 κατά 4%, η «Praktiker» κόβει μισθούς κατά... 25%! Δηλαδή, για κάθε μια μονάδα πτώσης των κερδών της, επιβάλλει έξι φορές μεγαλύτερη μείωση του μισθού του εργάτη!
Και προσοχή:
Η «Praktiker» δεν κόβει μισθούς και δεν απολύει γιατί είχε ζημιές (που και ζημιές να είχε οι τελευταίοι που θα έφταιγαν είναι οι εργαζόμενοι).
Κόβει μισθούς και απολύει εργαζόμενους γιατί μειώθηκαν ελάχιστα τα... κέρδη της! Κόβει μισθούς και απολύει εργαζόμενους όχι γιατί «χάνει», αλλά για να συνεχίσει να υπερκερδοφορεί.
***
Γιατί, λοιπόν, γίνονται όλα αυτά; Γιατί μειώνονται οι μισθοί, γιατί διογκώνονται οι ουρές των ανέργων, γιατί καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα;
Γιατί η Ελλάδα έχει καταπλακωθεί από την κατάθλιψη, γιατί σε κάθε σπίτι ξεχειλίζει ο φόβος για το αύριο, γιατί κάθε τόπος δουλειάς έχει μετατραπεί σε τόπο ανασφάλειας για το μεροκάματο της επόμενης μέρας, γιατί τα όνειρα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης ναυαγούν στο αρχιπέλαγος του τρόμου μιας επαπειλούμενης απόλυσης;
*
Αυτός είναι - μας λένε οι «σοσιαλιστές» - ο σκληρός, αλλά «αναγκαίος» δρόμος που πρέπει να πορευτούμε για «να σωθεί η χώρα».
Αυτό είναι - μας λένε οι πρόθυμοι της «συναίνεσης» - το βαρύ μα «αναπόφευκτο» τίμημα που πρέπει να επωμιστεί ο λαός για «να σωθούμε από τη χρεοκοπία», «να σωθούμε από το χρέος», «να σωθούμε από την κρίση».
*
Είναι ελεεινοί και τρισάθλιοι.
Είναι απατεώνες και ψεύτες.
Είναι οι εκπρόσωποι που ταιριάζουν στην τάξη των πιο σαρκοβόρων εκμεταλλευτών που έχει γεννήσει η Ιστορία της ανθρωπότητας.
*
Οδηγούν τους εργαζόμενους στον αφανισμό.
Ο πραγματικός λόγος είναι ότι αφανίζοντας τους εργαζόμενους, περιφρουρούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτή είναι η αποστολή τους. Οσο για τη χώρα και το λαό αυτής της χώρας, είναι έννοιες που οι πατριδοκάπηλοι ανέκαθεν έχουν γραμμένες στα παλιά τους τα παπούτσια.
*
Στέλνουν τους μισθωτούς στα «Νταχάου» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και επικαλούνται το δημόσιο χρέος. Αλλά το μοναδικό «χρέος» που αναγνωρίζουν είναι το «χρέος» τους να υπηρετούν σαν πιστά σκυλιά τα αφεντικά τους, τους κεφαλαιοκράτες.
Δεκάρα δε δίνουν για το δημόσιο χρέος, που οι ίδιοι το προκάλεσαν μέσω του φαύλου κύκλου των δανείων. Των ίδιων δανείων που φαγώθηκαν και συνεχίζουν να ξεκοκαλίζονται από τις κλίκες της πλουτοκρατίας.
*
Ξεκληρίζουν τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους όχι για να αποφευχθεί η «χρεοκοπία της χώρας», αλλά γιατί η κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν πρέπει να αντισταθμιστεί και να συμψηφιστεί μέσα από τη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων.
***
Για τα γραβατωμένα αθύρματα της καπιταλιστικής εξουσίας, όλα τα προηγούμενα δεν είναι παρά ένα «παραλήρημα αφορισμών». Ενα «ακατάσχετο υβρεολόγιο» που προέρχεται από τις «παρωπιδοφόρες γραφίδες του ΚΚΕ»...
*
Απέναντι στην τόση κομψότητα των ταξικών μας αντιπάλων, απέναντι στην τόση φινέτσα των πολιτικών τους φερέφωνων και της πλειάδας των κλόουν που απαρτίζουν την αυλή των διασκεδαστών τους, θα επιμείνουμε να απαντάμε με τους ξερούς αριθμούς της πραγματικότητας.
Και μη διανοηθούν να μιλήσουν για «μεμονωμένο» παράδειγμα. Το παράδειγμα της «Praktiker» είναι ένα από τα πολλά. Αρκεί να συμβουλευτεί κανείς τους ισολογισμούς των μονοπωλίων.
Το παράδειγμα, ως εκ τούτου, είναι ενδεικτικό, είναι τυπικό και μαζί αποκαλυπτικό ως προς το τι συμβαίνει - και γιατί συμβαίνει ό,τι συμβαίνει - απ' άκρη σ' άκρη σήμερα στην Ελλάδα.

Πρόταση για απεργία για τα νέα μέτρα 
Εργάτη, Εργάτρια, Συνταξιούχε,
    Νέα και Νέε,
   
Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας αλλά και των οικογενειών μας. Δεν μας επιτρέπεται ούτε να μοιρολογούμε ούτε να φυγομαχούμε απέναντι στην λυσσασμένη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ.
Έχουμε ιερό χρέος στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας να ματαιώσουμε την επιχείρηση μετατροπής των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους.
Έχουμε υποχρέωση να ματαιώσουμε τη μανιασμένη επίθεσή τους σε βάρος των δικαιωμάτων μας να μην περάσουν τα νέα μέτρα κόλαση για το λαό.
Αγώνας, πάλη και σύγκρουση για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής, ειναι η μόνη απάντηση για να μην παραδοθούμε στα νύχια των αδηφάγων αρπακτικών της ολιγαρχίας του πλούτου. Τα μέτρα του ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ανοίγουν τον δρόμο για να μας βάλουν στη μέγγενη που θα συνθλίψει ότι εργασιακό δικαίωμα μας έχει απομείνει.
Να μην επιτρέψουμε τα παιδιά μας να δουλεύουν με μισθούς πείνας. Αν δεν παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής το εργασιακό τους μέλλον θα είναι κόλαση.
Γιατί προωθούν:
1. Οι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών να προσλαμβάνονται με μειωμένο μισθό κατά 20% από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή, με 500 ευρώ μισθό περίπου, αφού και οι κλαδικές συμβάσεις ή μειώνονται ή καταργούνται. Όλα αυτά μέσα σε καθεστώς ομηρίας 2ετούς σύμβασης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργηση της εισφοράς για τους εργοδότες στον ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ, αποκλείοντας τους έτσι από το δικαίωμα επιδότησης της ανεργίας όταν απολυθούν καθώς και από τις παροχές των άλλων Οργανισμών. Γενικεύεται η επίθεση στους μισθούς αφού οι μειώσεις θα επεκταθούν σε όλους τους εργαζόμενους αφού μ' αυτό τον τρόπο τορπιλίζονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
2. Ενταφιάζεται το 8ωρο. Παρατείνεται από 6 σε 12 μήνες η περίοδος, όπου ο εργοδότης μπορεί να αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο από 8 ώρες σε 10 ώρες και 12, πράγμα που καταργεί τις υπερωρίες, εντατικοποιεί την εργασία, απορυθμίζει τον οικογενειακό και ατομικό προγραμματισμό, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην οργανική και ψυχική υγεία της εργατικής τάξης και αυξάνει τις πιθανότητες για εργατικά ατυχήματα.
3. Παρατείνεται η ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 2 σε 3 χρόνια, που σημαίνει κατάργηση αποζημιώσεων, θωράκιση του οπλοστασίου της μεγαλοεργοδοσίας για να τρομοκρατεί και να εκβιάζει .
4. Καταργείται δια νόμου με όχημα τις ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου το όποιο εμπόδιο μπορούσε να τεθεί από τα Συνδικάτα στην εφαρμογή της διευθέτησης χρόνου εργασίας .
Όλα αυτά επιχειρείται να εφαρμοστούν συνδυαστικά με μια νέα φοροαφαίμαξη σε βάρος του λαού έμμεσων και άμεσων φόρων με δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων, με το ξήλωμα των ΒΑΕ, την συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών παροχών.
Δεν πρέπει να αφήσουμε λεπτό να πάει χαμένο. Να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σωματείο. Οι σωματειακές επιτροπές, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα, οι ομοσπονδίες να οργανώσουν τη διαφώτιση των εργαζόμενων, των λαϊκών μαζών για τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή.
Να πάρουν απόφαση για προκήρυξη-συμμετοχή στην απεργία όπως προτείνει το ΠΑΜΕ και απαιτούν οι συγκεκριμένες συνθήκες, την ημέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τα νέα μέτρα – λαιμητόμο.
Η απεργία αυτή να είναι το ξεκίνημα αγώνων που επιβάλλεται να κλιμακωθούν για να παρεμποδιστεί η νέα αντιλαϊκή επέλαση για να αντεπιτεθεί ο λαός.
Με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις με κάθε μέσο να καταδικαστούν τα νέα μέτρα. Να αποκαλυφθούν τα πελώρια ψέματα της κυβέρνησης ότι οι δέσμες των νέων μέτρων αντιμετωπίζουν το χρέος και το έλλειμμα, αφού οι μειώσεις μισθών δεν έχουν απολύτως καμία επίδραση στους λεγόμενους δημοσιονομικούς στόχους. Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι τα ελλείμματα και τα χρέη αποτελούν ένα άλλοθι για να φτηνύνει η εργατική δύναμη. Για να μπορεί το αστικό κράτος να παρέχει στα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες νέα πιο παχυλά προνόμια όπως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κλπ. Γι' αυτούς παίρνονται τα μέτρα για να προστατευτεί και να διευρυνθεί η κερδοφορία τους.
Η απεργία αυτή θα είναι μια σκληρή αναμέτρηση με το μεγάλο κεφάλαιο δηλαδή με τον πυρήνα της εξουσίας, την γενεσιουργό αιτία τα δεινών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να σηκώνουν το βάρος της αντίστασης και της ρήξης με αυτή τη βαρβαρότητα, αφού εδώ και χρόνια προωθούν την ταξική υποταγή. Είναι δέσμιοι της πολιτικής που στόχο έχει να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το ΠΑΜΕ τους καταγγέλλει ότι έχουν τεράστιες ευθύνες και σημαντική συμβολή για την υλοποίηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής.
Το ΠΑΜΕ ΚΑΛΕΙ όλο τον εργαζόμενο λαό, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία να ριχτούν στη μάχη ούτως ώστε κάθε τόπος δουλειάς να γίνει οχυρό αντίστασης, στη νέα βαρβαρότητα που εξαπολύεται εναντίον τους. Οι εργασιακοί χώροι να γίνουν εκκολαπτήρια νέων κοινωνικών λαϊκών δυνάμεων που θα δυναμιτίσουν τα θεμέλια της στρατηγικής των μονοπωλίων που απαιτεί νέο εργατικό αίμα για τη διασφάλιση και διεύρυνση της κερδοφορίας του. Να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα φέρουν το λαό στο προσκήνιο με στόχο την κατεδάφιση όλου του πολιτικοοικονομικού οικοδομήματος του καπιταλισμού που όσο σαπίζει γίνεται αποκρουστικό και βάρβαρο για την λαϊκή πλειοψηφία. Ο πλούτος που παράγεται είναι τεράστιος και μας ανήκει εμείς πρέπει να γίνουμε οι αφέντες του.
Όλοι στη μάχη κανένας άνθρωπος του μόχθου αμέτοχος. Η αγωνία και ο φόβος τους να γίνουν ο εφιάλτης των σφετεριστών του παραγόμενου πλούτου και των πολιτικών τους εκφραστών.

Δελτίο Τύπου για απογραφείς 
Την Τετάρτη 1η Ιούνη πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη νέων εργαζόμενων που εργάστηκαν στην πρόσφατη απογραφή, ώστε να αντιμετωπιστούν ενιαία και οργανωμένα οι εκβιασμοί και οι απειλές, η συνεχιζόμενη κοροϊδία και ο εμπαιγμός.

 
Στην απογραφή ένας μεγάλος στρατός ανέργων κυρίως φοιτητές, κλήθηκε με το κριτήριο της ανεργίας να εργαστεί χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση και κακοπληρωμένα με μισθούς-κοροϊδία. Ο κάθε απογραφέας πληρώνεται με 1,7€ το διαμέρισμα και 1,3€ το κάθε μέλος οικογένειας. Σε αυτά τα ποσά θα υπάρξουν κρατήσεις οι οποίες δεν αφορούν ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά φόρους. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει υπογράψει σύμβαση, δε γνωρίζει ποτέ θα πληρωθεί και πόσο. Η κυβέρνηση πατάει πάνω στη δυσκολία που έχει αυτό το περιστασιακά-ανοργάνωτο κομμάτι εργαζόμενων να συντονιστεί και να διεκδικήσει. Μέσω διάφορων "υπευθύνων" ή με εκτεταμένες διαρροές, δημιουργούν συγχύσεις και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους. Η περιστασιακή εργασία των 15 ημερών στους απογραφείς και των 4 μηνών στους τομεαρχες, τους κάνει πιο αδίστακτους. Εμπαίζουν κυριολεκτικά χιλιάδες νέους, εκβιάζουν και απειλούν.

 
Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στην απογραφή δεν το έκαναν για χόμπι. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνεργοι, σπουδαστές που εργάστηκαν για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα, για να καλύψουν βασικά έξοδα. Κανείς δε δούλεψε για πλάκα ή τζάμπα.

 
Καλούμε όλους τους απογραφείς να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά το καθεστώς εκμετάλλευσης και κοροϊδίας, να οργανώσουν την πάλη τους. Η κατάσταση που αντιμετωπίζετε σήμερα δεν είναι προσωρινή, δεν είναι κατάσταση που συναντάτε σε ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής σας ή πρόσκαιρο φαινόμενο λόγω της κρίσης. Ακουμπάει στη σταθερή κατεύθυνση που υπάρχει για επέκταση της μερικής εργασίας, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η κυβέρνηση μέσω της "ανεξάρτητης" Στατιστικής Αρχής σας παραδίδει τα πρώτα μαθήματα εκμετάλλευσης. Να μη γνωρίζετε τα δικαιώματα σας, να είστε πειθαρχημένοι στον εργοδότη σας χωρίς να διεκδικείτε.

 
Η εμπειρία από την απογραφή αποτελεί δίδαγμα για κάθε νέο και νέα. Όλοι στα σωματεία. Ακόμα και μια ώρα ή βδομάδα ή 6 μήνες να πιάσει ένας εργαζόμενος δουλειά δεν επιτρέπεται να είναι μόνος. Η εκμετάλλευση δεν ξεχωρίζει ούτε μόνιμους ούτε περιστασιακά εργαζόμενους, ούτε νέους ούτε παλιούς. Αν δεν υπάρχει οργάνωση, οι εργαζόμενοι αποτελούν εύκολη λεία για τους εκμεταλλευτές.

 
Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7/6 στις 11πμ έξω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Πειραιώς 46 & Επονιτών).

 
Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι μας. Σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, σε κάθε γειτονιά, να μην αφεθεί εργαζόμενος-απογραφέας μόνος του.

 

 

 
Να διεκδικήσουμε:

 
-Την άμεση πληρωμή των απογραφέων-τομεαρχων. Να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
-Οι άνεργοι που εργάστηκαν για 15 μέρες να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας εφόσον το επιθυμούν.
-Οι κρατήσεις να αφορούν ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη. Υπάρχουν εργαζόμενοι που χρειάζονται ένσημα για ανανέωση βιβλιαρίου. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει εκτεθειμένος.
-Να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία η εργασία στην απογραφή.