Ξεκίνησε «διαβούλευση» για σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ορίζει ότι δωρεάν θα διανέμεται μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα σε φοιτητές και σπουδαστές
Με μια μεθόδευση, που ξεκίνησε από το Μάρτη και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να περιορίσει στο ένα βιβλία ανά μάθημα τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Το Σάββατο ανακοίνωσε πως ξεκινά «διαβούλευση» στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων διανομής και κοστολόγησης διδακτικών βιβλίων, ηλεκτρονικών σημειώσεων και ενίσχυσης βιβλιοθηκών». Στο άρθρο 1 της συγκεκριμένης απόφασης ορίζεται πως «διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται ένα - και μόνο ένα - έντυπο βιβλίο ελευθέρου εμπορίου, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις ή τα ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης», ενώ με το άρθρο 2 προχωρά σε «κατάργηση του βοηθήματος».
Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανέφερε ότι κάθε επιλογή συγγράμματος πρέπει να περιλαμβάνει «ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο», ενώ σημειωνόταν πως «ως βοήθημα νοείται το βιβλίο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάγνωση του αντίστοιχου προτεινόμενου συγγράμματος». Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είχε δημιουργήσει αντιδράσεις στους φοιτητές και τους σπουδαστές (το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είχε πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων) και το υπουργείο προχώρησε σε ...διευκρινίσεις και βάφτισε το «βοήθημα» δεύτερο βιβλίο. Παρ' όλα αυτά, σε αρκετές σχολές η κατεύθυνση για ένα βιβλίο ανά μάθημα προωθήθηκε, αφού ζητήθηκε από τους φοιτητές το δεύτερο βιβλίο να αγοραστεί. Σημειώνεται, δε, ότι δεν είναι λίγες οι σχολές που σε κάθε μάθημα χρειάζονται παραπάνω από 2 βιβλία.
Στο σχέδιο ΚΥΑ περιλαμβάνονται θέματα «πρόσβασης μέσω του Διαδικτύου στις ηλεκτρονικές πηγές», «Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και ανάδειξή τους ως κεντρικού εργαλείου εντός των Ιδρυμάτων μέσω του εμπλουτισμού τους με σύγχρονα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία» κ.ά. Επίσης, καθορίζεται η κοστολόγηση των βιβλίων (ρυθμίζονται και θέματα για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά), καταγράφονται οι σχετικές προϋποθέσεις, όσον αφορά τους εκδότες και τους συγγραφείς των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων κ.ά. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «οι ακαδημαϊκές σημειώσεις είναι δυνατόν να αναρτώνται από τους διδάσκοντες - συγγραφείς τους σε ηλεκτρονική μορφή στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος», σύμφωνα με τους όρους διάθεσης που προβλέπονται στο σύστημα, κατόπιν έγκρισής τους από τις Γενικές Συνελεύσεις σύμφωνα με το νόμο».
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ βιβλίων, ηλεκτρονικών συγγραμμάτων και εξοπλισμένων βιβλιοθηκών. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του νόμου - που προωθείται και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες. Η δωρεάν διανομή βιβλίων δεν «ταιριάζει» με το πανεπιστήμιο ΑΕ. Τέλος, σημειώνουμε πως το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να καταθέσει το νόμο - πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι (μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το «Μεσοπρόθεσμο») και, χτες, η υπουργός Παιδείας, στη σύσκεψη για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, είπε πως θα τους αποσταλεί το προσχέδιο νόμου για να πουν τη γνώμη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου