Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πιο εντατικά στις ... πράσινες μπίζνες


«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσουμε πιο ενεργά σε αυτό που περιγράφουμε ως Πράσινη Ανάπτυξη», δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου. Και να ορισμένα παραδείγματα για το τι εννοεί:
  • Θα αναθεωρηθούν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και θα ανοίξει συζήτηση «όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος». Δηλαδή, ανοίγει ένας νέος κύκλος αποχαρακτηρισμών και εμπορευματοποίησης του δημόσιου δασικού πλούτου.
  • Θα προχωρήσει ακόμη πιο εντατικά η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση της ΔΕΠΑ και τη διάθεση ποσοστού της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), αλλά και με μεγαλύτερη επιτάχυνση της αδειοδότησης για αιολικά πάρκα.
  • Θα τροποποιηθεί η εξορυκτική νομοθεσία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση, από το μεγάλο κεφάλαιο των κοιτασμάτων χρυσού, λιγνίτη και του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου της χώρας.
  • Θα καθιερωθούν νέες διαδικασίες εξπρές για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, παρακάμπτοντας ακόμα και την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία με τα τόσα «παράθυρα».
Αμφιβάλλει κανείς ότι πραγματικός στόχος της πολιτικής αυτής της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» είναι να διευρυνθεί το πεδίο των μονοπωλίων για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους; Οτι οι ρυθμίσεις αυτές νόμων προστίθενται στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του κεφαλαίου σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων, φυσικών πόρων, της δημόσιας γης, του αγαθού της ενέργειας, του περιβάλλοντος γενικότερα και της υγείας του λαού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου