Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ: Κυνήγι αναλώσιμων πιστοποιητικών για μια ζωή

Το υπουργείο Παιδείας, μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους», προωθεί το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ένα «εργαλείο» για τους εργοδότες που διαλύει κάθε έννοια εκπαίδευσης και επιβάλλει το κυνήγι πιστοποιητικών για μια ζωή

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και τελικά η διάλυση σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη μόρφωση στο εκπαιδευτικό σύστημα, φάνηκε στη χτεσινή σύσκεψη με εκπροσώπους των επιχειρηματιών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.), εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, υπουργείων, των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων. Η γενική συμφωνία τους στην κατεύθυνση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων αποκάλυψε, για μια ακόμη φορά, το ρόλο των «διαλόγων» των «κοινωνικών εταίρων».
Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ), το οποίο έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, θα είναι μια «προσφορά» στους εργοδότες, αφού θα έχουν ένα πολλαπλό «εργαλείο» επιλογής εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για μια κλίμακα κατάταξης εργαζομένων, σύμφωνα με τα προσόντα τους. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει το δικό του ατομικό μητρώο Διά Βίου Μάθησης, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνει διαρκώς, κυνηγώντας διαφόρων ειδών πιστοποιητικά. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα πτυχία θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο, αφού θα αποτελούν ένα μέρος του συνόλου.
Χτες, η υπουργός Παιδείας, στην εισηγητική της ομιλία, αφού περιέγραψε τη μέχρι τώρα διαδικασία (θεσμοθέτηση του ΕΠΠ, του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων - ΕΟΠΠ κ.ά.) είπε πως συνεχίζεται «η καταγραφή σε ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλων των τίτλων σπουδών που απονέμονται από φορείς της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που χορηγούνται από φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης». Συμπλήρωσε πως «σε αυτό τον Εθνικό Κατάλογο Προσόντων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί, από τίτλους που δίδονται στη χώρα, περίπου 6.500». Οπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτούς τους 6.500 «τίτλους» είναι μέσα πτυχία, πιστοποιητικά και κάθε είδους βεβαιώσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το 2012, ενώ μέσα στο 2011 «προγραμματίζεται από τον ΕΟΠΠ πιλοτική πιστοποίηση προσόντων σε επιλεγμένους επαγγελματικούς κλάδους αιχμής (τουρισμό, πράσινα επαγγέλματα)».
Υποσχέσεις για «επαγγελματικά δικαιώματα»
Η υπουργός «έταξε» πως «η πιστοποίηση προσόντων θα πρέπει να συνδέεται με την αναγνώριση σαφών και συγκεκριμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων»... Σκέτη κοροϊδία δηλαδή, τη στιγμή που συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα που συνδέονταν παλιότερα με συγκεκριμένα επαγγέλματα, τσακίζονται έως και εξανεμίζονται.
Η Α. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, λέγοντας ότι θα εισάγει ένα σύστημα «μεταφοράς πιστωτικών μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) κατά αναλογία με το σύστημα πιστωτικών μονάδων στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ECTS)».
Τέλος, η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», υποστηρίζοντας πως «η ένταξή της στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα. Για χρόνια αντιμετωπιζόταν με δογματικό τρόπο. Κάθε τέτοια προσπάθεια συνδέθηκε με τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό»(!). Ετσι, τώρα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ...αποκαταστήσει το ...κύρος της επιχειρηματικότητας προωθώντας την από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, αλλά και σε κάθε είδους εκπαιδευτική δομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου