Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στρατηγική συστράτευση στη βαρβαρότητα του «Μεσοπρόθεσμου»

Δίνουν και παίρνουν οι εγγυήσεις προς το κεφάλαιο ότι υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

«Ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Βενιζέλο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αντίρρηση στο χρονοδιάγραμμα, για την ψήφιση των δύο νόμων (σ.σ. του «μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου), μέχρι τις 30 Ιουνίου, που συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ» (Γ. Μιχελάκης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ).
****
Είναι φως φανάρι ότι το «πράσινο φως» που έδωσε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν αφορούσε απλά την κατεπείγουσα διαδικασία για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, αλλά ήταν μια ξεκάθαρη ενθάρρυνση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση και υλοποίηση των νέων άγριων αντιλαϊκών μέτρων, που περιλαμβάνονται σε αυτά, με τα οποία άλλωστε όχι μόνο δε διαφωνεί, αλλά επαίρεται ότι είναι «δική του» πολιτική.
Το παραδέχθηκε άλλωστε ο ίδιος, το βράδυ της ίδιας μέρας στη Βουλή, συμφωνώντας πλήρως με τη σχετική υπόδειξη του Γιούρογκρουπ. Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Αυτό που υποδεικνύουν οι ξένοι σε μας - τη Νέα Δημοκρατία - το ακούσατε στη χθεσινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ. Σας τη διαβάζω κατά λέξη: "Οι υπουργοί καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους και τα κύρια πολιτικά μέτρα του σταθεροποιητικού προγράμματος...". Αυτό μας ζητάνε! Αλλά εμείς στηρίζουμε από την αρχή τους κύριους στόχους: Τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Στηρίζουμε και τα κύρια μέσα για την επίτευξη των στόχων. Τις διαρθρωτικές αλλαγές, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και την περιστολή των δαπανών. Οχι μόνο τα στηρίζουμε, αλλά εμείς τα προωθούσαμε πριν από σας...».
Πιο ξεκάθαρη δήλωση στήριξης και συστράτευσης της ηγεσίας της ΝΔ στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής λαίλαπας δε θα μπορούσε να υπάρξει. Ομως, η ΝΔ δε μένει στα λόγια. Το κύριο χαρακτηριστικό της τακτικής της είναι η έμπρακτη στήριξη των βάρβαρων μέτρων και αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που συνοδεύεται από πλειοδοσία και πίεση για την υλοποίηση συμπληρωματικών μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τα περισσότερα από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή μέσω των εφαρμοστικών νόμων του «μεσοπρόθεσμου», ακριβώς δηλαδή ό,τι έκανε με το μνημόνιο, υπερψηφίζοντας τα δύο τρίτα των «εφαρμοστικών» νόμων του. Δεν παρέλειψε να το επισημάνει ο Α. Σαμαράς: «Σήμερα, κ. Παπανδρέου, οι δανειστές και οι εταίροι μας, ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές. Πέστε μου, δεν ξέρετε ότι τη συντριπτική πλειονότητα των νόμων που φέρατε για τις διαρθρωτικές αλλαγές τις έχουμε ψηφίσει;» (!).
Εγγυητής η τρόικα...
Προκειμένου, μάλιστα, να δείξει ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τους στόχους, αλλά και τα κύρια μέσα (σ.σ. άγρια σφαγή μισθών και συντάξεων, διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις, εκποίηση δημόσιας περιουσίας) της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς δε δίστασε να επικαλεστεί την έκθεση της τρόικας, που διαπιστώνει ότι υπάρχουν «σημεία σύγκλισης» μεταξύ κυβέρνησης και των προτάσεων της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ διάβασε από το βήμα της Βουλής το απόσπασμα της έκθεσης της τρόικας που αναφέρει ότι «η ΝΔ υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων του κόμματος σε ό,τι αφορά τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης.
Επιπλέον ένας αριθμός μέτρων του προγράμματος σταθεροποίησης της ΝΔ, όπως είναι η υιοθέτηση ενός σχήματος εργασιακής εφεδρείας για τους πλεονάζοντες δημοσίους υπαλλήλους, η κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, η κατάργηση φορολογικών προνομίων, τα αντικειμενικά κριτήρια για τους αυτοαπασχολούμενους και μέτρα για την κατασπατάληση ή για την καταπολέμηση της σπατάλης στην Υγεία έχουν ληφθεί από το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ».
Ομως, ακόμα και στη «μεγάλη διαφωνία» στο ζήτημα των φόρων, δηλαδή της περαιτέρω δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα, όπου η τρόικα θεωρεί «μη ρεαλιστική» την πρόταση της ΝΔ, δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας, αλλά στο χρόνο που θα γίνει. Γι' αυτό η τρόικα προτείνει να ξεκινήσει το φθινόπωρο διάλογος για μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ενσωματώσει τη φιλομονοπωλιακή πρόταση της ΝΔ. «Το πιο ενδιαφέρον είναι εκείνο που προτείνουν, για μια "δημοσιονομικά ουδέτερη" φορολογική μεταρρύθμιση, ήδη από το ερχόμενο φθινόπωρο», ανέκραξε θριαμβολογώντας ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μετά τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο ότι το «όχι επί της αρχής» στο «μεσοπρόθεσμο» είναι προσχηματικό, βαθιά υποκριτικό και γίνεται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει ότι ο βασικός λόγος που εμμένει στο «όχι» στο «μεσοπρόθεσμο» είναι να μη μείνει χωρίς «εφεδρεία» το αστικό πολιτικό σύστημα, αφήνοντας το «κενό» να καλυφθεί «από την αριστερά και το πεζοδρόμιο», δηλαδή από το ταξικό λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ.
Προσπαθούν να κατοχυρώσουν «μονόδρομους»
Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι η τακτική αυτή της ηγεσίας της ΝΔ συναντά την αντίδραση πολλών ομοϊδεατών της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελούν και την πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ. Η έντονη ενόχλησή τους, που κατεγράφη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ την περασμένη Πέμπτη, δεν αφορά την ουσία της πολιτικής της ΝΔ, αλλά το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται εξαιτίας της «εικονικής έλλειψης συναίνεσης» από την τακτική της ΝΔ και το φόβο ότι η στάση της δε βοηθάει να εμπεδωθεί η συναίνεση σε κοινωνικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιδιώκει στην παρούσα φάση ακόμα πιο επιθετική συναίνεση των αστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, για να καθυποτάξουν το λαό.
Αυτός είναι ο λόγος που σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες μέρες κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ (Γιούνκερ, Μπαρόζο, Ρεν) διατυμπάνιζαν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» (plan B), καλώντας όλα τα κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν την κυβέρνηση και το «μεσοπρόθεσμο». Το ίδιο ακριβώς, με άλλα λόγια, αξίωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική»!
Σε καμία περίπτωση όμως η αντίδραση αυτή των ηγετών της ΕΕ δεν καθιστά πιο φιλολαϊκή την πολιτική της ΝΔ, ούτε βέβαια επιτρέπεται να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και του αστικού πολιτικού συστήματος. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, δεν αλλάζουν. Αντίθετα, γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα για το λαό και τα συμφέροντά του. Είναι καιρός να παραμεριστούν οι επικίνδυνες αυταπάτες ότι υπάρχει λύση για το λαό χωρίς ριζικές αλλαγές και αποφασιστική σύγκρουση με την πλουτοκρατία και την ΕΕ, στην πάλη για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου