Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Δε θέλουν ταξικούς αγώνες


Την ώρα που ο κλάδος στο εμπόριο και τις υπηρεσίες χτυπιέται ανελέητα από τη μεγαλοεργοδοσία, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων συστρατευόμενη με το πλαίσιο της ΓΣΕΕ αποφάσισε σε προχτεσινή της συνεδρίαση - χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση - τη συμμετοχή του κλάδου στη 48ωρη απεργία.
Δεν έγινε δηλαδή καμία συζήτηση για τα χαρακτηριστικά αυτής της μάχης, για την αναγκαιότητα της αποφασιστικής συμμετοχής των εργαζομένων. Καμία συζήτηση για το περιεχόμενο, για το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τους πραγματικούς ενόχους αυτής της κατάστασης (πλουτοκρατία και τα κόμματά της), καμία συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί η απεργία, τα αναγκαία μέτρα, ώστε να φτάσει το μήνυμά της σε όλο τον κλάδο στους τόπους δουλειάς, ώστε να καταλάβει και ο τελευταίος εργαζόμενος ότι δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την απεργία. Τίποτα!
***
Προκύπτει, λοιπόν, από τα παραπάνω ότι καμία διάθεση δεν έχει αυτή η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) να οργανώσει και να συντονίσει τον κλάδο μπροστά στην απεργία. Και ενώ κρατά αυτήν την υπονομευτική ουσιαστικά τακτική, εντείνει την πολεμική της στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό κίνημα, ακριβώς γιατί βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας τέτοιας δράσης και με το περιεχόμενο που δίνει στην απεργία και με την οργάνωσή της. Προχτές, λοιπόν, επιτέθηκε στη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε πανελλαδική σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης με τη συμμετοχή 44 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων. Ελεγαν, τι έγινε «κάνατε συνέδριο;». Και αυτό που κάνετε είναι «μόρφωμα» και «φτιάξατε άλλη Ομοσπονδία», δηλαδή διασπάτε και άλλα τέτοια φαιδρά, αλλά επικίνδυνα για τους εργαζόμενους γιατί καλλιεργούν ηττοπάθεια, υποταγή σε εργοδοσία - κυβέρνηση. Τους ενόχλησε ότι το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα παίρνει μέτρα σε μια προσπάθεια να οργανώσει ακόμα καλύτερα τον κλάδο, να συντονίσει ακόμα καλύτερα τον αγώνα του, να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς, να συσπειρώσει τους εργαζόμενους στον αγώνα και με διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
***
Αντίθετα, με αφορμή ανακοίνωσή τους για τους «αγανακτισμένους» και το κάλεσμα στις «πλατείες», δήλωσαν ότι «εμείς αγκαλιάζουμε όλα τα κινήματα». Ολα τ' άλλα κινήματα που δε θίγουν την εργοδοσία και όχι το εργατικό κίνημα σε ταξική βάση. Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι αγκαλιάζετε αυτούς που δεν έρχονται σε κόντρα με τη μεγαλοεργοδοσία. Αγκαλιάζετε αυτούς που δε συγκρούονται μέσα στους χώρους δουλειάς δηλαδή εκεί που πραγματικά μπορεί να χτυπηθεί η εργοδοσία. Αγκαλιάζετε αυτούς που δε θέλουν το συντονισμό και την οργάνωση της εργατικής τάξης για τη σύγκρουση με τα μονοπώλια για την κατάργησή τους και την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, αλλά την καλύτερη διαχείρισή της. Γι' αυτό, άλλωστε, και το ΠΑΜΕ είναι στο στόχαστρο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τους χαλάει τη σούπα της ταξικής συνεργασίας, τους χαλάει τη σούπα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας.

Λαιμητόμος ο ΛΑ.Ο.Σ.



Οσο ζητάμε δανεικά, τόσο πιο σκληρούς όρους θα βάζει ο δανειστής μας. Σε αυτή την κατάσταση μάς έφεραν τα δύο μεγάλα κόμματα (...) Φταίνε αυτοί που μας κυβέρνησαν. Με τις αλόγιστες σπατάλες τους, γιατί μπροστά σε κάθε εργατοπατέρα ενέδιδαν (...) Πολιτικοί παράγοντες από την Ευρώπη μου είπαν ότι ενώ αυτοί έχουν κάνει αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους τους 5%, εμείς κάναμε 31%. Ερώτησα τους Σλοβένους γατί δεν συνεισφέρουν χρήματα στο Ταμείο και μου απάντησαν: "Ο μέσος όρος των συντάξεών μας είναι 300 ευρώ, ενώ ο δικός σας 700"»...
Ιδού λοιπόν ο ένοχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη (ρ/σ ΝΕΤ)! Οι «υψηλές» συντάξεις, οι αυξήσεις στους μισθούς και η «ενδοτικότητα» των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στους «εργατοπατέρες»! Με άλλα λόγια, ο ΛΑ.Ο.Σ. ξεπέρασε ακόμα και το περιβόητο «μαζί τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου, αφού έφτασε να ισχυρίζεται ότι τα «έφαγαν» όλα οι εργαζόμενοι. Αθώοι οι καπιταλιστές που θησαύρισαν από τον ιδρώτα του λαού, αθώοι οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι που άσκησαν πολιτική με μόνο γνώμονα τα συμφέροντά τους, ένοχος μόνο ο λαός που δεν απόλαυσε ούτε ψίχουλο από τον πλούτο που παρήγαγε.
Αποψη που οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι και ο μόνος που πρέπει να πληρώσει. Πώς; Αποδεχόμενος αδιαμαρτύρητα τα μέτρα που σφαγιάζουν τα δικαιώματά του και με στωικότητα μια πολιτική που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια του την επιβίωση. Ιδίως δε στους δημοσίους υπαλλήλους τους αρμόζει η... πυρά. Αναφέρει σε προχτεσινή του ανακοίνωση ο ΛΑ.Ο.Σ.: «Η πιο εύκολη λύση είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αν όμως αφαιρεθεί από την αγορά η αγοραστική δύναμη 300.000 πολιτών, τότε τα λουκέτα και η ανεργία θα κοστίσουν ακόμα περισσότερο στο ελληνικό Δημόσιο, υπάρχει τρόπος ώστε οι πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία της χώρας»...
Ποιος είναι αυτός; Η σχετική πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. αφορά στο να παραχωρηθούν οι «πλεονάζοντες» στο κεφάλαιο, να καταβάλει το δημόσιο ταμείο σε αυτούς το «κόστος» της εργασίας τους, σαν κίνητρο, ώστε οι κεφαλαιοκράτες να επενδύσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας!
Αυτός είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. Τέτοια πολιτική θέλει να προωθήσει μετέχοντας σε μια «οικουμενική κυβέρνηση» για την οποία τόσο πασχίζει. Ας τον ξαποστείλουν οι εργαζόμενοι μια ώρα αρχύτερα, μαζί με όλους τους άλλους δήμιους των δικαιωμάτων τους.

Ομολογούν τα αδιέξοδα του συστήματός τους


Ολο και πιο έντονα οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης εκφράζουν δημόσια τους φόβους τους, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μεταδοθεί και σε άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πυροδοτώντας ένα ντόμινο που μπορεί να απειλήσει την ακεραιότητα όλου του οικοδομήματος του ευρώ. Αλλωστε, με γνώμονα τη μείωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης μαίνονται οι ανταγωνισμοί σε επίπεδο κρατών - μελών της ευρωένωσης, σχετικά με την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα. Η στάση του ενός ή του άλλου κράτους, δεν έχει να κάνει με το φιλελληνισμό ή ανθελληνισμό των αστικών κυβερνήσεων, αλλά με τα συμφέροντα των μερίδων της πλουτοκρατίας που η κυβέρνηση του κάθε κράτους - μέλους αντιπροσωπεύει. Εκείνο, ωστόσο που αποδεικνύεται ακόμα πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η πλουτοκρατία στους κόλπους της οποίας μαίνονται ατέρμονοι και λυσσαλέοι ανταγωνισμοί, μπορεί να συσπειρώνεται πρόσκαιρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κοινή απειλή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ενδεχόμενο άναρχης χρεοκοπίας της Ελλάδας και οι επιπτώσεις της στις οικονομίες άλλων κρατών μελών της ΕΕ και στην ευρωζώνη συνολικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως οι γερμανικές «ξεφορτώνονταν» τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg», οι επενδυτές ανησυχούν, καθώς μπορεί τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα να μείωσαν το ρίσκο που συνδέεται με την Ελλάδα κατά 30% πέρυσι, αλλά έχουν ακόμη συνδεδεμένα περί τα 2 τρισ. δολάρια, με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε ενδεχόμενη χρεοκοπία μιας ή όλων αυτών των χωρών.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ισοδυναμεί με κατάρρευση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, παρά τη μικρή έκθεση των τελευταίων στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών τραπεζών, η βρετανική Barclays θα είχε απώλειες της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ από ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας, θεωρεί βέβαιο ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα πυροδοτήσει σε χρόνο ρεκόρ στάση πληρωμών και στην Ιρλανδία, στο χρέος της οποίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες οι βρετανικές τράπεζες. Αντίστοιχα, και ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι επιθυμεί μια ισχυρή ευρωζώνη, καθώς το 40% των εξαγωγών της χώρας πηγαίνει σε κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
Να τους τρομάξουν οι εργαζόμενοι
Οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας τρέμουν μπροστά στα αδιέξοδα του δικού τους συστήματος, που φουντώνουν εξαιτίας της ίδιας της εξέλιξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η πλουτοκρατία δεν έχει πλέον να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση που εκδηλώνεται σε ένα κράτος, γιατί δεν εκδηλώνεται μόνο σε ένα κράτος, είναι συγχρονισμένη σε πολλά κράτη της ΕΕ και ξέρουν πως κρίση σημαίνει καταστροφή και κεφαλαίου. Το πρόβλημά τους είναι ποιου κράτους τα μονοπώλια και οι τράπεζες θα βγουν λιγότερο χαμένα. Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενός κράτους θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, που στις σημερινές συνθήκες είναι ραγδαίες εξαιτίας της έντονης αλληλοδιαπλοκής και αλληλοσύνδεσης των καπιταλιστικών κρατών, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και της διεθνοποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας τρέμουν για φαινόμενα ντόμινο από τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας, αφού οι τράπεζες άλλων κρατών διαχειρίζονται κρατικό χρέος της Ελλάδας, επομένως κάποιες θα χάσουν πολλά, ενώ σε ανάλογη κατάσταση είναι και οι Ιρλανδία, Πορτογαλία. Και όλ' αυτά τη στιγμή που αθροιστικά η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιστοιχούν μόλις στο 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Φοβούνται ακόμη γιατί ο επόμενος «αδύναμος» κρίκος είναι η Ισπανία, που αντιστοιχεί από μόνη της στο 11% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ορμώμενοι από αυτούς τους φόβους, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων παίρνουν τα μέτρα τους. Οι επικεφαλής 50 μεγάλων γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων συντάσσονται - εν μέσω των σκληρών και αδυσώπητων ανταγωνισμών τους - προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία και καλούν τη μεν ΕΕ να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, και τη δε ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα όλα τα φιρμάνια του μεγάλου κεφαλαίου για τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ετσι ώστε, να καταβαραθρώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και αφού καταμερίσουν και τη ζημιά στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, να ελπίζουν σε μια, αναιμική και προσωρινή, ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.
Η ουσία είναι ότι την ώρα που τρέμουν τη χρεοκοπία χρεοκοπούν τους λαούς, αλλά τους τρομάζουν ταυτόχρονα για να υποταχτούν στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ο λαός μας να μη φοβηθεί, να τους τρομάξει ακόμη πιο πολύ με τους αγώνες και την ψήφο, όταν γίνουν εκλογές, να δημιουργήσει μεγάλα ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ.

«Αντιμνημονιακός» εμπαιγμός


Η ΝΔ είναι κατά του μνημονίου. Αυτό πια το έχουμε... εμπεδώσει. Επίσης, εσχάτως είναι κατά και του «μεσοπρόθεσμου». Κι αυτό το έχουμε... εμπεδώσει.
Αν όμως ισχύει αυτό που έχουμε εμπεδώσει, τότε - λογικά - η ΝΔ θα έπρεπε να επιδιώκει τη μη ψήφιση και τη μη εφαρμογή του «μεσοπρόθεσμου». 'Η, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορεί να το εμποδίσει, θα επιδίωκε - λογικά - την καθυστέρησή του.
Στο σημείο αυτό, όμως, η λογική αποδεικνύεται πολύ μικρή για να ερμηνεύσει την τακτική της ΝΔ. Η οποία, κατά την επικοινωνία Βενιζέλου - Σαμαρά, συμφώνησε στην άρον - άρον ψήφιση και του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικών του νόμων!
Πώς γίνεται, επομένως, η ΝΔ από τη μια να δηλώνει ότι είναι κατά του μεσοπρόθεσμου, αλλά ταυτόχρονα να είναι υπέρ της άμεσης ψήφισης και εφαρμογής του; Γίνεται! Αρκεί η «λογική» που διέπει τη συμπεριφορά ενός κόμματος να είναι ο εμπεδωμένος... εμπαιγμός!

Απολύσεις 103.000 - κέρδη 30 δισ. ευρώ!



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, από το 2008 οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας έχουν προχωρήσει στις απολύσεις 103.000 εργαζομένων.
*
Σημειωτέον ότι στις τρεις από αυτές (Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays) το βρετανικό δημόσιο - κατά τα ειωθότα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, που έσπευσε να στηρίξει με κρατικό χρήμα τις τράπεζες εν μέσω κρίσης - έχει συμμετοχή που ξεκινάει από το 41% και φτάνει μέχρι το 83%.
*
Τόσο οι τράπεζες αυτές όσο και οι HSBC - Standard Chartered σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα να απολύσουν ακόμα 16.000 εργαζόμενους.
*
Ολη αυτή η ανθρωποθυσία συντελείται στο όνομα - ποιου άλλου - της κρίσης... Μόνο που είναι ακριβώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης που οι συγκεκριμένες τράπεζες, μόνο στο α' 6μηνο του 2011, εμφανίζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 25,9 δισ. αγγλικών λιρών, δηλαδή πάνω από 30 δισ. ευρώ!
*
Η κρίση, επομένως, δεν είναι ίδια για όλους. Ισα ίσα. Είτε πρόκειται για την Ελλάδα και την Αθήνα, είτε για τη Βρετανία και το Λονδίνο, το «μοντέλο» είναι το ακριβώς ανάποδο τού «όλοι μαζί τα φάγαμε» και έχει ως εξής:
Κάποιοι, οι λίγοι - και εδώ και εκεί και παντού - αξιοποιώντας ακριβώς την κρίση, κερδίζουν. Και άλλοι, οι πολλοί, φορτώνονται τα βάρη της κρίσης, που την προκάλεσαν οι πρώτοι, και αφανίζονται.

Καλές και οι δύο...


Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Μια παρεξήγηση ήταν. Πάει, πέρασε. Είπε μια κουβέντα ο Πάγκαλος, είπε μια κουβέντα κι ο Σαμαράς, νερό κι αλάτι. Αλλα είναι τα σπουδαία: Η σωτηρία της χώρας. Επ' αυτού πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους (ει δυνατόν: να τις ενώσουν) το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Δεν είναι ώρα τώρα να τσακώνονται ποιος έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Μα, και οι δύο την έφεραν.
*
Ο ένας, για παράδειγμα, την έφερε με νόμους όπως εκείνος ο απεργοκτόνος και αντεργατικός «330». Ε, ο άλλος την έφερε με «άρθρα 4». Και οι δυο μαζί την έφεραν, έχοντας στο ενεργητικό τους το 95% των απεργιών - βάσει των δικών τους νόμων - να κηρύσσονται «παράνoμες και καταχρηστικές».
*
Και ο ένας και ο άλλος έχουν επιστρατεύσεις, μαθητοδικεία, αγροτοδικεία, ΜΑΤ, ξύλο, προβοκάτορες, «γνωστούς - αγνώστους».
*
Η Δημοκρατία της τάξης που σώριασε την Βασιλακοπούλου, τον Κουμή, την Κανελοπούλου, τον Τεμπονέρα, τον Γρηγορόπουλο, δεν είναι μόνο του ενός ή μόνο του άλλου. Είναι και των δυο τους.
*
Ο ένας έχει να επιδείξει τα «0+0». Κι ο άλλος τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων. Και οι δυο μαζί έχουν «λιτότητα», «στενωπό», «τούνελ», «μονόδρομους», «θυσίες».
*
Ο ένας έχει Τσουκάτους, Μαντέληδες, Χρηματιστήρια και «κότερα». Ο άλλος έχει «κουμπάρους», «αναψυκτήρια» και δομημένα ομόλογα. Και ο ένας και ο άλλος έχουν «Ζήμενς» και Βατοπέδια.
*
Ο ένας έχει από Οτσαλάν μέχρι μουλωχτές δανειακές συμβάσεις. Ο άλλος έχει μουλωχτά κλεισίματα της Βουλής. Και ο ένας και ο άλλος έχουν (μερικές χιλιάδες) ντροπολογίες της νύχτας.
*
Ο ένας έχει Ολυμπιακή λεηλασία, Καλατράβες, Ζέπελιν, ΝΑΤΟ, Σούδα, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, ΕΕ, Μάαστριχτ και ευρω-φτώχεια. Κι ο άλλος τα ίδια.
*
Ο ένας έχει ΑΓΕΤ. Ο άλλος ναυπηγεία. Κι οι δυο μαζί έχουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, «νταβατζήδες» και «εθνικούς εργολάβους».
*
Ο ένας κόβει το Ασφαλιστικό με τον «μπαλτά» του Σιούφα και του Σουφλιά. Ο άλλος το κόβει με τον «μπαλτά» του Ρέππα και του Λοβέρδου.
*
Ο ένας μειώνει τους φόρους των βιομηχάνων και αυξάνει τους φόρους των εργατών με τον Παπαντωνίου, τον Παπακωνσταντίνου και τον Βενιζέλο. Κι ο άλλος μειώνει τους φόρους των βιομηχάνων και αυξάνει τους φόρους των εργατών με τον Αλογοσκούφη και τον Παπαθανασίου.
*
Ανεργία, «απασχολήσιμοι», δουλεμπορικά, ο ένας. Συμβασιούχοι, τετραωρίτες, δουλεμπορικά κι ο άλλος.
*
Ελλείμματα, χρέη, δάνεια, τόκοι στις πλάτες του λαού, ο ένας. Ελλείμματα, χρέη, δάνεια, τόκοι στις πλάτες του λαού κι ο άλλος.
*
«Πακέτα» στους τραπεζίτες, ο ένας. «Πακέτα» στους τραπεζίτες κι ο άλλος.
*
Δημοκρατία, λοιπόν, αυτή της ΝΔ. Δημοκρατία και η άλλη του ΠΑΣΟΚ.Καλές. Και οι δύο...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ: Κλείνουμε 48 ώρες μαγαζιά και βιοτεχνίες

«Αντιστεκόμαστε στα μέτρα, που θέλουν να μας κλείσουν για πάντα» δηλώνει η ΠΑΣΕΒΕ

Σε ξεσηκωμό τις μέρες συζήτησης του «μεσοπρόθεσμου» στη Βουλή και σε συντονισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων με την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, κλείνοντας μαγαζιά και βιοτεχνίες για 48 ώρες, καλεί η «Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ» (ΠΑΣΕΒΕ). Στη χτεσινή ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της, επισημαίνει:
«Το "Μεσοπρόθεσμο" δεν πρέπει να περάσει. Η εφαρμογή των νέων βάρβαρων μέτρων θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς έμπορους, αυτοκινητιστές στο κλείσιμο και στην εξαθλίωση. Ξεθάβουν τα αντικειμενικά κριτήρια. Μειώνουν το αφορολόγητο. Αυξάνουν το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Προετοιμάζουν έκτακτη εισφορά.
Κοροϊδεύουν το λαό όταν ισχυρίζονται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να σωθεί η χώρα. Τα κέρδη των μονοπωλίων και των τραπεζών θέλουν να προστατεύσουν, όπως έκαναν πάντα. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Να οδηγήσουν στη χρεοκοπία μαζί με τους εργαζόμενους και χιλιάδες μικρομάγαζα, ώστε να απαλλαγούν τα μονοπώλια από το ενοχλητικό "αγκάθι" των μικροεπιχειρήσεων. Να εξαπλωθούν κι άλλο τα ΤΖΑΜΠΟ τα MALL και ΙΚΕΑ.
Το θέατρο ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και Σία για κυβέρνηση συνεργασίας, που κατέληξε σε "ψήφο εμπιστοσύνης" της "νέας" κυβέρνησης του ίδιου ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πολιτικοί εντολοδόχοι των μονοπωλιακών ομίλων είναι άκρως επικίνδυνοι.
Οι διαβεβαιώσεις και τα διαπιστευτήρια που έδωσαν Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη για τη συστράτευσή τους στο "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", ώστε να πείσουν ότι ο σφαγιασμός του λαού "γίνεται για τη σωτηρία του", πρέπει να πέσουν στο κενό.
Μέχρι πότε η σωτηρία της χώρας θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνo στην εξόντωση των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων και την ίδια στιγμή βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες να φουσκώνουν τα κέρδη τους; Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δεν περιμένουμε τίποτα από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, έχουν αναλάβει το ρόλο του βοηθού για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συντονίζουμε τον αγώνα μας, με την 48ωρη απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι τις μέρες συζήτησης του "Μεσοπρόθεσμου" στη Βουλή, να γίνει γενικός ξεσηκωμός.
Ολοι στους δρόμους. Να "νεκρώσει" όλη η χώρα. Κανένα μικρομάγαζο, καμιά βιοτεχνία ανοιχτή. Ο αγώνας για ανθρώπινη ζωή για μας και τις οικογένειές μας είναι δίκαιος. Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη. Η οργανωμένη πάλη να μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδιά τους. Ολοι μαζί. Στον κοινό αγώνα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Λιγότερα σχολεία και καθηγητές!

Νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολείων, δραματική μείωση των προσλήψεων έως και τσάμπα εργασία συνταξιούχων εκπαιδευτικών στα σχολεία προανήγγειλε η υπουργός

Μια «Παιδεία» με λουκέτο σε ακόμα περισσότερα σχολεία και καθηγητές που θα δουλεύουν τσάμπα, με πανεπιστήμια - επιχειρήσεις όπου «δε θα κουνιέται φύλλο» για να αποτελούν πεδίο επενδύσεων και ανεμπόδιστης αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας σε κάθε επιστημονικό πεδίο περιέγραψε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, τη Δευτέρα, στην ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με «περηφάνια» μίλησε για τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων και ομολόγησε πως θα συνεχιστούν: «Εγινε προσπάθεια, το πρώτο βήμα, για νέο σχολικό χάρτη σε όλη τη χώρα για αντιμετώπιση μικρών σχολείων με εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά για αντιμετώπιση συνενώσεων, όπου χρειαζόταν σε συστεγαζόμενα, για μία κίνηση που αφορούσε όλη τη χώρα, με παιδαγωγικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και θα συνεχίσει, γιατί θα ζητήσουμε από τον κάθε δήμαρχο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς, να παρουσιάσουν στο επόμενο οκτάμηνο, τον κάθε σχολικό χάρτη σε κάθε περιοχή». Δηλαδή, για την τελική διαμόρφωση του «νέου χάρτη» του σχολείου της «αγοράς», θα κλείσουν κι άλλα σχολεία, με προτάσεις των δημάρχων. Η συγκεκριμένη κίνηση άλλωστε (η «βοήθεια» των δημάρχων») ταιριάζει απόλυτα στην αντίληψη της αυτόνομης σχολικής μονάδας, που θα δρα και θα λειτουργεί, σύμφωνα με την τοπική ανάπτυξη (δηλαδή τις επιχειρήσεις).
Επιπλέον, από τα λεγόμενα της υπουργού προκύπτει πως στα σχολεία δε θα υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν! Συγκεκριμένα, η Α. Διαμαντοπούλου είπε: «Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουμε είκοσι τρεις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δε θα είναι παραπάνω από τρεισήμισι χιλιάδες. Θα μειωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο αριθμό, περισσότερο από το 50%, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών». Ποια ήταν η «λύση» που πρότεινε η κυβέρνηση; Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί να διδάξουν ...εθελοντικά! Η υπουργός Παιδείας ...αναρωτήθηκε: «Δεν χρειαζόμαστε τους νέους εκπαιδευτικούς που είναι στη σύνταξη σήμερα να προσφέρουν στο εκπαιδευτικό σύστημα;». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που σ' αυτό το πνεύμα αποδέχτηκε αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας των πανεπιστημιακών, χωρίς αύξηση των αποδοχών τους.
Τέλος, η υπουργός περιέγραψε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το Πανεπιστήμιο ΑΕ που «οραματίζεται» η κυβέρνηση με το νόμο - πλαίσιο που προωθείται μετά από ...«εννέα μήνες διαβούλευσης» (με τους πρόθυμους συνομιλητές της κυβέρνησης να προσθέσουμε εμείς). Η Α. Διαμαντοπούλου μίλησε ανοιχτά για μια νέα λειτουργία των πανεπιστημίων «όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το σεβασμό της δημόσιας περιουσίας». Τι σημαίνει αυτό; Ενα πανεπιστήμιο όπου θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση ιδεών της «αγοράς» και οποιαδήποτε άλλη πολιτική παρέμβαση θα βάλλεται, αφού θα εμποδίζει την «ανάπτυξη», τη σχέση του «νέου» πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. Οσον αφορά τα περί «σεβασμού της δημόσιας περιουσίας» σε συνδυασμό με τη «διακίνηση ιδεών» των επιχειρήσεων, ο συνειρμός γίνεται εύκολα: Το άσυλο δε χωράει στο Πανεπιστήμιο ΑΕ.

Διαρκείς «ζυμώσεις» για το «ψηφιακό» σχολείο


Στο πνεύμα του «ψηφιακού» «νέου σχολείου» που οικοδομείται κινούνται τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τη σχέση εκπαίδευσης και μέσων. Ερχεται να προστεθεί στη μονομερή προβολή των «αρετών» της χρήσης υπολογιστών και πολυμέσων στα σχολεία, υποβαθμίζοντας τις σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις που διατυπώνονται από επιστήμονες (διαφόρων τομέων της επιστήμης) σε διεθνές επίπεδο. Ετσι και στην προκειμένη περίπτωση έρχονται να προβληθούν τα αποτελέσματα μιας δήθεν έρευνας που αποτυπώνει την «εμπειρική γνώση» - όπως αναφέρεται - των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στα μέσα και την εκπαίδευση με τη χρήση των μέσων. Στην «έρευνα» έλαβαν μέρος μόλις... 81 εκπαιδευτικοί από το χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων, προϊστάμενοι).
Οι εκπαιδευτικοί φαίνονται να δηλώνουν στην πλειοψηφία τους την προτίμησή τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην τάξη. Στους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η προτίμηση, περιλαμβάνονται η «άμεση και εύκολη πρόσβαση στην αναζητούμενη πληροφορία», η ευελιξία, «εναλλακτική πληροφόρηση», η «προϋπάρχουσα εξοικείωση και εμπειρία» κ.ά. που - μπορεί να αποτελούν συστατικά του σχολείου των δεξιοτήτων και της ημιμάθειας που οικοδομείται - ωστόσο δεν έρχονται να συμβάλουν στην κατάκτηση στέρεας γνώσης, την αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας. Οσο για την «ευχάριστη» «βιωματική» «πολυαισθητηριακή προσέγγιση» κλπ. που αναφέρονται στα θετικά της χρήσης υπολογιστών, αυτά είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να απολαύσουν οι μαθητές δημιουργικά έχοντας άμεση επαφή με την πραγματικότητα και το περιβάλλον τους και όχι καθισμένοι μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Προωθεί το «Τεχνολογικό Λύκειο» της εκμετάλλευσης


Το σχέδιο για τα «Τεχνολογικά Λύκεια», που παρουσιάστηκε στα τέλη Μάη, έβαλε σε «διαβούλευση» στο διαδίκτυο, χτες, το υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζουμε πως στην πρόταση του υπουργείου, που παρουσιάζεται ως «ευκαιρία» για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, καταργούνται τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και αντικαθιστώνται απ' τον «ενιαίο τύπο Τεχνολογικού Σχολείου» με διάρκεια «3+1» χρόνια. Υποχρεωτικά θα είναι τα 3 πρώτα χρόνια, ενώ το επιπλέον έτος θα είναι προαιρετικό. Θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση και η μαθητεία, ενώ οι εργοδότες θα έχουν παρέμβαση ακόμα και στις ειδικότητες των «Τεχνολογικών Λυκείων». Πρακτικά, με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση θέλει να «στείλει» περισσότερους μαθητές στα «Τεχνολογικά Λύκεια», τάζοντας κατοχύρωση της ειδικότητάς τους, η οποία όμως δε θα έχει κανένα αντίκρισμα.
Το γεγονός πως οι επιχειρήσεις θα παρεμβαίνουν στο «Τεχνολογικό Λύκειο» φαίνεται και απ' τις ερωτήσεις που μπαίνουν σε «διαβούλευση». Μία από τις ερωτήσεις είναι η εξής: «Πιστεύετε ότι οι επαγγελματικοί Τομείς και οι Ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου πρέπει να έχουν την απαιτούμενη συμβατότητα με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας;». Οι «αναπτυξιακές ανάγκες» της χώρας δεν είναι άλλες από τις «ανάγκες» των επιχειρήσεων, οι οποίες αλλάζουν διαρκώς για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο απόφοιτος του «Τεχνολογικού Λυκείου» δε θα έχει τίποτα άλλο από μια πιστοποίηση ειδικότητας για ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Οι επόμενες ερωτήσεις επιβεβαιώνουν, ακριβώς, πως η κυβέρνηση θέλει να βάλει τις επιχειρήσεις μέσα στα «Τεχνολογικά Λύκεια». Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Από ποιους θα ασκείται η εποπτεία εφαρμογής της μαθητείας; Ποια κίνητρα μπορούν να δοθούν στους εργοδότες για να προσφέρουν θέσεις μαθητείας;».
Επίπεδα στο «Τεχνολογικό Λύκειο»;
Επίσης, χτες, σε ιστοσελίδες εκπαιδευτικού περιεχομένου κυκλοφόρησε μια γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) για το «Τεχνολογικό Λύκειο». Στο κείμενο, που συμφωνεί με την ουσία του κυβερνητικού σχεδίου, προτείνονται - υποτίθεται για να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του Γενικού και Τεχνολογικού - διάφορα μέτρα, όπως περισσότερα θεωρητικά μαθήματα στο «Τεχνολογικό Λύκειο», επιμόρφωση εκπαιδευτικών κ.ά. Σε αυτή τη λογική της ...ισοτιμίας «πέφτει» και η πρόταση «να μελετηθεί το ενδεχόμενο κάποια μαθήματα στο Τεχνολογικό Λύκειο να προσφέρονται, για κάποια παιδιά, σε επίπεδο κατ' επιλογήν ("κανονικό" ή "χαμηλότερο του κανονικού")». Πρόκειται, δηλαδή, για πρόταση κατάταξης των μαθητών σε επίπεδα μέσα στο Λύκειο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Νέες ρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου



Τη συζήτηση για ένα νέο μπαράζ αποχαρακτηρισμού και εμπορευματοποίησης των δασών ανοίγει η κυβέρνηση
Κ.Ζ.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του προχτές στη Βουλή και επικαλούμενος την «πράσινη ανάπτυξη» εξήγγειλε μια σειρά από νέα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ευνοϊκών για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ειδικότερα ο υπουργός προανήγγειλε:
  • Νέους ευρείς αποχαρακτηρισμούς και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, μιλώντας για «αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας, ώστε να γίνει η σύνδεσή της με τη γενικότερη περιβαλλοντική νομοθεσία». Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι θα «ανοίξουμε μια συζήτηση όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος»!
  • Οτι θα προχωρήσει πιο εντατικά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ, με στόχο την πώληση της πρώτης και τη διάθεση ποσοστού σε ιδιώτες της δεύτερης. Επίσης, νέα επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης για αιολικά πάρκα και ειδικότερα για τα θαλάσσια πάρκα.
  • Τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων, μέσα από ένα παράλληλο φοροκυνηγητό των ιδιοκτητών τους, με στόχο την είσπραξη 4-5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα. Οπως είπε ο υπουργός, «δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα. Με εξαίρεση τα αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό και παραλίες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλλουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές». Ως «όπλο» προφανώς για να πειστούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να πληρώσουν τα πρόστιμα ανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία στο εξής «μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά».
  • Την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να γίνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανικές, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις με παράκαμψη ακόμη και αυτής της σημερινής ανεπαρκούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μεταξύ των άλλων οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν: Μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία θα απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μείωση του χρόνου αδειοδότησης. Κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων και δραστηριοτήτων. Κατάργηση συνυπογραφών άλλων υπουργών. Απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που έχουν μόνο τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες, ακόμη και βιομηχανίες μικρής όχλησης. Παράλληλα και πριν την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων αυτών ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην επίσπευση «επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν» και των οποίων η λειτουργία προσκρούει στην περιβαλλοντική νομοθεσία!
  • Την τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο κοιτασμάτων χρυσού, την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης κ.ά.
  • Τη συνέχιση των πρωτοβουλιών, με χρηματοδότηση και από το περιβόητο «πράσινο ταμείο», που θα διευκολύνουν διάφορους μεγάλους επιχειρηματίες να «αλώσουν» το κέντρο της Αθήνας και άλλες υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας.
  • Την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εισαγωγέων αυτοκινήτων.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: Πρωταγωνιστής στην εμπορευματοποίηση...

...με τις εισφορές των ασφαλισμένων

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας σηματοδοτεί η απόφαση για τη μεταφορά των εισφορών του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ με την παρουσία της γενικής γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - και νυν διοικητής του ΟΑΕΕ -Γεράσιμος Βουδούρης παρουσίασε με γενικό τρόπο τους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου του Οργανισμού. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο καθορισμός του ποσοστού επί των ασφαλιστικών εισφορών που θα αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ. Και επειδή, όπως αναφέρθηκε, οι εισφορές πρέπει να είναι ίδιες, απ' όλα τα Ταμεία το γενικό ποσοστό καθορίστηκε σε 7,65%, απ' το οποίο ένα μικρό μέρος θα μένει στα Ταμεία για παροχές σε χρήμα (δηλαδή, έξοδα κηδείας ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ατυχήματα, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.).
Στον ΕΟΠΥΥ - ο οποίος θα λειτουργήσει πλήρως απ' το Σεπτέμβρη - συμμετέχουν τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ). Ομως, οι εισφορές στον κλάδο Υγείας είναι διαφορετικές.
  • Στο ΙΚΑ είναι 7,65% επί των συνολικών αποδοχών και επιμερίζονται ως εξής: Εισφορά σε είδος (δηλαδή υπηρεσίες Υγείας) 6,45% (2,15% του εργαζόμενου και 4,30% του εργοδότη) και 1,20% εισφορά σε χρήμα (0,40% του εργαζόμενου και 0,80% του εργοδότη).
  • Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές καταβάλλονται με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες και πληρώνονται εξολοκλήρου απ' τους αυτοαπασχολούμενους. Οι παλιοί ασφαλισμένοι καταβάλλουν ποσοστό 7,65% επί του ποσού της 4ης ασφαλιστικής κλάσης ενώ οι «νέοι ασφαλισμένοι» - όσοι δηλαδή ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993 - επί του ποσού της εκάστοτε ασφαλιστικής κατηγορίας. Κατά μέσο όρο πάντως οι εισφορές είναι 87 ευρώ.
  • Απ' την 1.1.2011 η εισφορά των ασφαλισμένων αγροτών για τον κλάδο Υγείας του ΟΓΑ ορίστηκε σε 2,50% επί του ποσού των ασφαλιστικών κατηγοριών, στις οποίες έχουν καταταγεί οι ασφαλισμένοι.
  • Τέλος, με τον ιδρυτικό νόμο για τον ΕΟΠΥΥ (3918/2011) θεσπίστηκε «εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου σε ποσοστό 5,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων». Επίσης, η εισφορά των συνταξιούχων από 2,55% θα φτάσει κλιμακωτά σε 4% από 1.1.2013.
Απ' αυτές λοιπόν τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν τα παρακάτω ποσοστά: ΙΚΑ 6,45% («κρατάει» 1,20%), ΟΑΕΕ 7,15% («κρατάει» 0,50%) και ΟΓΑ 2,30% («κρατάει» 0,20%). Πάντως, ο «ορισμός οροφής» σε 7,65% παραπέμπει σε μελλοντικές αυξήσεις εισφορών στα Ταμεία εκείνα που υπολείπονται στο ίδιο ποσοστό.
Ετσι, ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει «ένας πολύ μεγάλος αγοραστής», αλλά και «σε ορισμένες περιπτώσεις και πωλητής υπηρεσιών Υγείας», όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης. Δηλαδή, θα «αγοράζει υπηρεσίες» απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με βάση το επίπεδο των υπηρεσιών αλλά και τις τιμές. Στο ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις ο ΕΟΠΠΥ θα είναι πωλητής υπηρεσιών ο Γ. Βουδούρης απάντησε ότι ο ΕΟΠΠΥ «θα πουλά υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας ή στα Ταμεία που είναι εκτός ΕΟΠΥΥ», όπως τα Ταμεία των μηχανικών και των δημοσιογράφων. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κεντρικό μοχλό στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας τόσο με το δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει έτοιμα σχέδια συμβάσεων.
Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοινώθηκε χτες, βρίσκεται σε «διάλογο με τις ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων», με τις οποίες παρά τις διαφωνίες μπορεί να συμφωνήσουν, όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης, για το θέμα της ένταξης των γιατρών στον Οργανισμό. Δηλαδή, εκείνες οι ηγεσίες που είχαν πρωτοστατήσει στο λεγόμενο Μέτωπο των γιατρών κατά του νόμου του ΕΟΠΥΥ, τώρα συνδιαλέγονται για την ένταξη σε αυτόν.

Διαπραγματεύονται την ομηρία



Περίπου σαν μια πραγματικότητα που πέφτει από τον ουρανό παρουσιάζουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού την τεράστια ανεργία και την ραγδαία επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι οποίες είναι το κυρίαρχο πρότυπο εργασίας, όπως και η κυβέρνηση παραδέχεται.
Και πατούν σε αυτήν την πραγματικότητα για να δικαιολογήσουν το ρόλο της ΓΣΕΕ που έρχεται τάχα να παίξει το ρόλο του εγγυητή «της διαφάνειας και της αξιοκρατίας» στις προσλήψεις συμβασιούχων, κατά κύριο λόγο από δήμους. Οι μισθοί αυτών των συμβασιούχων είναι στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ανεξαρτήτως του αντικειμένου εργασίας, καλύπτονται από τα λεγόμενα επιχειρησιακά προγράμματα και τις ασφαλιστικές εισφορές τις πληρώνει ο ΟΑΕΔ (λεφτά δηλαδή που αρπάζονται από τις τσέπες του συνόλου των εργαζομένων). Αυτό το ρόλο χαρακτηρίζουν θετικό, ισχυριζόμενοι ότι τέτοια προγράμματα επιλύουν - τουλάχιστον ως ένα βαθμό - το πρόβλημα του άνεργου.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν επιλύουν την ανεργία, η οποία σήμερα είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Ομως επίσης είναι πραγματικότητα ότι για να φθάσουμε στις σημερινές εξελίξεις ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει βάλει το χεράκι του. Στήριξε εδώ και δεκαετίες το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών, στηρίζει τον ίδιο τον καπιταλισμό. Εβαλε και βάζει εμπόδια στους αγώνες που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.
Με άλλα λόγια, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός συνέβαλε στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας, στοιχείο της οποίας είναι και η μεγάλη ανεργία.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι τα λόγια περί «διαφάνειας και αξιοκρατίας» είναι για τα μάτια του κόσμου. Αλλιώς ας μας απαντήσουν στο εξής: Για μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας μαζεύονται χιλιάδες αιτήσεις πρόσληψης. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι άξιοι να προσληφθούν είναι πολλοί περισσότεροι από τις θέσεις που προσφέρονται. Ποιο είναι το κριτήριο που θα τους αποκλείσει όλους αυτούς, με «διαφάνεια και αξιοκρατία»; Το να επικαλείσαι αυτές τις έννοιες στον καπιταλισμό είναι εμπαιγμός.
Ο πραγματικός στόχος της ΓΣΕΕ είναι άλλος. Να προσφέρει και πάλι στήριξη στη βαρβαρότητα. Με την εμπλοκή της να «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση των εργαζομένων την πολιτική στήριξης στον καπιταλισμό, που δημιουργεί στρατιές ανέργων.

ΔΗΣΥ: Αναγορεύει τη συναίνεση σε κεντρική πολιτική


Εκκληση για ανοιχτή συναίνεση και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, προκειμένου να ψηφιστούν και κυρίως να υλοποιηθούν τα άγρια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, απηύθυνε εκ νέου χτες η Ντ. Μπακογιάννη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα της προσανατολίζεται τώρα υπέρ της υπερψήφισης του μεσοπρόθεσμου. «Οφείλουμε να κάνουμε έστω και σήμερα που μιλάω μια ύστατη προσπάθεια να συνεννοηθούμε», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι «η συναίνεση είναι κεντρική πολιτική» και πως δεν πρέπει να επηρεάζεται από τοποθετήσεις όπως αυτή του Θ. Πάγκαλου, την οποία χαρακτήρισε«ατυχέστατη» και «παντελώς ανιστόρητη». Αν και το κόμμα της θα αποφασίσει το Σάββατο για την οριστική στάση που θα κρατήσει στο μεσοπρόθεσμο, ωστόσο η Ντ. Μπακογιάννη προϊδέασε ότι κινείται υπέρ του «ναι», παρόλο που μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι το μεσοπρόθεσμο«οδηγεί σε αδιέξοδο». Παράλληλα, επιδιώκει να ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο ορισμένες από τις προτάσεις του προγράμματος που έχει επεξεργαστεί, με έμφαση στη δραστική μείωση του κράτους και της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συστράτευση για να περάσουν τα νέα μέτρα

Με τη δικαιολογία ότι θα τους κληρονομήσει σαν επόμενη κυβέρνηση (!), ετοιμάζεται να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου

Δεδομένη είναι η συστράτευση και συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ στην υλοποίηση των νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, παρά το υποκριτικό και ψηφοθηρικό «όχι επί της αρχής» στο μεσοπρόθεσμο. Συνεργάζεται ήδη με την κυβέρνηση για να ψηφιστούν τα καταστροφικά για το λαό μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει και τους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου, επειδή όπως είπε στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς «έτσι και αλλιώς εμείς θα τους κληρονομήσουμε»!
Τον προσχηματικό και δημαγωγικό χαρακτήρα του «όχι επί της αρχής» στο μεσοπρόθεσμο επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, που δε δίστασε χθες να δηλώσει ότι αν χρειαζόταν η δική του ψήφος για να περάσει το μεσοπρόθεσμο δεν θα δίσταζε να τη δώσει. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε («Σκάι») ο βουλευτής της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι το «όχι» στο μεσοπρόθεσμο είναι εκ του ασφαλούς, όπως άλλωστε είχε γίνει και με το μνημόνιο.
Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς επανέλαβε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, λέγοντας ότι «μου ζητάνε να τους στηρίξω για να δώσουν σε έναν ασθενή ένα φάρμακο, το οποίο τον σκοτώνει. Δεν θα το κάνω». Υπογράμμισε ωστόσο ότι συμφωνεί με το βασικό στόχο της κυβέρνησης να διορθώσει το ελλειμματικό του προϋπολογισμού μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών, ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση. «Για μένα, δεν υφίσταται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης», διευκρίνισε.
Από χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η στάση της ΝΔ στο νέο πακέτο μέτρων. Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στις προτροπές για πιο επιθετική συναίνεση, είναι ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως και τα μέτρα για το δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προτάσεις που πρώτη έχει καταθέσει και υποστηρίζει η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να τις υλοποιήσει.
Η ΝΔ εμφανίζεται αντίθετη με την πρόταση του πρωθυπουργού για αλλαγές στο Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος. συμφωνεί όμως με τις αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Μιλώντας στην επιτροπή του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Δ. Αβραμόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να επιδίδεται σε πειραματισμούς με το Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία». Παράλληλα, χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος ως «ευκαιρία της πραγματικής συναίνεσης», προαναγγέλλοντας ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι θυσίες που πιάνουν τόπο

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τον ελληνικό λαό παρά οι θυσίες» (Γιούνκερ). «Αν υπήρχε μια ευκολότερη οδός εξόδου από την κρίση θα την είχαμε πάρει, αλλά δεν υπάρχει» (Μπαρόζο). Η τελευταία ομοβροντία δηλώσεων των Κοινοτικών αξιωματούχων δεν αποσκοπεί απλά να υπερασπιστεί τον (ευρω)μονόδρομο της στρατηγικής των μονοπωλίων, αλλά κυρίως θέλουν να συνηθίσει ο λαός στην ιδέα ότι οι θυσίες θα είναι και ατέλειωτες και αναπόφευκτες. Επιδιώκουν δηλαδή με αυτή την επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής να πλήξουν τους αγώνες του λαού, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Σε άμεση συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση οι αξιωματούχοι της ΕΕ καλλιεργούν ένα κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής, ταυτόχρονα βέβαια με τους διαρκείς εκβιασμούς και την τρομοκρατία της «επόμενης δόσης» και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας. Παριστάνουν τάχα ότι δείχνουν κατανόηση στα δεινά που υφίσταται ο ελληνικός λαός - «με επηρεάζουν και με συγκινούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα», δήλωσε υποκριτικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ - σπεύδοντας ταυτόχρονα να ξεκόψουν κάθετα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Πράγματι, στο καθεστώς των ευρωμονοπωλίων και στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος, μόνο νέα δεινά και απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση είναι το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν στο λαό. Η καπιταλιστική κρίση αναδεικνύει με έντονο τρόπο αυτή την αλήθεια και «βοηθάει» να συνειδητοποιηθεί από ευρύτερα λαϊκά στρώματα πως η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος είναι αυτή που περνάει από την αποδέσμευση από την ΕΕ και η λαϊκή εξουσία. Οι θυσίες του λαού σε αυτή την κατεύθυνση και αξίζουν και πιάνουν τόπο.

Επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα

Ο τρόπος που συνεργάστηκαν κυβέρνηση και ΝΔ για να περάσουν το βάρβαρο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, προκειμένου να κάνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, προσφέρεται για να βγάλουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συμπεράσματα για το πόσο επικίνδυνα για τα συμφέροντά τους είναι τα κόμματα και η εξουσία του κεφαλαίου. Την αρχή έκανε η ΝΔ που λάνσαρε την εργασιακή εφεδρεία ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στις απολύσεις εργαζομένων στους φορείς του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Η κυβέρνηση αντέδρασε με περισσή υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι τάχα με την πρόταση αυτή η ηγεσία της ΝΔ «θέλει να χαϊδέψει αυτιά» και πως κινείται στη λογική «άσ' το για αργότερα». Λίγες μέρες αργότερα είχε ήδη συμπεριλάβει στο «μεσοπρόθεσμο» την εργασιακή εφεδρεία ως πανίσχυρο εργαλείο για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα σε αγριότητα σε σχέση με την πρόταση της ΝΔ. Η γαλάζια πρόταση προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα παίρνουν για τρία χρόνια περίπου το 70% των αποδοχών τους πριν εξαναγκαστούν σε απόλυση, ενώ σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι θα απολύονται μετά από ένα χρόνο παραμονής σε «εργασιακή εφεδρεία» όπου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού... Δικαιολογημένα περηφανεύονταν προχτές το βράδυ στη Βουλή ο Α. Σαμαράς για τη συνεισφορά του κόμματός του: «Οταν την είπαμε (σ.σ. την εργασιακή εφεδρεία), δεν θέλατε καν να την ακούσετε και τελικά την αποδεχθήκατε. Και την αποδέχθηκε και η τρόικα, γιατί κατάλαβε ότι ήταν σωστότερη και καλύτερη λύση από τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»...

«Συναίνεση» και αντίπαλο δέος

Την επιθυμία τους ως πραγματικότητα εμφανίζουν κυβέρνηση, αστικά ΜΜΕ και τρόικα, παρουσιάζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ως ψήφο εμπιστοσύνης του λαού στα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτός είναι ο διακαής στόχος τους, για χάρη του οποίου όλα τα αστικά κόμματα έχουν συμπήξει ένα ενιαίο «μαύρο» μέτωπο, δίχως όμως να καταφέρουν να «παρασύρουν» και να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα. Η επιθετική συναίνεση και ανοικτή συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΔΗΣΥ, υπέρ του «μονόδρομου» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας το μόνο που καταφέρνει είναι να μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου και τα λαϊκά συμφέροντα. Ο,τι και αν κάνουν δεν πρόκειται να διασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση και ανοχή, ακριβώς γιατί ο λαός δεν πρόκειται να δεχθεί να θυσιαστεί στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Και αυτό το έχει δείξει με τους πολύχρονους, ακούραστους και ασταμάτητους ταξικούς αγώνες, που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, κόντρα στις περί του αντιθέτου «διαβεβαιώσεις» των κυβερνώντων. Τα νέα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό θα αποκρουστούν στο βαθμό που η λαϊκή αγανάκτηση μετατρέπεται σε οργάνωση και αντεπίθεση σε σύμπλευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ. Στο βαθμό δηλαδή που ο οργανωμένος λαός και το ταξικό κίνημα αναδεικνύονται σε αντίπαλο δέος απέναντι σε κυβέρνηση - τρόικα - μονοπώλια.

Οι στόχοι του κεφαλαίου δεν είναι του λαού...



Γρηγοριάδης Κώστας
ΠΡΕΠΕΙ «ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕπαραγωγικό μοντέλο», μας λένε. Να απελευθερωθούν οι «δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας». Δεν μπορεί να έχουμε μια χώρα που όλοι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι...
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι εδώ! Ας αδράξουν τις ευκαιρίες (και όχι δικαιώματα, φυσικά) που τους δίνει η ΕΕ οι νέοι άνεργοι, οι ξεκληρισμένοι αγρότες, οι απολυμένοι άνω των 50, οι γυναίκες.
Ας σταματήσουν, επιτέλους, να απαιτούν εγωιστικά τη σιγουριά των εργασιακών δικαιωμάτων, του 8ωρου, των αποζημιώσεων, των επιδομάτων ανεργίας, της δωρεάν Υγείας και Παιδείας, τις συντάξεις.
Δεν μπορούν πλέον στην εποχή μας που «τρέχει» να τα περιμένουν όλα από το κράτος. Ας κινηθούν, ας δημιουργήσουν, ας ρισκάρουν, επιτέλους, λίγο!
ΠΟΙΟΙ, ΟΜΩΣ, ΤΑ ΛΕΝΕ όλα αυτά; Ποιοι έχουν το απύθμενο θράσος να μιλάνε; Αξίζει να το αναλογιστεί κανείς αυτό.
Τα φερέφωνα των επιχειρηματιών, που όταν θέλησαν να επενδύσουν στις βαλκανικές χώρες έθεσαν ως προϋπόθεση και πήραν από το κράτος πλήρη ασφάλιση της επένδυσής τους. Δεν υπήρχε καμιά περίπτωση, δηλαδή, να χάσουν τα λεφτά τους.
Οι υπάλληλοι των εφοπλιστών που πληρώνονται - πάλι από το κράτος - όλα τους τα έξοδα και κάτι παραπάνω, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο. Που δε φορολογούνται, που επιδοτούνται ακόμη και επειδή ...αναπνέουν.
Οι υπερασπιστές των τραπεζών (και της Ελλάδας και της Ευρώπης) που θεωρούν αδιανόητο να μην πάρουν τις αποδόσεις που προϋπολόγισαν όταν αγόρασαν ελληνικά (ή ιρλανδικά, ή πορτογαλικά, ή ιταλικά) ομόλογα.
Γι' αυτό και έχουν προσαρμόσει την πολιτική ολόκληρης της ΕΕ (μέσω, φυσικά, του πολιτικού της προσωπικού) σε αυτόν το στόχο. Γι αυτό και μεταθέτουν χωρίς προσχήματα στους λαούς τη χασούρα που αυτοί έπρεπε να έχουν.

Παπαγεωργίου Βασίλης
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ αυτοί που δε ρισκάρουν τίποτε, που διασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους με κάθε τρόπο (ακόμη και με πολέμους), που έχουν όλους τους μηχανισμούς κάθε επιπέδου στα μέτρα τους, ζητούν από εμάς να μπούμε στην αγορά και να το παλέψουμε το πράγμα.
Στο τέλος, όντως, θα ...μπούμε στην αγορά. Μόνο που θα μπούμε για να την καταλάβουμε και στη θέση της να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία. Αυτό το ρίσκο θα το πάρουμε.

Θα πληρώσει ο λαός ή η πλουτοκρατία;

Ελεος πια με το παραμύθι ότι τάχα «οι ξένοι δανειστές θέλουν να μας σώσουν» και άρα «εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να σωθούμε», το οποίο αναπαράγεται διαρκώς από τα εγχώρια και ξένα αστικά ΜΜΕ, αλλά και την κυβέρνηση, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό. Είναι ολοφάνερο ότι όλοι αυτοί για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η σωτηρία των εγχώριων ξένων τραπεζών και μονοπωλίων, μέσω της απόλυτης χρεοκοπίας και βαθιάς εξαθλίωσης του λαού. Δεν θέλουν λοιπόν μια «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», γιατί το κόστος που θα επωμιστούν οι δανειστές θα είναι ανυπολόγιστο, ενώ απρόβλεπτες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων και τη σχέση με το ευρώ και τα άλλα κέντρα του ιμπεριαλισμού. Ιδιαίτερα βαρύ θα είναι το πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ καθώς στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών βρίσκονται περίπου 200 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους. Επίσης θα υπονομευτεί σημαντικά ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει επωμιστεί συνολικά περίπου 150 δισ. ευρώ εξαιτίας του ελληνικού προβλήματος (60 δισ. για αγορά ομολόγων και άλλα 90 δισ. για ενέχυρα). Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι αμερικανικές τράπεζες θα αναγκαστούν να πληρώσουν κοντά στα 140 δισ. ευρώ ασφάλιστρα κινδύνου (γνωστά ως CDS) στους «επενδυτές» που έχουν ποντάρει στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία... Επιπλέον, μια τέτοια χρεοκοπία είναι πιθανό να προκαλέσει «ντόμινο» και σε άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, όπως παραδέχθηκε τις προάλλες ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών. Το κρίσιμο λοιπόν δίλημμα είναι αυτό που από την πρώτη στιγμή έθεσε το ΚΚΕ: Ποιος θα πληρώσει την κρίση; Ο λαός ή η πλουτοκρατία;

Ο παράγοντας... «πλατεία»

«Τις εξελίξεις πλέον τις επηρεάζει αποφασιστικά ο παράγων πλατείες. Ηδη έχει πετύχει σημαντικές νίκες. Και μόνο το γεγονός ότι η 5η δόση είχε σιγουρέψει περισσότερο από ποτέ, τις ώρες που η Ελλάδα δεν είχε πρωθυπουργό αλλά είχε γεμάτες τις πλατείες, δείχνει πως ο λαϊκός παράγοντας έκανε αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση τόσο καιρό»!!! Αν πιστέψουμε όσα δηλώνει ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Κόκκινο»), τότε ο παράγοντας «πλατεία» έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του. Νίκησε - λέει - γιατί άσκησε πίεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, για την καταβολή της οποίας κυβέρνηση - ευρωένωση και ΔΝΤ θέλουν την κεφαλή του λαού επί πίνακι! Αν έτσι εννοεί ο οπορτουνισμός τις «νίκες» του λαϊκού παράγοντα, έχουμε εξαιρετικά μεγάλη περιέργεια για το πώς εννοεί τις ήττες. Πέρα από τις αστειότητες όμως, χρειάζεται μεγάλο θράσος και ο οπορτουνισμός το διαθέτει για να μιλάει για σημαντικές νίκες την ώρα που κατεδαφίζονται και τα τελευταία υπολείμματα εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, την ώρα που ο λαός δίνει καθημερινή μάχη για την ίδια του την επιβίωση.
Αλήθεια, όμως, για τέτοιου είδους «νίκες» ζητά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την κινητοποίηση του λαού; Και γιατί δεν λέει ευθέως ότι αυτό που ζητά είναι να προσχωρήσει ο λαός και το κίνημα στο αντίπαλο στρατόπεδο και να πολεμήσει για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης; Να αποδεχτεί δηλαδή όσα του έχουν φορτώσει στην πλάτη και άλλα τόσα για να βγει η πλουτοκρατία όσο το δυνατόν πιο αλώβητη από την κρίση.
Τα παραπάνω προσφέρονται στο λαό για συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του οπορτουνισμού αλλά και για σοβαρό προβληματισμό για τους λόγους που δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και πολλές άλλες ακόμα «κανακεύουν» την «πλατεία», για το ρόλο που θέλουν αυτή να παίξει, υποστηρικτικό βάρβαρων μέτρων σε βάρος του λαού, που με μεγάλη ευκολία κάποιοι θα βαφτίσουν «νίκη», σαν την... 5η δόση!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΕ: Αντιλαϊκά επιτελεία σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Μέχρι 30 Ιούνη η ολοκλήρωση της ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου» από τη Βουλή. Αντιδραστική ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα


Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιούνη, το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα ξεκινήσει στη Διαρκή Επιτροπή και η συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 30 Ιούνη. Χτες συνεδρίασαν η κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, όπου εγκρίθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις του εφαρμοστικού νόμου. Αύριο, Παρασκευή, κατατίθενται με τη μορφή πακέτου στη Βουλή το «Μεσοπρόθεσμο» και ο εφαρμοστικός νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει», η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου ορίου καθώς και των συντελεστών για το νέο χαράτσι που θα επιβληθεί στα λαϊκά εισοδήματα. Εξετάζεται, επίσης, η επιβολή νέου φόρου στα καύσιμα και στα ακίνητα. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί εξουσιοδότησαν τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο«να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς», ώστε να προχωρήσει άμεσα στην οριστικοποίηση των μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου.
Σήμερα, Πέμπτη, καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) προκειμένου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών να διευθετήσουν από κοινού τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η λεηλασία του λαού από τα «δημοσιονομικά μέτρα», τους πρόσθετους φόρους και την κατακρεούργηση απόλυτα αναγκαίων κοινωνικών δαπανών έχει ως πήχη τα 28,2 δισ. ευρώ, ενώ από πάνω τα «κοράκια» έχουν να περιμένουν ακόμη 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ.
Σήμερα το απόγευμα θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι «πίνακες του Μεσοπρόθεσμου», όπως ονομάζουν τον επιμερισμό των αντιλαϊκών μέτρων, ο εφαρμοστικός νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη «δεύτερη ανάγνωση»του «Μεσοπρόθεσμου», ενώ θα δοθεί το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου στα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε προκλητικά να εμφανίσει την προχτεσινή ψήφο εμπιστοσύνης σαν«επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση της δύσκολης, εθνικής προσπάθειας». Επιδίωξε ακόμα να παρουσιάσει τους αντιδραστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς σαν «συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι γίνονται «σκληρές διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, ώστε να οριστικοποιηθούν οι πίνακες του «Μεσοπρόθεσμου», ο εφαρμοστικός νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενόψει και της καταβολής της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και της κατασκευασμένης κινδυνολογίας για το ενδεχόμενο να πτωχεύσει η χώρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μια να προκαταλάβει πιθανές αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις ψηφοφορίες των αντιδραστικών μέτρων και από την άλλη να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ε. Βενιζέλος θα ενημερώσει για τα μέτρα, ενώ θα παρουσιάσει και«ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις», ισοδύναμου αντιλαϊκού αποτελέσματος. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι οι «προτάσεις που θα καταθέσει ο Βενιζέλος μπορεί να γίνουν αιτία νέας αναταραχής στο εσωτερικό του κόμματος». Χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης επανέλαβε ότι δε θα ψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» εξαιτίας της «πώλησης της ΔΕΗ», αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι δεν «ανησυχούν για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ότι «θα δείξουν υπευθυνότητα».
Από σήμερα η Σύνοδος Κορυφής
Ενόψει της παρουσίασης των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα, αλλά και του παζαριού για την παροχή νέου ληστρικού δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκε και η στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τα θέματα συζήτησης που θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής είναι:
  • «Η κρίση συνολικά στην Ευρωζώνη». Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν οι έξι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση, που αποσκοπούν στην ένταση της επιτήρησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών και στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα κράτη - παραβάτες, ιδιαίτερα εντός της Ευρωζώνης.
  • Τα «ελληνικά αιτήματα» με βάση το κείμενο των συμπερασμάτων του πρόσφατου Γιούρογκρουπ αλλά και το θέμα της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Η Σύνοδος θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις προς το ΔΝΤ, ώστε το ταμείο να καταβάλει το δικό του μερίδιο στις δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα και, παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει μια εξέλιξη στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
  • Οι διαδικασίες που πρέπει να ρυθμιστούν για το νέο δάνειο, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 120 δισ. ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, διευκρινίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής δε θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά ο στόχος είναι «να υιοθετηθούν τα κύρια σημεία του προγράμματος για την Ελλάδα στις 3 Ιούλη», στην έκτακτη σύνοδο του Γιούρογκρουπ. Στις ίδιες εκτιμήσεις προχωρούσαν χτες και κυβερνητικά στελέχη, που σημείωναν ότι «θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού θέματος», και υπάρχει πιθανότητα «να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων».
Ωστόσο, σημείωναν ότι «οι συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του χρέους θα συνεχιστούν».Οπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος είναι να προχωρήσουν στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και του πρώτου εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να «υπάρξει έγκριση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το Γιούρογκρουπ στις 3 Ιουλίου και το ΔΝΤ στις 8 Ιουλίου».
Χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ, με την οποία - αφού αρχικά του «έδωσε συγχαρητήρια για τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης» - συζήτησαν τόσο για το νέο δάνειο όσο και για την ψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Ο Γ. Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, την πρωθυπουργό της Σλοβακίας και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη επιστολή του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Σύνοδος Κορυφής θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την υιοθέτηση του «συνολικού πακέτου» για την οικονομική διακυβέρνηση, όπως είχε καθοριστεί στη Σύνοδο του Μάρτη και θα συζητήσει τις «προτάσεις της Κομισιόν και τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ».
Σε φάση υλοποίησης το «Σύμφωνο για το ευρώ»
Στη Σύνοδο Κορυφής θα οριστικοποιηθούν επίσης οι τροποποιήσεις στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα καθοριστούν οι βασικές αρχές λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Θα επικυρωθεί επίσης η συμφωνία για το διορισμό του Μάριο Ντράγκι στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ και αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερες συζητήσεις για το θέμα της μετανάστευσης και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, καθώς και σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, στη Συρία και συνολικά στην περιοχή της «νοτιοανατολικής γειτονιάς» της ΕΕ.
Στην επικύρωση άνω των 100 διαφορετικών μέτρων - μεταρρυθμίσεων που «θα ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» της Ευρωζώνης, δηλαδή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, θα προχωρήσουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Τα μέτρα που ήδη έχουν προτείνει οι κυβέρνησης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης εντάσσονται στο πλαίσιο του «Συμφώνου για το ευρώ», που αποτελεί το νέο όχημα των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας για να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να μειώσουν παραπέρα τους μισθούς των εργαζομένων.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, «τα κράτη - μέλη πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τις μελλοντικές δεσμεύσεις τους όσο πιο συγκεκριμένες και μετρήσιμες γίνεται διευκολύνοντας παράλληλα τη σύγκριση με τα άλλα κράτη - μέλη, καθώς και με τους στρατηγικούς εταίρους της Ευρώπης».

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Σερβίρουν για μονόδρομο το χαντάκωμα του λαού

Ωμοί εκβιασμοί και προβοκάτσιες από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, για να εμπεδωθεί η συναίνεση στα φιλομονοπωλιακά μέτρα


Τρομοκρατούν το λαό για να υποταχθεί στη βαρβαρότητα. Ανυπακοή και λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Εντείνουν τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι και να υποταχθεί στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται βάσει του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» οι εκπρόσωποι κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.
Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Ολι Ρενυπερασπίζεται σαν«μονόδρομο» το αντιλαϊκό πρόγραμμα από τη σκοπιά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη φιλόδοξη και αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του διεξοδικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σαφές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, θα χρειαστεί να εφαρμοστεί επί σειρά ετών».Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, η εφαρμογή του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» είναι μονόδρομος, καθώς «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Διαθέτουμε σχέδιο και πλέον είναι ώρα να δράσουμε. Είναι ώρα να το εφαρμόσουμε. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει σχέδιο Β».
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί το «πρώτο βήμα», πριν την υλοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζει «θετική είδηση» την ψήφο εμπιστοσύνης, εκτιμώντας ότι «αφαιρεί το στοιχείο της αβεβαιότητας από μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» και διατυπώνει ξεκάθαρο εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την ανάγκη επίτευξης εθνικής συναίνεσης».
Ο ίδιος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, επιχείρησε προβοκάτσια ολκής, χαρακτηρίζοντας «αξιοσημείωτο γεγονός» ότι «η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά συντάσσονται κατά του ευρώ», καλώντας με νόημα «τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα» να συμβάλουν εποικοδομητικά στο εγχείρημα της αρωγής στην ελληνική οικονομία, προϋπόθεση του οποίου είναι το τσάκισμα του λαού. «Σημαντική εξέλιξη» χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει την επόμενη βδομάδα, με την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου».
«Ζυμώνουν» τη συμμετοχή ιδιωτών
«Αγκάθι» των ενδοϊμπεριαλιστικών διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα παραμένει η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την αναδιάρθρωση ή μετακύλιση του χρέους. Η Γερμανία, που απαιτούσε την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, έχει ήδη υποχωρήσει, καθώς, όπως παραδέχεται η Α. Μέρκελ, είναι λίγα τα κράτη που στηρίζουν αυτή τη θέση, ενώ η ΕΚΤ και η Γαλλία επιμένουν ότι η όποια συμμετοχή θα πρέπει να είναι εθελοντική.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ κυβερνήσεων και ιδιωτών δανειστών σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή τους στο δεύτερο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχέδιο θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», η Ευρωζώνη έχει ζητήσει από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (μια παγκόσμια ένωση με μέλη περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πρόεδρο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ντόιτς Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν) να εξετάσει τις εναλλακτικές προτάσεις για τη φόρμουλα μετακύλισης του ελληνικού χρέους και να αναλάβει ρόλο στην προώθηση των συζητήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», το εν λόγω ινστιτούτο ήδη διεξάγει «ανεπίσημες»συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και με διεθνείς κρατικούς φορείς.
Αντεγκλήσεις για το χρόνο της χρεοκοπίας
Αναπόφευκτη θεωρεί τη στάση πληρωμών από την Ελλάδα ο οικονομολόγος Μ. Φελντστάιν, σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σημειώνοντας ότι μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα προκαλέσει χρεοστάσια στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και πιθανόν στην Ισπανία και οι συνεπαγόμενες απώλειες θα καταστρέψουν μεγάλα μεγέθη κεφαλαίων σε τράπεζες και άλλους πιστωτές στη Γερμανία, στη Γαλλία και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Μ. Φελντστάιν, σε μια τέτοια εξέλιξη θα στέρευαν οι διαθέσιμες πιστώσεις προς επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και θα επερχόταν κατάρρευση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως τονίζει, αυτό το ντόμινο είναι ο λόγος που η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τη χρεοκοπία τώρα και η πρόκληση είναι να κερδίσουν χρόνο οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές, ώστε να αντέξουν τις συνέπειες αν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία κηρύξουν ταυτόχρονα στάση πληρωμών.
Παράλληλα, σε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλει «κούρεμα» 50% στα ομόλογα, θα συνεχίσει να χρειάζεται δανεισμό ή περικοπές δαπανών, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς τα κεφάλαια θα εξανεμιστούν και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΚΤ, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δε θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις. Η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει τις όποιες χρεοκοπίες έως ότου η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα, τέλος, με τον πρόεδρο του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν«το να πετάξουμε νέα χρήματα μετά τα χρήματα που ήδη δώσαμε δεν είναι η σωστή προσέγγιση, χρειαζόμαστε ένα "κούρεμα"», και προτείνει να υποχρεωθούν οι ιδιώτες επενδυτές να δεχτούν «κούρεμα» ύψους 40%. Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές «ήδη προστατεύονται», καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ έχουν αγοράσει κάποια από τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, εκτιμά ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» θα οδηγούσε τις ελληνικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα σε πτώχευση και θα χρειαστεί στη συνέχεια η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Χρωστούν στο λαό

Εκβιάζουν το λαό με το χρέος που δε δημιούργησε ο λαός. Αναποδογυρίζουν τις αιτίες δημιουργίας του, αποδίδοντάς τες στους μεγάλους μισθούς, στις μεγάλες συντάξεις, στις πολλές κοινωνικές παροχές, δηλαδή σε μια δήθεν λαϊκή ευημερία με δανεικά. Μέγα ψέμα. Το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία και στις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών είναι τα τεράστια κέρδη στα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών. Το χρέος δημιουργήθηκε από τα τεράστια ποσά που δόθηκαν στο κεφάλαιο για επενδύσεις, τα τεράστια κονδύλια για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Από τις τεράστιες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, τα μεγάλα επιτόκια των τραπεζών που δανείζουν. Να πληρώσει η πλουτοκρατία, αυτή άδειασε τα ταμεία, να πληρώσει και αυτά που χρωστά στους εργαζόμενους από την ακόμη μεγαλύτερη, τη νόμιμη κλοπή. Την κλεμμένη υπεραξία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τον τεράστιο πλούτο της στις τράπεζες της Ελβετίας, τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, τις ελλείψεις στην προστασία των ανέργων, όλα όσα έχει πληρώσει η λαϊκή οικογένεια για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, τους άδικους άμεσους και έμμεσους φόρους, τα τεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ. Τώρα με το ΚΚΕ. Για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, για να νικήσουν οριστικά η εργατική τάξη, ο λαός στον ταξικό πόλεμο.