Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Η στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. για τη δια βίου μάθηση-εκμετάλλευση θέμα πανελλαδικών εξετάσεων

Τόσο το κείμενο όσο και τα ζητούμενα του εξεταζόμενου πανελλαδικά μαθήματος της «Νεοελληνικής γλώσσας» (14-5-2010) αποτελούν προκλητική και ωμή ιδεολογική παρέμβαση της στρατηγικής επιλογής των μονοπωλίων για την εκπαίδευση και την εργασία, με την προπαγάνδιση μέσα από αυτά της πολιτικής της «δια βίου μάθησης».


 

Ειδικότερα, το κείμενο που επιλέχτηκε και δόθηκε στους υποψηφίους:

α. Στο όνομα της αυτομόρφωσης διαφημίζει την πολιτική της διαρκούς κατάρτισης και τη βασική θέση της Ε.Ε. για επίσημους και ανεπίσημους εκπαιδευτικούς θεσμούς, την τυπική δηλαδή και άτυπη εκπαίδευση, που έρχονται αφενός να καταργήσουν κάθε έννοια υποχρεωτικής εκπαίδευσης και μόρφωσης, αφετέρου να νομιμοποιήσουν τις διαρκείς πιστοποιήσεις προσόντων χωρίς εργασιακό αντίκρισμα.

β. Ανασύρονται και προβάλλονται τα καπιταλιστικά ιδεολογήματα για τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας, την «κοινωνία της γνώσης», την κυριαρχία των νέων τεχνολογιών οι οποίες, αντί να μορφώνουν το νέο άνθρωπο και να τον ανακουφίζουν εργασιακά, δήθεν τον εξωθούν «νομοτελειακά» στην εργασιακή εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, αποθεώνονται οι δεξιότητες αντί για την επιστημονική γνώση.

γ. Το κείμενο της Αλεξάνδρας Κορωναίου, ανάμεσα στα άλλα, ανάγει την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων σε ατομική υπόθεση και ευθύνη
και όχι σε κοινωνική υποχρέωση και δικαίωμα που είναι, όταν τονίζει ότι το ίδιο το άτομο «αποφασίζει, άλλοτε αυτοβούλως και άλλοτε κάτω από την πίεση συγκεκριμένων αναγκών, να εκπαιδευθεί».

δ. Το πιο απάνθρωπο και αντικοινωνικό σόφισμα του κειμένου είναι αυτό που υποστηρίζει ότι «ανεξάρτητα από τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες αυτής της κατάστασης [=«η συνολική τεχνολογική αναδιάρθρωση της εργασιακής δραστηριότητας στερεί όλο και περισσότερο στα άτομα τη δυνατότητα να διατηρούν μία και μοναδική επαγγελματική ταυτότητα σε όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής τους»], οι νέοι άνθρωποι των τεχνολογικών κοινωνιών καλούνται να αλλάξουν δύο ή τρία επαγγέλματα στην επαγγελματική πορεία τους». Οι υποψήφιοι λοιπόν ζητείται να αναπτύξουν σε μία παράγραφο το απόσπασμα αυτό, να υιοθετήσουν δηλαδή και να «μυηθούν» στη δια βίου περιπλάνηση από την πρόσληψη στην απόλυση, από την κατάρτιση στην ανεργία και την επαναπρόσληψη, και αυτό ανεξάρτητα από τις συνέπειες για την κοινωνία, την ψυχική ζωή και ισορροπία των νέων· με άλλα λόγια να αποδεχτούν ως φυσικό γεγονός την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας.


 

Κοντολογίς, αν και έχει επιχειρηθεί και άλλες φορές η ιδεολογική χειραγώγηση των παιδιών μέσα από το μάθημα της «Νεοελληνικής γλώσσας», η συγκεκριμένη απόπειρα είναι πρωτοφανής, εφόσον επιδιώκει να εξανδραποδίσει τους νέους και να τους μετατρέψει σε γρανάζι της καπιταλιστικής προπαγάνδας και της πολιτικής της Ε.Ε., την οποία τηρεί κατά γράμμα η κυβέρνηση. Όλα αυτά προδιαγράφουν ξεκάθαρα το περιεχόμενο και την αποστολή που θα έχει το «νέο» σχολείο χωρίς τοίχους και με ανοιχτές πόρτες για τις επιχειρήσεις· ένα σχολείο της αγοράς που ενισχύει τον ιδεολογικό του ρόλο και εκγυμνάζει τη νέα πιο εξαθλιωμένη βάρδια της εργατικής τάξης σαν αμόρφωτη μάζα, η οποία δε θα υποτάσσεται απλώς αλλά σαν κοπάδι πιθήκων θα υποστηρίζει ενεργητικά το σφαγιασμό της από το μεγάλο κεφάλαιο και θα υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα και τη διαιώνισή του.


 

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει την επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκράτησης της, της επίθεσης σε βάρος της σκέψης, της συνείδησης αλλά και της αγωνίας των υποψηφίων. Αυτή η επίθεση δεν καμία σχέση με την παιδεία ή τη νεοελληνική γλώσσα ως βασικό εργαλείο σκέψης, γνώσης, καλλιέργειας και έκφρασης της ανθρώπινης προσωπικότητας.

                                        Αθήνα 14 Μάη 2010

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπ/κών ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα Εκπαιδευτικών Καστοριάς για την απεργία 20 Μάη

20 Μάη

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ 10 π.μ.


 


 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα!

Στις 20 Μάη έχουμε Γενική Απεργία. Σε στεριά, αέρα και θάλασσα, νεκρώνουν τα πάντα!

Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στην απεργία στις 5 Μάη δεν είχε προηγούμενο.

Κυβέρνηση και εργοδοσία ανησύχησαν.

Μπορούμε να κάνουμε την ανησυχία τους μόνιμο φόβο, να τους τρομοκρατήσουμε, να τους σταματήσουμε!

Στις 20 Μάη το μήνυμά μας θα βγει ακόμα πιο δυνατό!

Καμιά θυσία-την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

Κανένα στημένο γκάλοπ, κανένα χρυσοπληρωμένο παπαγαλάκι των ΜΜΕ δε θα μπορέσει να συσκοτίσει το μήνυμα αυτό.

Ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί-η ταξική πάλη θα οξυνθεί. Κάθε ημέρα θα συγκεντρώνουμε δυνάμεις. Κάθε ημέρα θα προετοιμαζόμαστε έως να βάλουμε στην άκρη και αυτούς και το σύστημά τους.

Το ξέρουν ότι μπορούμε και ότι αργά ή γρήγορα θα το κάνουμε.

Γι' αυτό και είναι τρομαγμένοι, γι' αυτό εκβιάζουν, απειλούν, τρομοκρατούν, διώκουν εκπαιδευτικούς που απήργησαν, καταφεύγουν σε προβοκάτσιες, κρυφές ή φανερές.

Ούτε το ΠΑΜΕ όμως μπορούν να το βάλουν στο χέρι, ούτε για πάντα μπορούν τους πολλούς να κοροϊδεύουν.

Η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ μπορούν με την οργάνωσή τους να γίνουν και θα γίνουν δύναμη ανατροπής και βαθιών αλλαγών.

Τα μέτρα της κυβέρνησης στέλνουν κατευθείαν στο εκτελεστικό απόσπασμα τη ζωή μας και κυρίως τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας!

Να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων ούτε για ένα λεπτό!

Φύγε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τώρα!

Στις εκλογές των Σωματείων για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων, στείλε το μήνυμα!

Άλλαξε τους συσχετισμούς τώρα! Δώσε δύναμη στις ταξικές δυνάμεις! Εμπιστεύσου το Σωματείο στη «γραμμή» και στα χέρια του ΠΑΜΕ!

Στις 20 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, γιατί δε θέλουμε να δουλεύουμε 40 χρόνια χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 70 με μια σύνταξη ελεημοσύνης των 300 ευρώ.

Ειδικά στα Νυχτερινά Σχολεία όπου είναι μέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων να μην υπάρξει ούτε ένας εκπαιδευτικός που δε θα απεργήσει. Απεργούμε επειδή ακριβώς σεβόμαστε το μέλλον των παιδιών και των μαθητών μας!

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ-ΑΝΥΠΑΚΟΗ!

Στα 30αρια τμήματα-Στην αυτοαξιολόγηση-Στα πιλοτικά σχολεία

  • Να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό τερατούργημα και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
  • Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Λέμε όχι στο νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών. Λέμε όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
  • Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία-υγεία-ασφάλιση, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μόνο οι θυσίες του αγώνα πιάνουν τόπο!