Τα δάνεια για την ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι η βιτρίνα σαρωτικών ανατροπών σε εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα κοινωνικά δικαιώματα
Eurokinissi |
Σ' αυτό το πνεύμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, οι 17 της Ευρωζώνης ανέλαβαν τη δέσμευση να υλοποιήσουν πάνω από 100 αντεργατικά μέτρα, που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής οικονομίας και στη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.
Στο σύνολό τους, οι 27 της ΕΕ υπογράμμισαν την ανάγκη της απαρέγκλιτης τήρησης των αρχών της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τις πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με βασικές προϋποθέσεις την αυστηρή παρακολούθηση της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την πιστή τήρηση των αντιδραστικών δημοσιονομικών προγραμμάτων λιτότητας και την περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκφράζεται η ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής ενός συνολικού πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε το Μάρτη, «ώστε να επιστρέψει η Ευρώπη σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά» και τονίζεται η ανάγκη για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης», μέσα από «την πλήρη υλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και την προώθηση «των εμβληματικών πρωτοβουλιών της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και της πράξης για την ενιαία αγορά».
Στα συμπεράσματα, επισημαίνεται ακόμη ότι τα κράτη - μέλη που συμμετέχουν στο «Σύμφωνο για το Ευρώ»παρουσίασαν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση άνω των 100 μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης.
Δάνεια για ελεγχόμενη χρεοκοπία
Σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, μορφοποιείται η λύση ενός ακόμα δανείου - μαμούθ, με τη συμμετοχή και ιδιωτών, με όρους και προϋποθέσεις που σηματοδοτούν ολοκληρωτική επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Από αυτή τη σκοπιά, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης ότι εξασφάλισε την πέμπτη δόση από την τρόικα και το επόμενο δανειακό πακέτο, πρέπει να αποτελέσουν κόκκινο πανί για το λαό και να σημάνουν συναγερμό παγκινητοποίησης με το ΠΑΜΕ στη 48ωρη γενική απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται ότι «κάθε απόκλιση από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα σηματοδοτήσει τη διακοπή της χρηματοδότησης» και καλούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ να επεξεργαστούν και να καταλήξουν μέχρι τις αρχές Ιούλη τις λεπτομέρειες για το νέο δάνειο και τον τρόπο που θα συμμετέχουν σε αυτό οι τράπεζες και οι ιδιώτες.
Οι όροι για τη χορήγηση του νέου δανείου (οι πληροφορίες μιλούν για ποσό της τάξης των 120 δισ. ευρώ) και τη συνέχιση της καταβολής των δόσεων από την τρόικα, θα αποτελέσουν το όχημα για να περάσει το ευρωενωσιακό και ντόπιο κεφάλαιο μέτρα ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έχει ήδη αποφασιστεί με την «οικονομική διακυβέρνηση», τμήμα της οποίας αποτελεί το «Σύμφωνο για το Ευρώ».
Σ' αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα λάβει «όσα μέτρα χρειαστούν ακόμα», στο όνομα δήθεν της αποπληρωμής των δανείων και να προωθήσει πλήθος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο δάνειο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2014 και θα συνοδευτεί από την υπογραφή του «Μνημονίου 2». Η χρηματοδότηση θα γίνει από την ΕΕ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα συμμετάσχουν επίσης το ΔΝΤ και ιδιώτες.
Η συμμετοχή των ιδιωτών θα γίνει με τρόπο που υποδεικνύει η «Πρωτοβουλία της Βιέννης», η οποία ουσιαστικά εξασφαλίζει στους Ευρωπαίους τραπεζίτες και στις καπιταλιστικές αγορές ότι θα εισπράξουν τα ληστρικά χρεολύσια και μάλιστα με πανωτόκια, καθώς η αντικατάσταση των παλιών ομολόγων που λήγουν θα γίνει με επιτόκιο τουλάχιστον 5,8%, όσο είναι και το επιτόκιο για τα δάνεια από το μηχανισμό της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν παραλείπει να καλέσει και «όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία». Πρόκειται για ευθεία προτροπή των Ευρωπαίων εταίρων να ενισχυθεί αποφασιστικά το δεδομένο μέτωπο των αστικών κομμάτων απέναντι στο λαό.
Στο ίδιο πνεύμα, αποφασίστηκε η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στα ΕΣΠΑ να περιοριστεί στο 15% από 50% που προβλέπεται σήμερα, ώστε να εισρεύσουν 15 δισ. ευρώ για «επενδύσεις» στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά, που αποτελούν χρήματα του ελληνικού και των άλλων λαών της Ευρώπης, θα κατευθυνθούν απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξουν Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, με τις οποίες οι πλουτοκράτες, με μια συμμετοχή της τάξης του 15%, θα μπορούν να καρπώνονται το 85% των επιδοτήσεων, για να πατήσουν πόδι σε στρατηγικούς τομείς και να εξασφαλίσουν τεράστια περιθώρια κέρδους.
Ευρώπη - φρούριο και νέες επεμβάσεις
Μια ακόμα απόφαση της Συνόδου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από το λαό: Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κατασταλτικού μηχανισμού, που θα έχει τη δυνατότητα απευθείας επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών - μελών της ΕΕ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κυμάτων, προϊόντων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί «ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του Σένγκεν».
Οπως υπογραμμίζεται, «στο πλαίσιο ενός τέτοιου μηχανισμού θα μπορεί να εισάγεται ρήτρα διασφάλισης ώστε να επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε πραγματικά κρίσιμες καταστάσεις, όταν ένα κράτος - μέλος δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων της Σένγκεν» για τη μετανάστευση από τρίτες χώρες. Στα προτεινόμενα μέτρα, περιλαμβάνονται επιθεωρήσεις, τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια, αλλά και στήριξη και συντονισμένες επεμβάσεις από τη Frontex. Για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για το μηχανισμό το Σεπτέμβρη.
Επίσης, στις αποφάσεις σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων θα αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και να δώσει στις αρχές των κρατών - μελών «τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους». Μάλιστα, προτείνουν το πλήρες φακέλωμα όλων των επισκεπτών στις χώρες της ΕΕ μέσω ενός «προγράμματος καταχωρημένων ταξιδιωτών» με την «εισαγωγή ενός συστήματος εισόδου - εξόδου από κάθε χώρα»!
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χαιρετίζουν τη «συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με τον οργανισμό για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Αποφάσισαν, επίσης, τη στενότερη συνεργασία «μεταξύ των συνοριοφυλάκων ιδίως προάγοντας την κοινή εκπαίδευση και την κοινή χρήση δυνατοτήτων και προτύπων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου