Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κάθε σύλλογος και ομάδα πυρήνας οργάνωσης της πάλης

Πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα αναπτύσσουν οι σύλλογοι και οι ομάδες, με στόχο την πλατιά συσπείρωση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων

Με όλες τους τις δυνάμεις, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ ρίχνονται στη μάχη για την οργάνωση της πάλης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με στόχο να ανταποκριθούν στους σκληρούς αγώνες που έρχονται. Μπροστά στη νέα ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων με το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» που θα βυθίσει στη φτώχεια τις εργαζόμενες και τις οικογένειές τους η 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ αναδεικνύεται σε κορυφαία μάχη, για την επιτυχία της οποίας και η ΟΓΕ κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια.
Στις συνθήκες της χωρίς προηγούμενο επίθεσης που έχουν εξαπολύσει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της ενάντια στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, η απάντηση των γυναικών πρέπει να δοθεί με αντίστοιχη ένταση, με τη συμμετοχή και τη δράση τους στο ταξικό συνδικαλιστικό, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών.
Πανελλαδική εξόρμηση στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων
Η ΟΓΕ έχει την ευθύνη να έρθει σε επαφή με τις γυναίκες στο χώρο δουλειάς και κατοικίας, να αποκαλύψει στα μάτια τους την προσπάθεια της πλουτοκρατίας να τις τρομοκρατήσει, να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα του χρέους ως απειλή και μέσο εκβιασμού και να τις καλέσει να απαντήσουν στη «χρεοτρομοκρατία» με πάλη ενάντια στα μονοπώλια. Σημαντική είναι η ανοδική πορεία των δυνάμεων της ΟΓΕ σε ολόκληρη τη χώρα, με πολλές νέες ομάδες και συλλόγους να προστίθενται στο δυναμικό της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ομάδες που συγκροτήθηκαν στο 7ο διαμέρισμα της Αθήνας, στα Μέγαρα, στη Ρόδο και την Κρήτη, στην Αμφισσα και τη Λάρυμνα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα βήματα που σημειώνονται είναι θετικά, δε δημιουργούν όμως καμία επανάπαυση στην ΟΓΕ. Αντίθετα, αποτελούν αφετηρία για να εντείνει την παρέμβασή της. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποφασιστεί η πραγματοποίηση πανελλαδικής εξόρμησης, με σύνθημα «Γνώρισε την ΟΓΕ - Γίνε μέλος της». Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία ακόμα περισσότερων ομάδων, αλλά και η πλατιά συσπείρωση γυναικών, η μαζικοποίηση όσων ομάδων και συλλόγων ήδη υπάρχουν. Οι πρώτες πρωτοβουλίες έχουν ήδη παρθεί και η πείρα από τις εξορμήσεις και τις συσκέψεις που έχουν γίνει είναι ενθαρρυντική και τα αποτελέσματα θετικά. Η σύσκεψη, για παράδειγμα, του συλλόγου στην Παλλήνη έγινε αφορμή για συζήτηση με δεκάδες γυναίκες, για γνωριμία με το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της ΟΓΕ, κατέληξε στην εγγραφή αρκετών νέων μελών, αλλά και στη συμμετοχή πολλών νέων γυναικών στην απεργία στις 15 Ιούνη, πίσω από το πανό της ΟΓΕ.
Παρακαταθήκη της δράσης του προηγούμενου διαστήματος αποτελεί και η καλύτερη λειτουργία των συλλόγων και των ομάδων. Η συμμετοχή στις μηνιαίες παναττικές συναντήσεις συνεχώς αυξάνεται, ενώ αρκετοί σύλλογοι και ομάδες συναντιούνται τακτικά σε περιφερειακό επίπεδο. Τα Διοικητικά Συμβούλια κατακτούν πιο σταθερή λειτουργία, γνωρίζουν καλύτερα το χώρο ευθύνης τους και τις εξελίξεις σε αυτόν, αποκτούν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν έγκαιρα και άμεσα σε όποια εξέλιξη παρουσιάζεται. Ο σύλλογος στο Ιλιον έχει μονιμοποιήσει την παρέμβασή του στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» που βρίσκεται στην περιοχή. Η σταθερή παρουσία του συλλόγου του επιτρέπει να γνωρίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο χώρο, προβλήματα που πληθαίνουν δεδομένης της υποχρηματοδότησης των υποδομών Πρόνοιας. Πρόσφατα ο σύλλογος συμμετείχε, μαζί με άλλους φορείς, στην παράσταση διαμαρτυρίας με την οποία οι εργαζόμενες διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε το ίδρυμα.
Οι σύλλογοι και οι ομάδες που κινητοποιούν το σύνολο των μελών τους, που καταμερίζουν και αναθέτουν ευθύνες σε όλο το δυναμικό τους έχουν πολλαπλασιάσει τη δράση και τα αποτελέσματά της. Η πείρα του συλλόγου της Αγίας Παρασκευής, που πραγματοποίησε πρόσφατα σύσκεψη, δείχνει ακριβώς ότι πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να συμβάλουν στη δράση, να πουν τη γνώμη τους για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμπλουτιστεί η δράση του συλλόγου, προκειμένου να φτάσουν σε κάθε γυναίκα που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης και να την καλέσουν να συστρατευτεί μαζί τους. Παράδειγμα σταθερής λειτουργίας αποτελεί και ο σύλλογος στο Φάληρο που έχει καθιερώσει να μαζεύεται και να συζητά κάθε Παρασκευή στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, προσκαλώντας όποια γυναίκα θέλει να γνωρίσει την ΟΓΕ να συμμετέχει. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι γυναίκες δείχνουν ενδιαφέρον και έχει διαμορφωθεί ένας πυρήνας που συμμετέχει σταθερά και κινητοποιείται γύρω από το σύλλογο.
Δράση σε όλα τα μέτωπα
Το ζήτημα της Υγείας βρίσκεται σταθερά σε προτεραιότητα στις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις της ΟΓΕ. Οι σύλλογοι και οι ομάδες πραγματοποίησαν δεκάδες εκδηλώσεις και συζητήσεις, όπως για παράδειγμα στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους, στη Φιλαδέλφεια, στη Ν. Ιωνία, στη Νίκαια και τον Αγιο Δημήτριο, ενώ παρόμοιες συζητήσεις προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα και άλλοι σύλλογοι. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ δεν έλειψαν από καμία κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας, στην επιβολή του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ και γενικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Σημαντικό πεδίο δράσης αποτελούν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ειδικά φέτος που μια σειρά προβλήματα εντείνονται στο έπακρο. Ο σύλλογος της Αγίας Παρασκευής έχει σταθερή παρουσία στους σταθμούς της περιοχής, συζητά με τις μητέρες και τις εργαζόμενες σε αυτούς. Ο σύλλογος της Παλλήνης μάζεψε δεκάδες υπογραφές από μητέρες που αυτή την περίοδο προσπαθούν να βρουν μια θέση στον παιδικό σταθμό για το παιδί τους και προκάλεσε έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να έρθει στο προσκήνιο η αδυναμία των σταθμών να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών της περιοχής.
Ενα ακόμα μέτωπο πάλης που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη είναι αυτό της πάλης ενάντια στα ναρκωτικά και την εξάρτηση. Το φαινόμενο της τοξικομανίας σήμερα εντείνεται, καθώς η καπιταλιστική κρίση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος, οξύνοντας τα προβλήματα και πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα. Η νεοσύστατη ομάδα των Μεγάρων προγραμματίζει εκδήλωση στις αρχές του Ιούλη, προκειμένου να φωτίσει τις αιτίες του προβλήματος, να προβάλει τα αιτήματα και τους στόχους πάλης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πολύμορφες πρωτοβουλίες
Αξιοσημείωτη είναι και η πολυμορφία που επιδεικνύουν οι σύλλογοι και οι ομάδες στη δράση τους. Μέσα από τις πολιτικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν, σημαντικός αριθμός γυναικών ήρθε σε επαφή με την ιστορία των αγώνων του γυναικείου κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εκδήλωση με θέμα τις κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα, που διοργάνωσε ο σύλλογος του Πειραιά. Με λογοτεχνικά αποσπάσματα, μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό, ποιήματα, τραγούδια και ένα θεατρικό δρώμενο, οι γυναίκες του συλλόγου «ζωντάνεψαν» τους αγώνες του εργατικού και του γυναικείου κινήματος, σε μια πλατεία που γέμισε από εργαζόμενες και εργαζόμενους, μητέρες με μικρά παιδιά και νεολαία. Στα πλαίσια μάλιστα της εκδήλωσης, ο σύλλογος προέβλεψε τη λειτουργία ιδιαίτερου χώρου όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να παίξουν.
Ανάλογη επιτυχία είχε και η εκδήλωση για την ειρήνη που διοργάνωσε ο σύλλογος στην Παλλήνη και περιλάμβανε συναυλία με τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου. Συνεχίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες, η ομάδα της ΟΓΕ σε Νέα Μάκρη - Μαραθώνα διοργανώνει στις 3 Ιουλίου βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση των Βάρναλη, Ρώτα, Ρίτσου και Λειβαδίτη. Οι δραστηριότητες που συνδυάζουν την πολιτιστική και την πολιτική παρέμβαση συγκινούν τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, μπορούν να συμβάλουν στην κινητοποίησή τους, να εμπνεύσουν τη συμμετοχή τους στο κίνημα και την πάλη, μπορούν με τη βοήθεια της Τέχνης να φωτίσουν την αξία της συμμετοχής στους αγώνες.
Μέσα από όλη αυτή τη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ στοχεύουν στην πλατιά συσπείρωση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, στην ενίσχυση του μετωπικού σχήματος του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Συμβάλλουν ώστε να πάρουν οι γυναίκες θέση δίπλα στους συμμάχους τους, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια και βυθίζει το λαό στη φτώχεια, να βαδίσουν στο δρόμο συνολικότερων ανατροπών, στο μόνο δρόμο που μπορεί να δώσει μόνιμες κατακτήσεις και δικαιώματα στο λαό, ισοτιμία και χειραφέτηση στις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου