Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Κόβουν το επίδομα ανεργίας


Την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ προκάλεσε η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης να θέσει πρόσθετα εμπόδια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Νέα ωμή επίθεση ενάντια στους άνεργους ετοιμάζει η κυβέρνηση, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις καταβολής του. Ιδιαίτερα στους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό κ.λπ. Ουσιαστικά, καταργούν το επίδομα ανεργίας και επιδιώκουν να ταΐσουν με δισ. ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο. Οδηγούν τους ανέργους κάθε μορφής στον Καιάδα και στην ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους άνεργους, τους νέους να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα και να οργανωθούν. Μαζί με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας τους, μέτρα επιβίωσής τους. Μαζικά να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα».
Στο μεταξύ, χτες με νέο άρθρο στον εφαρμοστικό νόμο η κυβέρνηση επιβάλλει πλαφόν με το οποίο συρρικνώνει δραστικά τη διάρκεια επιδότησης για τους άνεργους και ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, από την 1/1/2013 ο άνεργος και ο εποχικά εργαζόμενος που την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης έχουν επιδοτηθεί με περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δε δικαιούνται επιδότηση! Μάλιστα, το πλαφόν γίνεται ακόμα πιο αυστηρό από 1/1/2014, καθώς τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 400 την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης.
Για παράδειγμα, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος εποχικά απασχολούμενος που δουλεύει σε μια εποχική ξενοδοχειακή μονάδα σταθερά τα τελευταία χρόνια για 5 μήνες κάθε χρόνο, τους υπόλοιπους 7 μήνες, οπότε και το ξενοδοχείο κλείνει, επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Τα ημερήσια επιδόματα γι' αυτόν τον ξενοδοχοϋπάλληλο είναι συνολικά για το χρόνο 175 (δηλαδή 25 ημερήσια επιδόματα το μήνα επί 7 μήνες επιδότησης). Ετσι, το 2013 ο ίδιος εργαζόμενος δε θα επιδοτηθεί, καθώς τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια τα ημερήσια επιδόματα ξεπερνούν κατά πολύ τα 450 που βάζει ως πλαφόν η κυβέρνηση (4 χρόνια επί 175 ημερήσια επιδόματα = 700). Ετσι, δε θα επιδοτηθεί το 2013, το 2014, και θα επιδοτηθεί ξανά το 2015, με 50, όμως, ημερήσια επιδόματα (μέχρι να φτάσει το πλαφόν των 400 ημερήσιων επιδομάτων εντός της προηγούμενης 4ετίας) δηλαδή θα επιδοτηθεί για δυο μόνο μήνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου