Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»



Οι θέσεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων για το κυβερνητικό «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», είναι αποκαλυπτικές ως προς τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα τους. Αλλά και οι θέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε πίσω. Ας τις παρακολουθήσουμε.
Οι θέσεις της ΝΔ
Η ΝΔ στρατηγικά συγκλίνει απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, υπάρχουν επίσης διαφορετικές θέσεις για τα μονοπάτια που επιβάλλεται να ακολουθηθούν, προκειμένου να εκπληρωθούν οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου, π.χ. αναγκαίες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, επιβεβλημένες αλλαγές σε επίπεδο εποικοδομήματος στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού. Ανακατάταξη του δημόσιου ελέγχου σε τομείς της οικονομίας.
Πού επικεντρώθηκε η επίκρισή της για το «μεσοπρόθεσμο» και πού εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της; Ορισμένες διαφοροποιήσεις είχαν καθαρά χαρακτήρα κάλπικης αντιπαράθεσης για να αποπροσανατολίσουν και να προκαλέσουν σύγχυση στο λαό. Εισαγωγικά όλοι οι βουλευτές της ΝΔ επανέλαβαν τη γνωστή θέση περί αποτυχίας του μνημονίου. Στη βάση αυτή, αφού προσδιόρισαν το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» ως «μνημόνιο 2» και αφού υποστήριξαν ότι συνιστά την ίδια αποτελεσματική συνταγή με το «1», δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, ψελλίζοντας κάποιες ατάκες περί αδικιών που πρέπει να αρθούν...
Η επαναδιαπραγμάτευση αποτελεί ένα άλλο διαχειριστικό μείγμα για την επίτευξη των στόχων του καπιταλισμού, αφού ακόμα και αν αυτό γίνει θα είναι αυστηρά με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Πού εξέφρασαν την απόλυτη και ανοιχτή συμφωνία τους: Καταρχήν είπαν, ότι οι δικές τους θέσεις περιλαμβάνουν πολλά σημεία του «μεσοπρόθεσμου». Συγκεκριμένα ανέφεραν, ότι από τις 60 παρεμβάσεις του «μεσοπρόθεσμου» οι 30 είναι θέσεις της ΝΔ. Επαναδιατύπωσαν, επίσης, ότι πάνω από το 50% των νόμων που έχουν ψηφιστεί από τον Οκτώβρη 2009 (εκλογή ΠΑΣΟΚ) μέχρι σήμερα, έχουν στηριχτεί από τη ΝΔ.
Συμφώνησαν στον «εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης με τον περιορισμό των προσλήψεων», υπογραμμίζοντας τη θέση της ΝΔ για «πάγωμα προσλήψεων για 3 χρόνια και εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας».
Συμφώνησαν με την «κατάργηση και συγχώνευση φορέων», τη «μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου», την «κατάργηση των αφύσικων προνομίων ορισμένων συντεχνιών του Δημοσίου με τα άλλα», με τον «εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης», με τον «εξορθολογισμό των μηχανισμών αναδιανομής του εισοδήματος για αποτελεσματικότερες κοινωνικές δαπάνες».
Πίσω από αυτές τις εύηχες διατυπώσεις κρύβεται η επιδίωξή τους να μειώσουν παραπέρα τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να αποσυρθεί η κρατική μέριμνα από μια σειρά κοινωνικούς τομείς, να παραχωρηθούν οι πιο κερδοφόρες δραστηριότητες κρατικού ή ημικρατικού ελέγχου στα μονοπώλια, να εξασφαλιστούν πόροι που θα δοθούν μέσα από επιχορηγήσεις με τη σειρά τους στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, να συρρικνωθούν παραπέρα οι εναπομένουσες δωρεάν ιατροφαρμακευτικές παροχές, να μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, να περισταλλούν επιπλέον κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, να ενταθεί η εργασιακή περιπλάνηση κ.ά.
Οι εισηγητές της ΝΔ έκαναν εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και ότι σε μεγάλο βαθμό υιοθετεί τις θέσεις της ΝΔ στρεβλά και καθυστερημένα, αφού έπρεπε να είχαν μπει σε εφαρμογή από τον Οκτώβρη του 2009 (εκλογή ΠΑΣΟΚ).
Η κριτική της για τις ιδιωτικοποιήσεις εστίασε, προκειμένου να πείσει ότι δεν πρόκειται για ξεπούλημα αλλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο ότι αν το 10% των μετοχών του ΟΤΕ, που παραχωρείται τώρα στους ιδιώτες, είχε παραχωρηθεί πριν λίγους μήνες, η τιμή τους θα ήταν πολύ υψηλότερη.
Οι προτάσεις που διατύπωσε η ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενη με τη στρατηγική των μονοπωλίων, παρουσιάστηκαν με τίτλο «Επανεκκίνηση της οικονομίας». Δηλαδή, μια δέσμη προτάσεων - θέσεων με στοιχεία επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Επικέντρωσε στο φορολογικό, προτείνοντας μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 15% επί των κερδών τους.
Εκανε λόγο για μια ανακατανομή φορολογικών βαρών, θέτοντας το ζήτημα μείωσης ορισμένων έμμεσων φόρων και μετατόπισης του βάρους σε άμεσους φόρους στα λεγόμενα μεσαία στρώματα, εννοώντας τις ετήσιες ατομικές αποδοχές άνω των 15.000 ευρώ.
Ανακίνησε το θέμα των κινήτρων για επαναπατρισμό των κεφαλαίων, δηλαδή εκτεταμένες φοροαπαλλαγές προς αυτά. Επίσης, μέσω της πρότασης για εξόφληση του εσωτερικού χρέους του κράτους προς τους «ιδιώτες», επανέφερε τη θέση περί συμψηφισμού χρέους ιδιωτών - κράτους με τη ζυγαριά φυσικά να γέρνει υπέρ των ιδιωτών καπιταλιστών. Ουσιαστικά αποτελεί άλλον ένα τρόπο τόνωσης της ρευστότητας των μονοπωλίων.
Οι θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό στήριγμα της αστικής τάξης. Συμπλέει στρατηγικά και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ. Η όποια κριτική ασκεί έχει στόχο να πιέσει για την επιτάχυνση αντιδραστικών αλλαγών, την προώθηση των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων κλπ. Για να διατηρήσει, ωστόσο, ένα φιλολαϊκό προφίλ, φροντίζει να εμφορεί τις πολιτικές του τοποθετήσεις με μπόλικες δόσεις δημαγωγίας.
Πιέζει για την επιτάχυνση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Επισημαίνοντας, ότι «η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε την αδύνατη αντίδραση των πολιτών στα επώδυνα μέτρα». Ασκεί οξύτατη κριτική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, θεωρώντας ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστες και ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει ασάφειες και δεν προωθεί «βαθιές τομές» που επισπεύδουν τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με σκαιά προπαγάνδα διαβάλλει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, εμφανίζοντάς τους σαν την αιτία όλων των δεινών. «Προτρέπει» την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, σε εκτεταμένες περικοπές των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, πετσόκομμα μισθών κ.ά.
Στέκεται εμφατικά στο μεταναστευτικό ζήτημα, μιλώντας για τεράστιο κόστος, που επιβαρύνει τους Ελληνες πολίτες, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θεωρίες για τις θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν οι ξένοι και δημιουργούν ανεργία στους Ελληνες, για τα εμβάσματα των μεταναστών που βγάζουν χρήμα από τη χώρα, το παρεμπόριο κλπ.
Επανέφερε τη θέση περί επαναπατρισμού κεφαλαίων με φοροαπαλλαγές, ενώ έθεσε και το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, συμφωνώντας με την παραχώρησή τους στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι θέσεις του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ
Η μη συμμετοχή του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δεν αποτελεί ουσιαστική ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Το πρώτο θέμα που έθεσε για την αποχώρησή του από τη συζήτηση ήταν ο «αντιδημοκρατικός» χαρακτήρας του «μεσοπρόθεσμου», επειδή έρχεται στη Βουλή με ένα μόνο άρθρο.
Μίλησε για αντισυνταγματικότητα του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και έκανε μια αναφορά για την «αντιλαϊκή ουσία» των μέτρων. Επανέλαβε τη θέση, ότι το μνημόνιο απέτυχε, αποκρύπτοντας ότι στόχος του μνημονίου δεν ήταν η βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, αλλά η συμπίεση της εργατικής δύναμης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπως κατ' επανάληψη έχει πράξει, παρουσιάζει το «μνημόνιο 1» και το «μνημόνιο 2» σαν την πηγή των προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας κ.ά.
Παράλληλα, ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, ταυτισμένος με τη ΝΔ, έθεσε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αποκρύπτοντας ότι τα μέτρα αποτελούν για το κεφάλαιο στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, συγκαλύπτοντας ότι η αναμόρφωση του μνημονίου, που είναι πιθανόν να γίνει, έχει γνώμονα αποκλειστικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Χαρακτήρισε την ουσία του «μεσοπρόθεσμου» απαράδεκτη, συγκαλύπτοντας τον ταξικό του χαρακτήρα.

Θρασύτατοι!


Η άθλια κασέτα που αναμηρυκάζει τη γνωστή απειλή
«ή μεσοπρόθεσμο και δάνεια
ή χρεοκοπία και τέρμα οι μισθοί και οι συντάξεις»
έχει πάρει πλέον χαρακτήρα ολοκληρωτικής προπαγάνδας.
Αναλαμβάνοντας ρόλο αισχρού «τρομοκράτη», οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα φερέφωνα του πιο άθλιου ΠΑΣΟΚισμού, έχουν ακροβολιστεί σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες για να πουλήσουν το πιο επαίσχυντο ψεύδος τους.
*
Είναι αισχροί! Είναι θρασύτατοι!
Τόσο θρασείς που στην ουσία να τι λένε: Οτι με τους κεφαλικούς φόρους, με τα χαράτσια, με τις «έκτακτες» εισφορές, με όλα όσα συνθλίβουν, δηλαδή, τους (περικομμένους) μισθούς και τις (περικομμένες) συντάξεις... εξασφαλίζουν μισθούς και συντάξεις!
Αλλά πώς γίνεται να «εξασφαλίζεις» κάτι διά του αφανισμού του!;
    Το ταξικό τους θράσος δεν έχει όρια.
    Η πολιτική μας συνάδει με την πολιτική μιας«φιλεργατικής χώρας» (!), ήταν μια από τις ρουκέτες που εκτόξευσε προχτές ο κ. Βενιζέλος.
    Θα 'πρεπε να το περιμένουμε από κάποιον που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων, αφού προηγουμένως προέβη σε μακροσκελείς δηλώσεις και μακροσκελέστερες διαβεβαιώσεις ότι τους ...«συμπονά»!
      Διαφημιστής της «πρωτοβουλίας των εφοπλιστών» για υποτροφίες παιδιών ανέργων (!), ο κ. Βενιζέλος. Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα των προχτεσινών του εξαγγελιών. Την ώρα, δηλαδή, που ανακοίνωνε τον κεφαλικό φόρο εις βάρος του λαού, την ίδια εκείνη ώρα επέλεξε να λειτουργήσει ως «πλασιέ» της... κοινωνικής ευαισθησίας των «καρχαριών».
      *
      Αντί, όμως, για γονυκλισίες στους εφοπλιστές, μήπως θα μπορούσε να μας ενημερώσει ο κ. Βενιζέλος - να ενημερώσει τον μισθωτό των 517 ευρώ το μήνα που του κόβει το αφορολόγητο: Τι φόρο πληρώνει ο εφοπλιστής των αμύθητων κερδών;
      *
      Θα μπορούσε να ενημερώσει μια οικογένεια μισθωτών με 1.000 ή 1.500 ευρώ μηνιάτικο, που με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης φοροληστεύεται κυριολεκτικά, πόσους φόρους πληρώνει μια οικογένεια «καραβοκυραίων»;
      Είτε πρόκειται γι' αυτές με τις παναμέζικες σημαίες και τις «οφ σορ» υπεράκτιες, είτε πρόκειται για τις άλλες οικογένειες των «πατριωτών» εφοπλιστών που έχουν να το λένε - και μάλιστα κατά δήλωση του προέδρου τους: «Περνάμε καλά στην Ελλάδα»!
      *
      Θα μπορούσε έστω ο κ. Βενιζέλος να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία, που καλείται να επιβιώσει υφιστάμενη το απάνθρωπο μέτρο της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησης:
      Πόσων χιλιάδων παιδιών του ελληνικού λαού θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα σπουδών, αν για τους εφοπλιστές το πετρέλαιο δεν ήταν αφορολόγητο;

      Γενική Απεργία!


      Είναι η πιο κρίσιμη ώρα. Πίνουν το αίμα του λαού. Τον λεηλατούν. Τον πτωχεύουν. Τον χρεοκοπούν. Τον συνθλίβουν. Τώρα έφτασαν να εκδίδουν και το φιρμάνι της εκτέλεσής του!
      Οι λέξεις ωχριούν μπροστά στη στυγνότητά τους. Είναι αδίστακτοι! Είναι οι επίδοξοι «νεκροθάφτες» των δικαιωμάτων και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
      *
      Πανελλαδική πανεργατική απεργία!
      Η απάντηση του εργάτη προς τους «νεκροθάφτες» του, προς όσους σχεδιάζουν να τον αφανίσουν, η απάντηση του λαού προς όσους «αποφάσισαν» να τον πεθάνουν, δεν μπορεί παρά να είναι μία και έμπρακτη:
      Να «νεκρώσουν» τα πάντα!
      *
      Τα μνημόνιά τους, τα «μεσοπρόθεσμά» τους, η φοροεπιδρομή τους, η λιτότητά τους, τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να περάσει αν ο λαός σταθεί απέναντί τους.
      Αν αρνηθεί τα χαράτσια. Αν αρνηθεί να πληρώνει τα δικά τους χρέη. Αν αρνηθεί να του κλέβουν την απλήρωτη εργασία του. Αν αρνηθεί την τυραννία, τις απειλές, τη δημαγωγία, την εξαπάτηση.
      Αν, τελικά, αρνηθεί να είναι η ζωντανή «μηχανή» που παράγει τα κέρδη τους.
      *
      Ολοι αυτοί οι κηφήνες και οι πολιτικές τους μαριονέτες «κουνιούνται» γιατί τους το επιτρέπει ο λαός. Γιατί ο λαός τους υπομένει να τον έχουν «ζωσμένο» και να δουλεύει γι' αυτούς.
      Αλλά, όταν ο λαός σηκώσει το ανάστημά του, όταν κάνει το βήμα μπροστά, όλα αυτά τα θρασίμια θα εξαφανιστούν, θα σαρωθούν.
      *
      Καμία πλουτοκρατία, καμία κυβέρνηση, καμία τρόικα, δεν μπορεί να τα βάλει με τον οργανωμένο, μαζικό, ταξικό αγώνα των ανθρώπων που «γυρίζουν τον τροχό».
      Ηρθε η ώρα αυτός ο τροχός, που τον γυρίζουν οι εργάτες, να σταματήσει να γυρίζει. Ηρθε η ώρα οι εργάτες να σταματήσουν να γυρίζουν τα γρανάζια που τους αλέθουν, για να πλουτίζουν οι πλουτοκράτες. Ηρθε η ώρα οι εργάτες να κατεβάσουν τους μοχλούς και να υψώσουν τις γροθιές.
      *
      Οι εργάτες μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα, αρκεί να απαλλαγούν από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους εργολάβους. Είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι εργολάβοι που δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τους εργάτες.
      Οι εργάτες μπορούν να υπάρξουν και χωρίς αυτούς.
      *
      Απεργία! Στα εργοστάσια, στα εργοτάξια, στα γραφεία, στα μαγαζιά, στα λιμάνια, στα καράβια, παντού!
      Να μην κουνηθεί φύλλο!
      *
      Εκεί που παίρνει σάρκα και οστά η εκμετάλλευση. Εκεί που τα μνημόνιά τους μετατρέπονται σε καταδίκη. Εκεί που τα «μεσοπρόθεσμα» γίνονται θηλιά. Εκεί που γεννιέται η φτώχεια και ο πλούτος, η ανέχεια και η ξιπασιά, η δυστυχία και η καλοπέραση. Εκεί, στους χώρους δουλειάς, εκεί που «δένεται τ' ατσάλι», εκεί που τους πονάει!
      Εκεί πρέπει να φουντώσει το καμίνι της λαϊκής αντίστασης!
      *
      Οι «τρομοκράτες», οι εκβιαστές, οι φορο-δήμιοι πρέπει να τρομοκρατηθούν. Να αισθανθούν ότι χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.
      Οταν τα πολιτικά ανδρείκελα του κεφαλαίου θα επιχειρούν στη Βουλή να αλυσοδέσουν έναν ολόκληρο λαό με τη σιδερένια μπάλα για να τη σέρνει μια ζωή στα κάτεργα της εκμετάλλευσης, εκείνη τη στιγμή, όλη η χώρα πρέπει να είναι στο πόδι, στέλνοντας το δικό της μήνυμα: «Θα πάρουν πόδι»!
      *
      Απεργία! Γενική απεργία! Γενικός ξεσηκωμός!

      ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ Ασκούν κριτική βγάζοντας «λάδι» την κυβέρνηση


      «Αναξιόπιστο εν τη γενέσει του» χαρακτηρίζει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σχολιάζοντας την κλιμάκωση της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης. Η ΕΣΕΕ εκτιμάει ότι η νέα φορολογική αφαίμαξη που προβλέπεται για το επόμενο διάστημα δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ήδη τραγική οικονομική κατάσταση, «δεν συνάδει με τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής για το μέλλον». Την ίδια στιγμή δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση διακρίνοντας τους υπεύθυνους για την πολιτική που εφαρμόζεται στους «εταίρους μας», οι οποίοι, όπως λέει, «εκβιάζουν προκλητικά τη χώρα, χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης και καμιά απολύτως δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων».
      Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της επόμενης βδομάδας ανακοίνωσε ότι συμμετέχει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), καταγγέλλοντας μεν ότι τα νέα μέτρα θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά και συνολικά στην κοινωνία. Ωστόσο, στην προσπάθειά της και η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να βγάλει «λάδι» την κυβέρνηση αποδίδει στις «πολιτικές της τρόικας» τις αλλεπάλληλες αντιλαϊκές επιθέσεις, την άγρια επίθεση που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα και ισχυρίζεται πως «το ότι ένα στα τρία καταστήματα κινδυνεύει με λουκέτο δεν είναι μόνο ζήτημα της κρίσης αλλά και αποτέλεσμα αυτών των επιλογών». Στο διά ταύτα, συνεπής στη λογική του αποπροσανατολισμού και του μονόδρομου των επιλογών κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να επανεξεταστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και όχι της ύφεσης».
      «Τα νέα οικονομικά μέτρα θα μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο νεκροταφείο επιχειρήσεων», σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος. Εκανε λόγο για «βερμπαλισμό που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» και για «αναπαλαίωση της προηγούμενης κυβέρνησης που σε καμιά περίπτωση, όπως διαφάνηκε, δεν έχει σκοπό να αλλάξει το εκρηκτικό μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και είκοσι μήνες». Στη λογική της συναίνεσης, ζητάει από κυβέρνηση και «πολιτικές δυνάμεις» να «αποτρέψουν έστω και την τελευταία στιγμή την οριστική καταστροφή» ή «να γίνει μια νέα αρχή» με «μονόδρομο» τις εκλογές.

      ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πείνα για το λαό, κέρδη για το κεφάλαιο

      Δέσμευση για θεσμοθετημένη «ασυδοσία» στους επενδυτές, για εύκολα και μεγάλα κέρδη

      Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παρουσίαζε το σχέδιο της νέας λεηλασίας σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και του δημόσιου πλούτου, προαναγγέλλοντας με το νόμο για το «Μεσοπρόθεσμο» ένα νέο κύμα βασάνων για τον εργαζόμενο και την εργατική οικογένεια, ο αντιπρόεδρός της Θ. Πάγκαλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη παρουσίαζαν το σχέδιο σάρωσης κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δράση και στην υπερκερδοφορία του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Στην ημερίδα που διοργάνωσαν χτες, το γραφείο του αντιπροέδρου σε συνεργασία με τον φορέα «Invest in Greece», και με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα-Ξεπερνώντας τα εμπόδια», παρουσιάστηκαν «οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που έχουν στόχο τη διευκόλυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων».
      Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι σαφώς παραπλανητική, καθώς δεν μπορεί να εκφράσει το μέγεθος της πρόκλησης και των κυβερνητικών στόχων υπέρ του κεφαλαίου, όπως διατυπώθηκαν από τα αρμόδια στελέχη, με τον Θ. Πάγκαλο να δηλώνει ότι «δεν μπορεί» να υπονομεύει κανείς την «τάξη» και την «ασφάλεια» που απαιτούν οι επενδυτές, όχι μόνο με πράξεις, αλλά ακόμη και με λόγια! Ο Θ. Πάγκαλος, εκτός της... «ευταξίας», υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν«καλές προϋποθέσεις κερδοφορίας» με έμφαση και στο χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ υποκριτικά εξαίρεσε από αυτό το κόστος εργασίας. Μια τρίτη προϋπόθεση που έθεσε, ήταν η «ευκολία» υλοποίησης της επένδυσης.
      Απέναντι σε ένα πλήθος επιχειρηματιών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χ. Παμπούκης, αρμόδιος για τη Ναυτιλία, σημείωσε ότι «έχουμε επιλέξει να κάνουμε στρατηγική κινήτρων» και ανακοίνωσε την προώθηση «ενός πλαισίου κινήτρων με βάση το νομοθετικό διάταγμα του 1953 βέβαια, όσον αφορά σύστημα κινήτρων για την ελληνική σημαία η οποία πρέπει να ξανασηκωθεί». Πρόκειται για ενίσχυση και επέκταση όλων των αντεργατικών διατάξεων που ωφελούν το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο.
      Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Μωραΐτης έσπευσε να σημειώσει ότι «η δημιουργία λοιπόν ενός περιβάλλοντος φιλικού προς το επιχειρείν δεν αποτελεί απλά μια πολιτική μας επιλογή. Αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής και επενδυτικής διαδικασίας». Επανέλαβε ότι «τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα κορυφώσουμε την προσπάθειά μας με το σχέδιο για την "Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα", που θα αποκτήσει νομική μορφή και προβλέπει την ολική άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης». Προανήγγειλε, επίσης, «το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχουμε για την εξωστρέφεια: Το ψηφιακό "one stop shop" για τους εξαγωγείς», με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τις αρχές του 2012.

      Υποσχέσεις περί προγραμματισμού


      Συσκέψεις για τον «προγραμματισμό για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, τη σχολική χρονιά 2011-12» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας πως, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, θα καλύψει ...τα πάντα! Θα προγραμματιστούν οι διαδικασίες για το διορισμό των μόνιμων εκπαιδευτικών, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου «ώστε να καλυφθεί μέρος των οργανικών κενών, που θα προκύψουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις/ παραιτήσεις των εκπαιδευτικών κ.ά.
      Ανεξάρτητα πάντως απ' τις υποσχέσεις και «σχέδια» του υπουργείου η κατάσταση στα σχολεία προβλέπεται να είναι δραματική, αφού, η ίδια η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου παραδέχτηκε, την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή: «Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουμε είκοσι τρεις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δε θα είναι παραπάνω από τρεισήμισι χιλιάδες. Θα μειωθεί κατά έναν πολύ μεγάλο αριθμό, περισσότερο από το 50%, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»...

      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Διαβούλευση» υπονόμευσης της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων


      Το υπουργείο Παιδείας, με μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει πως έχει σκοπό να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε... ανάμνηση, απάντησε στην προχτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να καταργήσει και τυπικά τα δύο βιβλία ανά μάθημα, προωθώντας το ένα βιβλίο ανά μάθημα! Το υπουργείο ανακοίνωσε, μάλιστα, πως για το θέμα των συγγραμμάτων και γενικότερα την πρόσβαση σε βιβλία και πηγές για τους φοιτητές και τους σπουδαστές θα ξεκινήσει «διαβούλευση» τις επόμενες μέρες. «Η νοοτροπία των λίγων βιβλίων στο ράφι του φοιτητή πρέπει να δώσει τη θέση της στη νοοτροπία τού "χρησιμοποιώ μια πλούσια, ενημερωμένη και σύγχρονη Βιβλιοθήκη"», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου. Η «μετάφραση» της παραπάνω «ωραίας» περιγραφής σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό των δωρεάν συγγραμμάτων με «όχημα» το «πολλαπλό σύγγραμμα».
      Το υπουργείο Παιδείας δε βρήκε χώρο σε μια ανακοίνωση τριών σελίδων να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως υπάρχει πρόθεση να περιορίσει τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων στο ένα βιβλίο ανά μάθημα. Μάλλον γιατί τα σχέδιά του πάνε πολύ παραπέρα... Ανεξάρτητα, πάντως, από τα - υπαρκτά - «παιχνίδια» εκδοτών και κάποιων καθηγητών (που το υπουργείο υποκριτικά «χτυπά») ο σκοπός είναι οι «μπίζνες» με τα συγγράμματα να περάσουν σε άλλα επίπεδα. Το υπουργείο μιλάει για ενίσχυση της «πρόσβασης μέσω του Διαδικτύου στις ηλεκτρονικές πηγές» κλπ, ενίσχυση του ρόλου «Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και ανάδειξή τους ως κεντρικού εργαλείου εντός των Ιδρυμάτων μέσω του εμπλουτισμού τους με σύγχρονα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία». Μάλιστα, «κλείνει το μάτι» στους μεγαλοεκδότες υποστηρίζοντας ότι «είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων η συνεργασία για την προώθηση των αλλαγών».
      Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν να διεκδικήσουν τίποτα λιγότερο από τα πάντα για τη μόρφωσή τους: Δωρεάν διανομή των απαραίτητων συγγραμμάτων, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις πηγές, εξοπλισμένες βιβλιοθήκες με πλήρη βιβλιογραφία και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τις σπουδές τους.

      ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΕ: Ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ


      • Ο εκφυλισμός και η «συζήτηση» μακριά απ' τα προβλήματα των εκπαιδευτικών κυριάρχησαν στο συνέδριο της ΔΟΕ
      • Σήμερα ξεκινάει το συνέδριο της ΟΛΜΕ

      Ολοκληρώθηκε, χτες, το συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), αλλά η συζήτηση που έγινε ήταν μακριά απ' τα προβλήματα των εκπαιδευτικών. Στην ουσία δεν μπήκε πρόγραμμα δράσης και οι διαδικασίες αναλώθηκαν σε «καυγάδες» και στο ύψος της συνδρομής των εκπαιδευτικών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την τακτική των άλλων παρατάξεων, που θέλησαν να κρατήσουν τη συζήτηση εντός των τειχών του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) και τις Παρεμβάσεις, που «έπαιζαν» με το ποσό της συνδρομής, ενώ, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, πήραν πρωτοβουλία να διακοπεί το συνέδριο την πρώτη μέρα για να συμμετάσχουν στις «κινητοποίησης» της συμβιβασμένης και εργοδοτικής Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).
      Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημείωσαν σημαντική άνοδο στις αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα τα ψηφοδέλτια της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (που στηρίζει το ΠΑΜΕ) έλαβαν 7.310 ψήφους στους Συλλόγους, ενώ το 2009 είχαν 6.562 ψήφους, αυξάνοντας το ποσοστό τους από 11,3% σε 13,9%, αυξάνοντας τους αντιπροσώπους στο συνέδριο από 54 (το 2009) σε 68.
      Μετά τις χτεσινές αρχαιρεσίες στο συνέδριο της ΔΟΕ το ΠΑΜΕ έλαβε 68 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ της ΔΟΕ, η ΠΑΣΚ πήρε 212 ψήφους και 4 έδρες (από 252 και 5 έδρες), η ΔΑΚΕ 179 ψήφους και 4 έδρες (από 226 και 4 έδρες), οι Παρεμβάσεις 91 ψήφους και 2 έδρες (από 63 και 1 έδρα), η Συνεργασία 36 και καμία έδρα (δεν είχε έδρα), ενώ 5 ψήφους πήραν διάφοροι και 2 οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Για το ΔΣ της ΔΟΕ ψήφισαν 600 αντιπρόσωποι και υπήρχαν 5 άκυρα και 2 λευκά.
      Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μίλησαν για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, το «νέο» καλλικρατικό σχολείο της «αγοράς», τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα προβλήματα των νέων εκπαιδευτικών, ζητήματα της προσχολικής και ειδικής αγωγής. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο τι είδους κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Απ' το συνέδριο της ΔΟΕ φάνηκε ο εκφυλισμός που καλλιεργείται και η ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, κίνημα που να στοχεύει την πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματά της. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα παλέψουν ενάντια στον εκφυλισμό, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών μέσα στους αγώνες και το κίνημα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην πράξη, μέσα στην ταξική πάλη.
      Σήμερα ξεκινά και η ΟΛΜΕ
      Σήμερα ξεκινά το συνέδριο της ΟΛΜΕ. Στον πίνακα παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα απ' τις εκλογές στις ΕΛΜΕ. Σημειώνεται πως σε 21 ΕΛΜΕ οι δυνάμεις ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παρεμβάσεις) «κατέβηκαν» μαζί και το εκλογικό τους αποτέλεσμα «βγαίνει» με αναγωγή στις αρχαιρεσίες στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια. Η συνεργασία των δύο δυνάμεων φαίνεται πως έχει και συνέχεια. Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΕΛΜΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκλέγουν δεύτερη έδρα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (από μια έδρα), αλλά όπως κατήγγειλε το ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, και αφαίρεσης της δεύτερης έδρας απ' το ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία) σχεδιάζουν να πριμοδοτήσουν το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παρεμβάσεις), ώστε να βγάλει αυτή τη δεύτερη έδρα. Τον σχεδιασμό κατήγγειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και ζήτησαν να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις. Φαίνεται πως η αφαίρεση της δεύτερης έδρας απ' το ΠΑΜΕ «ψήνεται»....
      Γενικότερα, πάντως, η κοινή κάθοδος των δυνάμεων ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε 35 Συλλόγους στη ΔΟΕ και 21 ΕΛΜΕ στην ΟΛΜΕ αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις του οπορτουνισμού ιδεολογικά και πολιτικά και προσανατολισμό έχουν και στόχευση. Οπως συχνά έχει τονίσει το ΠΑΜΕ τα λεγόμενα κοινά ενωτικά σχήματα της Αριστεράς είναι «όχημα» ενσωμάτωσης του εκπαιδευτικού κινήματος και επιδιώκουν να «χτυπήσουν» τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

      ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ»: Συμβολή στη βαρβαρότητα με προτάσεις και συναίνεση

      Εμμένουν στα περί «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη

      Για «κατάσχεση» των εισοδημάτων χαμηλόμισθων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων κάνει λόγο ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για τη νέα φοροεπιδρομή, προσάπτοντας στην κυβέρνηση «ανικανότητα» να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να «διασφαλίσει ένα στοιχειώδες επίπεδο φορολογικής δικαιοσύνης».
      Αναπαράγοντας την κυρίαρχη προπαγάνδα περί «έκτακτης κατάστασης», στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης έσπευσε χτες (ρ/σ «Κόκκινο») να αντιπροτείνει στην κυβέρνηση μια«ισοδύναμη προσπάθεια», υποδεικνύοντας σαν τέτοια τη σύνταξη περιουσιολογίου «που να αφορά κατοχή περιουσίας και καταθέσεις (...) αν μπορούν να τα δικαιολογήσουν έχει καλώς, αν δεν μπορούν (...) τότε να φορολογηθούν αδρά». Ο Π. Σκουρλέτης έθεσε εκ νέου θέμα «πολιτικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι «ακυρώνονται βασικές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος».
      Να αποφασίσει την έγκριση του «μεσοπρόθεσμου» από 180 βουλευτές, κάλεσε εκ νέου χτες την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, βλέποντας την όλη διαδικασία σαν μια ακόμα καλή ευκαιρία να εμπεδωθεί η πιο επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων ενάντια στο λαό.
      Ο ίδιος, σε συνέντευξή του, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο «ανταλλαγής δαχτυλιδιού» το φθινόπωρο μεταξύ Παπανδρέου - Βενιζέλου, εκφράζοντας την άποψη ότι ο υπουργός Οικονομικών «υπερτερεί» και επέμεινε στην πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης. Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξήρε τη στάση της «πλατείας», λέγοντας ότι «δείχνει καλή συμπεριφορά. Αυτό βοηθά πάρα πολύ (...) μέσα στην οργή υπάρχει ωριμότητα».
      Στην πρότασή της για δημιουργία κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» εμμένει και η Ντ. Μπακογιάννη,«για να κερδηθεί η χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας και να σωθεί ο τόπος από την καταστροφή», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Χτες, είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, που ενημέρωσε για το «εναλλακτικό» δήθεν μεσοπρόθεσμο που προτείνει το κόμμα της.
      «Αδικα και αντικοινωνικά» χαρακτηρίζει τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου η ΔΗΜΑΡ, επειδή «διαλύουν τους μισθωτούς και συνταξιούχους, καταστρέφουν την οικονομία και αποδιαρθρώνουν την αγορά».

      ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εμπρακτη στήριξη στο «μεσοπρόθεσμο»

      Πέρα για πέρα υποκριτικό και ψηφοθηρικό το «Οχι επί της αρχής»

      Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε η ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας έμπρακτα δείγματα συστράτευσης στον πόλεμο για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως το «όχι επί της αρχής» στο «μεσοπρόθεσμο» είναι υποκριτικό και ψηφοθηρικό.
      «Χαιρόμαστε γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματα της Συνόδου του, υπογραμμίζει στόχους τους οποίους η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει εξαρχής και σταθερά»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκηςσχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου, διακηρύσσοντας επίσης τη στοχοπροσήλωση της ΝΔ όχι μόνο στους «στόχους» του «μεσοπρόθεσμου», δηλαδή τη χρεοκοπία του λαού για χάρη της διάσωσης της πλουτοκρατίας, αλλά και στα «εργαλεία» για την επίτευξη των στόχων, δηλαδή στα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «μεσοπρόθεσμο».
      «Επιμένουμε στην ανάγκη στήριξης των βασικών στόχων του προγράμματος και των βασικών μέτρων πολιτικής. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξάλειψη του ελλείμματος και ο περιορισμός του χρέους. Γι' αυτό και η ΝΔ πρωτοστατεί στις βασικές πολιτικές, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η πάταξη της κρατικής σπατάλης και οι διαρθρωτικές αλλαγές», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
      Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η σκοπιά από την οποία ασκεί κριτική στην εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ότι δεν πετυχαίνει τους παραπάνω αντιλαϊκούς στόχους: «Δεν μπορούμε, όμως, να υποστηρίξουμε μια πολιτική που αποδεικνύεται λανθασμένη, βαθαίνει την ύφεση και ακυρώνει και αυτήν ακόμη την εξυγίανση. Δεν οδηγεί, δηλαδή, στην επίτευξη των στόχων», υποστήριξε. Η ηγεσία της ΝΔ δεν κρύβει ότι η καταψήφιση του «μεσοπρόθεσμου» έχει καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα, καθώς την ίδια στιγμή έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους, στο όνομα ότι «έτσι και αλλιώς εμείς θα τους κληρονομήσουμε» (!), όπως είχε δηλώσει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ.
      Παράλληλα, αφήνει ανοικτό ττο ενδεχόμενο να προσφέρει στήριξη και στη νέα δανειακή σύμβαση, εννοείται και στα νέα βάρβαρα μέτρα που τη συνοδεύουν. «Θα το αξιολογήσουμε. Η ΝΔ λειτουργεί ισορροπημένα, δεν έρχεται να βάλει ζητήματα μόνο και μόνο για μικροκομματικούς λόγους. Κινείται στη γραμμή του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γ. Βρούτσης.

      Ευρώπη - φρούριο και νέοι επεμβατικοί μηχανισμοί


      Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κατασταλτικού μηχανισμού, που θα έχει τη δυνατότητα απευθείας επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών - μελών της ΕΕ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κυμάτων, προϊόντα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αποφάσισαν χτες τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί «ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του Σένγκεν».
      Οπως υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, «στο πλαίσιο ενός τέτοιου μηχανισμού θα μπορεί να εισάγεται ρήτρα διασφάλισης ώστε να επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε πραγματικά κρίσιμες καταστάσεις, όταν ένα κράτος - μέλος δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων της Σένγκεν» για τη μετανάστευση από τρίτες χώρες. Στα προτεινόμενα μέτρα, περιλαμβάνονται επιθεωρήσεις, τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια, αλλά και στήριξη και συντονισμένες επεμβάσεις από τη Frontex. Για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για το μηχανισμό το Σεπτέμβρη.
      Επίσης, στις αποφάσεις υπογραμμίζεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων θα αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και να δώσει στις αρχές των κρατών - μελών «τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους». Μάλιστα, προτείνουν το πλήρες φακέλωμα όλων των επισκεπτών στις χώρες της ΕΕ μέσω ενός «προγράμματος καταχωρημένων ταξιδιωτών» με την «εισαγωγή ενός συστήματος εισόδου - εξόδου από κάθε χώρα»!
      Σ' αυτή την κατεύθυνση, χαιρετίζουν τη «συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με τον οργανισμό για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Αποφάσισαν επίσης τη στενότερη συνεργασία«μεταξύ των συνοριοφυλάκων ιδίως προάγοντας την κοινή εκπαίδευση και την κοινή χρήση δυνατοτήτων και προτύπων».

      ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Εξοντωτικά αντεργατικά μέτρα με βιτρίνα τα δάνεια

      Η «οικονομική διακυβέρνηση» για την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο επίκεντρο των συμπερασμάτων

      Με υποθήκη τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους Ευρωπαίους συμμάχους της συμφώνησαν χτες και προχτές στις Βρυξέλλες στη σύναψη νέας δανειακής συμφωνίας, παράλληλα με την αποδέσμευση της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα.
      Η Σύνοδος Κορυφής σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου λιτότητας για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ταυτόχρονα με το παραπέρα τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για την πλουτοκρατία, προκειμένου να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
      Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, κυβέρνηση και ΕΕ επιχειρούν με ψευτοδιλήμματα να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό του λαού, θέτοντας σαν «προϋπόθεση» για την καταβολή της 5ης δόσης και του νέου δανείου την «ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», του «εφαρμοστικού νόμου» και την υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
      Στο ίδιο πνεύμα, τονίζουν ότι «κάθε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος θα σηματοδοτήσει τη διακοπή της χρηματοδότησης» και καλούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ να επεξεργαστούν και να καταλήξουν μέχρι τις αρχές Ιούλη τις λεπτομέρειες για το νέο δάνειο και τον τρόπο που θα συμμετέχουν σε αυτό οι τράπεζες και οι ιδιώτες.
      Οι όροι για τη χορήγηση του νέου δανείου (οι πληροφορίες μιλούν για ποσό της τάξης των 120 δισ. ευρώ) και τη συνέχιση της καταβολής των δόσεων από την τρόικα, θα αποτελέσουν το όχημα για να περάσει το ευρωενωσιακό και ντόπιο κεφάλαιο μέτρα ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έχει ήδη αποφασιστεί με την «οικονομική διακυβέρνηση», τμήμα της οποίας αποτελεί το «Σύμφωνο για το Ευρώ».
      Σ' αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα λάβει «όσα μέτρα χρειαστούν ακόμα», στο όνομα δήθεν της αποπληρωμής των δανείων και να προωθήσει πλήθος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής.
      Για την «οικονομική διακυβέρνηση»
      Πίσω από τη βιτρίνα του χρέους και των δανείων, οι 17 ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου τη δέσμευση να υλοποιήσουν πάνω από 100 αντεργατικά μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, σε συνθήκες κρίσης. Στο σύνολό τους, οι 27 της ΕΕ υπογράμμισαν την ανάγκη της απαρέγκλιτης τήρησης των αρχών της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τις πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με βασικές προϋποθέσεις:
      α) Την αυστηρή παρακολούθηση της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
      β) Την πιστή τήρηση των αντιδραστικών δημοσιονομικών προγραμμάτων λιτότητας.
      γ) Την περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.
      Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αφού εκφράζεται η ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής ενός συνολικού πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε το Μάρτη, «ώστε να επιστρέψει η Ευρώπη σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά», τονίζεται η ανάγκη για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης». Βάσει αυτών υπογραμμίζεται:
      -- «Η αποφασιστικότητα όλων των κρατών - μελών να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την πλήρη υλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Να συνεχίσουν δηλαδή τη σκληρή πολιτική λιτότητας, με δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να ελέγξουν το δημόσιο χρέος, ώστε να περισσεύουν χρήματα για άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις στο ντόπιο κεφάλαιο.
      -- «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει τις συστάσεις που υπάρχουν ανά χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί τις κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς τους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν». Να πάρουν, δηλαδή, ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των λαών, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που θέτει η οικονομική διακυβέρνηση.
      -- «Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην οικονομική μεγέθυνση, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας βάσει των εμβληματικών πρωτοβουλιών της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και της πράξης για την ενιαία αγορά». Πίσω από τις διακηρύξεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με τσακισμένα ούτως ή άλλως δικαιώματα, βρίσκεται η δέσμευσή τους να προωθήσουν πλήθος αντεργατικών ανατροπών, όπως επιβάλλει η στρατηγική «Ευρώπη 2020», με στόχο να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και να δυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
      -- «Να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση υγιούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα». Να διασφαλιστούν δηλαδή όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξουν πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών της ΕΕ, ώστε να κατευθυνθούν για την ενίσχυση με ζεστό χρήμα των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών.
      Κινεζοποίηση μισθών και δικαιωμάτων
      Στα συμπεράσματα, επισημαίνεται ακόμη ότι τα κράτη - μέλη που συμμετέχουν στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» παρουσίασαν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση άνω των 100 μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, «οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν μια καλή αρχή για την επίτευξη των στόχων του Συμφώνου και θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο».
      Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών θα πρέπει:
      • Πρώτο, μέχρι το Δεκέμβρη του 2011, να έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για «κοινή βάση φορολογίας των επιχειρήσεων», με στόχο τη μείωσή της.
      • Δεύτερο, οι δεσμεύσεις τους «θα πρέπει να εστιάζονται περισσότερο στην επίσπευση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα». Δηλαδή, καρατόμηση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να εξασφαλιστούν ακόμα φτηνότερα χέρια για τις πολυεθνικές.
      • Τρίτο«μελλοντικές δεσμεύσεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες και μετρήσιμες, ώστε η πρόοδος να είναι μετρήσιμη στο χρόνο και να διευκολύνεται η αξιολόγηση σε σύγκριση με τα άλλα κράτη - μέλη και με τους στρατηγικούς εταίρους της Ευρώπης». Η σφαγή των εργαζομένων θα πρέπει να έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κυρίως να ανταποκρίνεται στην πλήρη «κινεζοποίηση» μισθών και δικαιωμάτων, αφού η σύγκριση θα γίνεται πάντα σε σχέση με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία και τις άλλες αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές χώρες.

      Τα συμπεράσματα που αφορούν στην Ελλάδα


      Στα σημεία των Συμπερασμάτων που αφορούν στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και την αντανάκλασή της στο κρατικό χρέος αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
      -- Για την ψήφιση των νέων μέτρων:«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (...) Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες». Κυβέρνηση και λυκοσύμμαχοι επιχαίρουν για το γεγονός ότι το αργότερο μέχρι τις 30 Ιούνη θα έχει ψηφιστεί το σύνολο του αντιδραστικού «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».
      -- Για τη νέα δανειακή σύμβαση«Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. για τη χορήγηση νέου δάνειου) και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές (...) Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο δάνειο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2014. Θα συνοδευτεί από την υπογραφή του «Μνημονίου 2» και την επιβολή νέων σκληρών μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την ΕΕ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα συμμετάσχουν επίσης το ΔΝΤ και ιδιώτες.
      -- Για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο:«Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ στις 20 Ιουνίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάστασή τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία».Πρόκειται για υλοποίηση της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», η οποία ουσιαστικά εξασφαλίζει στους Ευρωπαίους τραπεζίτες και στις καπιταλιστικές αγορές ότι θα εισπράξουν τα ληστρικά χρεολύσια και μάλιστα με πανωτόκια, καθώς η αντικατάσταση των παλιών ομολόγων που λήγουν θα γίνει με επιτόκιο τουλάχιστον 5,8%, όσο είναι και το επιτόκιο για τα δάνεια από το μηχανισμό της ΕΕ.
      -- Ακόμα πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα:«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία». Πρόκειται για ευθεία προτροπή των Ευρωπαίων εταίρων να ενισχυθεί αποφασιστικά το δεδομένο μέτωπο των αστικών κομμάτων απέναντι στο λαό.
      -- Νέες γενναίες επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο:«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Η ΕΕ αποφάσισε η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας να περιοριστεί στο 15% από 50% που προβλέπεται σήμερα, ώστε να εισρεύσουν 15 δισ. ευρώ για «επενδύσεις» στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά, που αποτελούν χρήματα του ελληνικού και των άλλων λαών της Ευρώπης, θα κατευθυνθούν απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξουν Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, με τις οποίες οι πλουτοκράτες, με μια συμμετοχή της τάξης του 15%, θα μπορούν να καρπώνονται το 85% των επιδοτήσεων, για να πατήσουν πόδι σε στρατηγικούς τομείς και να εξασφαλίσουν τεράστια περιθώρια κέρδους.
      -- Προκαλούν και εκβιάζουν το λαό.«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Ελληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας». Με άλλα λόγια, απαιτούν από τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν τα μέτρα, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, κατά την οποία, όπως και στο παρελθόν, κερδισμένα βγήκαν μόνο τα μονοπώλια και όχι ο λαός.

      Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιδεικνύει την προσήλωση στο τσάκισμα του λαού

      Ρεσιτάλ εκβιασμών προς το λαό από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο

      Σε ένα προσωπικό ρεσιτάλ εκβιασμών και απειλών προς το λαό επιδόθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου. Επιχείρησε να εμφανίσει σαν επιτυχία τις αποφάσεις για εκταμίευση της 5ης δόσης από την τρόικα και το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, λέγοντας παράλληλα ότι «όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου (...)Είμαστε στη μέση του δρόμου, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν σταματούν ποτέ».
      Στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε προκλητικά ότι αν δεν ψηφίσουμε και δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, αν δεν πάρουμε τα «επώδυνα μέτρα», τότε θα «έρθει η χρεοκοπία» και «θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ, οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80% και δε θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι». Η «εναλλακτική πρόταση είναι η καταστροφή», είπε, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει σαν μονόδρομο την υποταγή του λαού στα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται στο όνομα του να εξοφληθούν δάνεια, τα οποία κατευθύνονται εξ ολοκλήρου στο κεφάλαιο, είτε με τη μορφή της αποπληρωμής ομολόγων, είτε σαν άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις.
      Φανερώνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης και του αστικού συστήματος για την κλιμακούμενη λαϊκή αφύπνιση και τους οργανωμένους ταξικούς αγώνες, δεν δίστασε να πει ότι «αν υπάρχουν αντιστάσεις» στην εφαρμογή των μέτρων «θα έρθουν χειρότερα»! Σ' αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε ευρύτερη συναίνεση από τα λαϊκά στρώματα και ισχυρίστηκε κοροϊδευτικά ότι «αν είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα και τους στόχους, θα έχουμε ελάφρυνση των μέτρων». Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος έλεγε από τη Βουλή ότι δεν «μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».
      Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμα σίγουρος για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία του «μεσοπρόθεσμου» την επόμενη βδομάδα και ζήτησε για μια ακόμα φορά την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών ώστε να υπάρξει συνεργασία για το Φορολογικό. «Μπορούμε να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε σε συνδιαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
      Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση για δημοψηφίσματα, σημειώνοντας δημαγωγικά ότι «ο λαός πρέπει να εκφραστεί» και να απαντήσει στις «αντιστάσεις μικρών και μεγάλων ολιγαρχιών που αντιστέκονται στις αλλαγές». Με τη φράση αυτή, επί της ουσίας επιβεβαίωσε το αντιδραστικό περιεχόμενο των δημοψηφισμάτων που ετοιμάζονται και τα οποία έχουν στόχο να νομιμοποιήσουν μέτρα και αλλαγές που σήμερα συναντούν σοβαρές αντιστάσεις.

      ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Φορολεηλασία χωρίς τέλος


      Σε χιλιάδες ευρώ για την κάθε εργατική οικογένεια υπολογίζονται οι απώλειες που είχαν κατά το 2010 και φέτος, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους έμμεσα, κύρια, φόρους. Αυτούς τους φόρους που είναι οι πλέον επαχθείς, αφού αντιμετωπίζουν ισοπεδωτικά και τον άνεργο και τον χαμηλοαμειβόμενο, αλλά και την φάρα των μεγαλοεπιχειρηματιών.
      Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε τον Μάρτη του 2010 και προέβλεπε:
      1. Aύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% κι από 4,5% σε 5%, από την 1η Απρίλη του 2010.
      2. Αύξηση 8 λεπτά στην τιμή της βενζίνης, 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης.
      3. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.
      4. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.
      5. Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, μέσω της υποχρεωτικής κατάθεσης αποδείξεων.
      6. Μείωση της φορολογίας κερδών από το 25% στο 20%.
      7. Φορολογική ασυλία πέντε χρόνων για κάθε νέα επιχείρηση.
      8. Αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης που αυτόματα οδηγεί σε φορολογική επιβάρυνση δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών.
      9. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, μέσω της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
      10. Μείωση 10% της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ.
      11. Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
      12. Αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010.
      13. Μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο από το 2011.
      14. Περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για ολόκληρη την περίοδο μέχρι 2015.
      Η οργή και η αγανάχτηση, που είχαν προκαλέσει τα φορομπηχτικά μέτρα του Μάρτη, δεν εμπόδισαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει το βρώμικο έργο της. Το έργο της παραπέρα φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διαιωνιστούν οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την πληρωμή των πιστών. Ετσι, το «πακέτο» των φορολογικών και άλλων μέτρων που ανακοινώθηκε τον Μάρτη του 2010, προέβλεπε:
      1. Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίοι τώρα διαμορφώνονται σε 5,5%, 11% και 23%.
      2. Νέα αύξηση, κατά 10%, του ειδικού φόρου για καύσιμα.
      3. Νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου για ποτά και τσιγάρα.
      4. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009.
      5. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων.
      6. Εφαρμογή της οδηγίας - τερατούργημα Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση του κλάδου των υπηρεσιών.
      7. Απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων (μεταφορές, ταχυδρομεία, ταξί κ.λπ.).
      Τέλος, στα πλαίσια της αναθεώρησης του μνημονίου, το Δεκέμβρη του 2010 οι κυβερνώντες προχώρησαν σε νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος πλέον είναι 13%.

      ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2010: Ανατροπές σε ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις

      Τα αντιλαϊκά μέτρα και οι ρυθμίσεις του 2010


      ΚΟΥΚΟΣ
      Τα νέα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», μέτρα κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έρχονται να προστεθούν στις επώδυνες και καταστροφικές για το λαό ανατροπές που επιβλήθηκαν στα εισοδήματα, τις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πρόνοια, στις συντάξεις. Η κυβέρνηση, με τους αντιασφαλιστικούς νόμους 3863 και 3865 που ψηφίστηκαν το 2010 για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και με μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, έχει ήδη διαμορφώσει την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος εργασιακών σχέσεων για τις επόμενες δεκαετίες.
      Πυρήνας των διατάξεων αυτών ήταν:
      • Η αύξηση στα 40 χρόνια εργασίας για δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη.
      • Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τα 65 χρόνια.
      • Ριζική μείωση των μελλοντικών συντάξεων μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού τους και τους νέους συντελεστές.
      • Το νέο σύστημα «σπάει» τη μια ενιαία σύνταξη στη «βασική» και στην «αναλογική».
      Για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης οι συντελεστές αναπλήρωσης καθορίζονται από το 0,8% ετησίως έως το 1,5% αντί του 2% που ισχύει.
      Συνολικά το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία αντί του 70% μειώνεται - για τα ίδια χρόνια ασφάλισης - στο 34,19%. Δηλαδή το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται κατά 50%. Ακόμα και για τα 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στο 41,2% και όχι στο 48% που ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
      Η μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης θα συνδυαστεί με συρρίκνωση και του συντάξιμου μισθού στον οποίο υπολογίζεται αυτό το ποσοστό. Ετσι ο συντάξιμος μισθός αντί για το μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Και μόνο αυτή η ανατροπή οδηγεί σε συντάξιμο μισθό μειωμένο από 30% έως και 50%.
      Το συνολικό αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, η οποία θα συνταξιοδοτηθεί μετά από 15 και 20 χρόνια, θα είναι συντάξεις - προνοιακά επιδόματα. Την εξέλιξη αυτή δεν αποτρέπει ούτε η λεγόμενη «βασική» σύνταξη των 360 ευρώ.
      Πέρα από την κατάργηση των συντάξεων, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει ήδη θεσμοθετηθεί:
      • Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για πάντα.
      • Η επιβολή χαράτσι (ΛΑΦΚΑ) από τον Αύγουστο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 3% έως 10%.
      • Το πάγωμα όλων των συντάξεων στην ονομαστική αξία του 2008.
      • Αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ και αποχαρακτηρισμός εκατοντάδων ειδικοτήτων από την 1/1/2011. Αύξηση του ορίου ηλικίας στο 60ό έτος και στα επαγγέλματα που παραμείνουν στα ΒΑΕ.
      • Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο 65ο έτος. Η αύξηση των χρόνων εργασίας στις εργαζόμενες μητέρες με ανήλικο παιδί φτάνει και τα 15 χρόνια.
      • Εισαγωγή του «αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής», που ανοίγει τις πόρτες για εργασία μέχρι ηλικίες 70 χρόνων και παραπάνω.
      Οι εργασιακές σχέσεις
      Το ίδιο καταιγιστικές είναι και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Με τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων επιβάλλονται:
      • Υπερδιπλασιασμός των απολύσεων.
      • Μείωση στο 50% των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.
      • Μείωση της αμοιβής στο 80% του κατώτερου μισθού και μεροκάματου για τους νέους κάτω των 25 ετών. Κατάργηση έτσι και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
      • Με το πρόσχημα της μαθητείας 15χρονα και 16χρονα παιδιά θα αμείβονται με το 70% των κατώτερων μισθών και δε θα καλύπτονται από την εργατική νομοθεσία.
      • Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αντικατάσταση με τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις με μείωση μισθών και συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων.
      • Παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
      • Ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
      • Επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
      • Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
      Για τους δημόσιους υπαλλήλους
      Ξεκινώντας από τα μέσα το Μάρτη του 2010, πριν ακόμα ενσκήψει το μνημόνιο και οι συμφωνίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, η κυβέρνηση αποφάσισε:
      1. Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
      2. Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
      3. Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το Δημόσιο.
      4. Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
      Αυτό, βέβαια, ήταν μόνο η αρχή, ενώ η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δραματική για τα λαϊκά στρώματα, αφού μαζί με τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με ΕΕ - ΔΝΤ, το Μάη του 2010 ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα όπως:
      1. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων.
      2. Νέα περικοπή 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
      3. Μείωση 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.
      4. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
      5. Μείωση των συντάξεων που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, με πρόσχημα το ΛΑΦΚΑ.
      6. Τριετές «πάγωμα» των μισθών για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια.
      7. Τριετές «πάγωμα» των συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον για τρία χρόνια.
      8. Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.

      Σκληρά μέτρα σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ


      Σκληρά αντεργατικά μέτρα για Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου». Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό εντάσσονται σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ με βάση τα προσόντα τους, την εμπειρία, την ηλικία, την προϋπηρεσία, τις ειδικές γνώσεις, την οικογενειακή κατάταξη κλπ. Κατόπιν, ως πλεονάζον προσωπικό, μπαίνουν σε «εργασιακή εφεδρεία» και μπορούν, για 12 μήνες, να λαμβάνουν αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού τους μισθού όταν εργάζονταν. Ως «εργασιακή εφεδρεία», μέσω των πινάκων του ΑΣΕΠ μπορούν: α) Να ζητήσουν μετάταξη σε υπηρεσία του στενού δημοσίου τομέα με την ίδια σχέση εργασίας. Το ποσοστό που θα προσλαμβάνεται θα αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων. β) Να προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, κατά προτεραιότητα και σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται. γ) Να προσληφθούν για μερική απασχόληση κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων και δ) να αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο εφόσον υπάρξει τέτοιο ειδικό πρόγραμμα που να τους καλύπτει. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους «πλεονάζοντες» μετά από ένα δωδεκάμηνο δεν θα έχουν κανένα εισόδημα ή επίδομα από εργασία και, στο τέλος, ακόμη κι εκείνοι που θα δουλέψουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία.
      Επίσης, περιορίζει δραστικά και τους συμβασιούχους στο Δημόσιο χωρίς να αντικαθίσταται η εργασία που προσφέρουν. Για φέτος, οι προσλήψεις συμβασιούχων μειώνονται κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010 και τα επόμενα χρόνια έως το 2015 ο αριθμός των συμβασιούχων που θα προσλαμβάνεται θα αντιστοιχεί στο 10% των σχετικών εγκρίσεων του 2010. Δραστικά περιορίζονται και οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Για φέτος, για κάθε 10 αποχωρήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 οι προσλήψεις θα είναι μία για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
      Για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% - «για την καταπολέμηση της ανεργίας»!!! - επί του συνόλου των αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και των αποζημιώσεών τους. Επίσης, οι δικαιούχοι του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων θα πληρώνουν ειδική εισφορά στο Ταμείο ύψους 1% επί του συνόλου των αποδοχών τους και των πρόσθετων αμοιβών τους.
      Τέλος, μπαίνει πλαφόν στην κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης αφού το ποσό που θα εγγράφεται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για το σύνολο των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού δε θα υπερβαίνει τα 5,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπει και ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011.

      Κόβουν τα επιδόματα ανεργίας


      Το δικαίωμα της επιδότησης ανεργίας στερούν σε χιλιάδες ανέργους ιδιαίτερα σε εποχικούς εργαζόμενους αλλά και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ όρους παροχής του επιδόματος.
      • Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης ως εξής: Απαιτούνται ο άνεργος να έχει κάνει 80 μεροκάματα το έτος, για τα τρία προηγούμενα έτη από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 80 μεροκάματα για τα δύο προηγούμενα έτη.
      • Εναλλακτικά, απαιτούνται 280 ένσημα στα τρία προηγούμενα έτη (τα 200 στα δύο τελευταία) από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 200 μεροκάματα τα δύο προηγούμενα έτη (και τουλάχιστον 80 ανά έτος).
      • Η πραγματική σφαγή γίνεται στους εποχικούς εργαζόμενους (π.χ. στον τουρισμό). Απαιτούνται δύο προϋποθέσεις για να πάρουν νέα επιδότηση: Η πρώτη είναι να έχουν κάνει 100 μεροκάματα τους τελευταίους 12 μήνες, η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι απαιτούνται 150 μεροκάματα «από τη λήξη της αμέσως προηγούμενης επιδότησής του έως και την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης με βάση την οποία αιτείται νέα επιδότηση».Σήμερα, ισχύει μόνο η πρώτη προϋπόθεση. Η προσθήκη της δεύτερης προϋπόθεσης πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος στον τουρισμό που δουλεύει έστω και λίγο λιγότερο από έξι μήνες το χρόνο (δε συμπληρώνει δηλαδή τα 150 μεροκάματα) σταματά να δικαιούται το επίδομα ανεργίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποτελούν το 80% του κλάδου.

      ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Λυσσαλέα φοροεπίθεση στα λαϊκά στρώματα

      Τη χαριστική βολή σε όσους εργαζόμενους εξακολουθούν να αναπνέουν επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση

      Νέες, ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα επιφέρει η κυβέρνηση με τον εφαρμοστικό νόμο για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» που συμφώνησε με τους εκπροσώπους της τρόικας, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, που θα πλήξει κύρια τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους της χώρας.
      Τα λησταρχεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου μέσα από τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν και τα παρακάτω νέα μέτρα:
      1) Καρατομείται το αφορολόγητο όριο από 12.000 στα 8.000 ευρώ, δηλαδή κατά 4.000 ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται συντελεστής 10% ή 400 ευρώ το χρόνο. Εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι άμεσα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30 ευρώ το μήνα. Το μέτρο θα έχει και αναδρομική ισχύ με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011. Με την καρατόμηση έρχονται να βάλουν φόρους σε μισθούς και συντάξεις των 600 ευρώ το μήνα! Από το μέτρο ...«εξαιρούν» τους νέους μέχρι 30 ετών, που έτσι και αλλιώς δεν προσεγγίζουν εισόδημα στο ύψος του αφορολόγητου, τους συνταξιούχους πάνω από τα 65 και τα ΑμΕΑ.
      2) Επιβάλλεται «έκτακτη εισφορά» με την προκλητική ονομασία «εισφορά αλληλεγγύης», που θα πληρώνουν όλοι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος. Τα κλιμάκια είναι:
      1% στα εισοδήματα 12.000 - 20.000 ευρώ.
      2% στα εισοδήματα 20.000 - 50.000 ευρώ.
      3% στα εισοδήματα 50.000 - 100.000 ευρώ.
      4% στα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
      Επιπλέον, και σε μια προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακού τύπου εντυπώσεων, ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% σε βουλευτές, αιρετούς των ΟΤΑ, γγ υπουργείων κ.ά.
      Αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ το χρόνο, θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και με 500 ευρώ για την έκτακτη εισφορά, δηλαδή, αμέσως αμέσως με 900 ευρώ!!!
      3) Επεκτείνουν τη ληστεία του λαού και με το κόλπο των αποδείξεων, αφού εντάσσουν πλέον σε αυτό και τους χαμηλόμισθους ορίζοντας ποσοστό υποχρεωτικής προσκόμισης αποδείξεων ίσο με το 25% του εισοδήματος. Οσοι δε συγκεντρώσουν τόσες αποδείξεις, θα πληρώνουν πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπουν»!
      4) Καταργείται η απαλλαγή που ίσχυε για τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες μέχρι σήμερα εξέπιπταν κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα. Στο εξής θα εκπίπτει μόνο το 20% αυτών των δαπανών. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και ως εργοδότες και ως ασφαλιζόμενοι.
      5) Απογειώνονται και τα λεγόμενα αντικειμενικά τεκμήρια διαβίωσης, που θα εκτοξεύσουν τους φόρους που πληρώνουν ιδιαίτερα τα λαϊκά νοικοκυριά, με χαμηλό εισόδημα. Ετσι:
      α) Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, θα υπολογίζεται τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 -120 τ.μ. και 110 ευρώμέχρι τα 200 τετραγωνικά. Δηλαδή, αν κάποια οικογένεια μένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, θα θεωρείται ότι έχει εισόδημα τουλάχιστον 4.500 ευρώ.
      β) Για τα ΙΧ υπολογίζεται τεκμήριο 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε και από εκεί και πέρα ακόμα 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά και μέχρι τα ΙΧ που είναι 2.000 κυβικά. Από εκεί και πέρα τα τεκμήρια είναι ακόμα υψηλότερα. Σε περίπτωση όμως που κάποιος διαθέτει κάποιο όχημα 1.600 κυβικών μπαίνει «τεκμήριο» 6.400 ευρώ το χρόνο.
      γ) Αυξάνονται τα τεκμήρια για όσους διαθέτουν σκάφη, πισίνες, ελικόπτερα και αεροπλάνα, κάτι βεβαίως που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτοί που διαθέτουν τέτοια μέσα ...ξέρουν να μην πληρώνουν φόρους.
      6) Για όσους αυτοαπασχολούμενους καταφέρνουν να αντιστέκονται στις συνέπειες της κρίσης και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους επιβάλλεται επιπλέον «τέλος άσκησης επιτηδεύματος». Το τέλος αυτό:
      α) Για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου εργάζεται η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, θα είναι 500 ευρώ το χρόνο.
      β) Οσοι εργάζονται σε πόλεις και οικισμούς με λιγότερους από 200.000 κατοίκους το χαράτσι θα είναι 400 ευρώ το χρόνο.
      γ) Εξαιρούνται όσοι απασχολούνται σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους, ή νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους.
      Η αθλιότητα των κυβερνώντων φτάνει στο σημείο να απαιτούν φόρο επιτηδεύματος για όσους αυτοαπασχολούμενους δεν αντέξουν την κρίση και κατεβάσουν ρολά. Αυτοί, λέει, θα πληρώσουν ...μόνο για τους μήνες που πρόλαβαν να λειτουργήσουν.
      7) Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος θα επιβληθεί αύξηση που θα ξεπερνά τα 6 λεπτά το λίτρο ή τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης θα ολοκληρωθεί το 2013.
      8) Αυξάνεται, από την 1η του Σεπτέμβρη, ο ΦΠΑ (23% από 13%) στον κλάδο της εστίασης.
      9) Μετατάσσονται, από την 1η του Σεπτέμβρη, από το συντελεστή του 13% στο 23% τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά.
      10) Μπαίνει ειδικός φόρος (που δεν υπήρχε) στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.
      11) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, ειδικότερα στις φτηνότερες μάρκες.
      12) Αυξάνονται τα τέλη των ΙΧ οχημάτων κατά 10%.
      13) Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ (από 400.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν φόρο και πολλοί εργαζόμενοι που διαθέτουν απλά ένα σπίτι για να καλύπτουν τις οικογενειακές τους ανάγκες. Ο ετήσιος φόρος για περιουσία 200 - 300 χιλιάδων ευρώ διαμορφώνεται σε 0,2% επί της αντικειμενικής αξίας.

      ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ανατροπές και νέα χαράτσια παντού


      Νέα επιδείνωση επιβάλλεται και στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση ενισχύει το οπλοστάσιο της εργοδοσίας με την:
      • Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους νέους από 18 έως 25 ετών.
      Οι νέοι αυτοί για δύο τουλάχιστον χρόνια και με πρόσχημα την εργασιακή εμπειρία θα αμείβονται με το 80% της ΕΓΣΣΕ ή της οικείας κλαδικής σύμβασης αν καλύπτουν τους νεοπροσλαμβανόμενους.
      • Επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε διάρκεια 3 χρόνων αντί για 2 που ισχύει.
      Την ίδια στιγμή ακόμα και αυτός ο περιορισμός γίνεται «λάστιχο», αφού διατηρείται σε ισχύ η διάταξη του ΠΔ 180/2004 σύμφωνα με το οποίο εάν υπάρχει «αντικειμενικός λόγος» που ως τέτοιος ορίζεται πληθώρα περιπτώσεων (αναπλήρωση μισθωτού, εργασίες παροδικού χαρακτήρα, προσωρινή σώρευση εργασίας κλπ.).
      • Κατάργηση 8ωρου, επιβολή 10ωρου χωρίς αμοιβή για τις 2 πρόσθετες ώρες εργασίας, μέσα από τη διευκόλυνση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
      Η επιβολή της λεγόμενης διευθέτησης γίνεται επί της ουσίας μονομερώς από τον εργοδότη, αφού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, αλλά η απόσπαση συμφωνίας μόλις του 15% σε επιχειρήσεις μέχρι 20 εργαζόμενους και του 20% σε επιχειρήσεις άνω των 20 εργατών. Οι απλήρωτες ώρες πρόσθετης απασχόλησης φτάνουν τις 256 στη διάρκεια ενός έτους και θα «επιστρέφονται» ως ρεπό ή άδεια την περίοδο μειωμένης απασχόλησης.
      Με σωρεία ασφαλιστικών διατάξεων επιβάλλεται παραπέρα μείωση συντάξεων και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
      Συγκεκριμένα:
      • Μειώνεται αναδρομικά από την αρχή του έτους η σύνταξη των ναυτικών (ΝΑΤ) κατά 6%.
      • Μειώνεται κατά 10% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αναδρομικά από την αρχή του έτους και κατά 15% το εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ ασφαλισμένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ.
      • Αυξάνεται το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε πέρσι για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και η κλίμακα της παρακράτησης διαμορφώνεται από 6% έως 14%.
      • Για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών επιβάλλεται και δεύτερη παρακράτηση για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ από 6% έως 10% επί του συνολικού ποσού της σύνταξης. Και οι δύο παρακρατήσεις επιβάλλονται άμεσα με τις συντάξεις του μήνα Αυγούστου.
      • Χαράτσι επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις. Η παρακράτηση ανέρχεται από 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και κλιμακώνεται κατά 1% ανά 50 ευρώ. Δηλαδή 4% για ποσό σύνταξης 350 έως 400 ευρώ και 10% για σύνταξη άνω των 600 ευρώ.
      • Επιβάλλεται εισφορά 10 ευρώ το μήνα υπέρ ανεργίας για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Η παρακράτηση αρχίζει από την 1/8/2011.
      • Για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ επιβάλλεται χαράτσι ως ποσοστό επί του τζίρου της επιχείρησης από την 1/1/2013. Το ύψος της πρόσθετης εισφοράς για τον ΟΑΕΕ θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
      • Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές επιβάλλεται και στους αγρότες (ΟΓΑ), καθώς υποχρεωτικά θα μετατάσσονται σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση (και μέχρι την 5η) ανά τριετία. Ανάλογη διάταξη και υπαγωγή υποχρεωτικά σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση επιβάλλεται και για τους ασφαλισμένους των Ταμείων ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ. Ειδικά για τους ασφαλισμένους πριν το 1992 που ασφαλίζονται στους ανωτέρω τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται σε πρόσθετη εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
      • Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους τομείς επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
      • Επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,5% επί του μισθού για εργαζόμενο και εργοδότες υπέρ ΟΑΕΔ.

      «Γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο

      ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Κύριο στοιχείο ο μαζικός αποχαρακτηρισμός των χρήσεων γης χάριν της επιχειρηματικής και κερδοφόρας ...«αξιοποίησης»

      Βουνά, παραλίες, θάλασσες, μαρίνες, λιμάνια, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εκατομμύρια στρέμματα γης, που ανήκουν σήμερα στο Δημόσιο, παραδίδονται βορά στην αρπακτική, ιερόσυλη μανία του κεφαλαίου, το οποίο απειλεί να μολύνει τα πάντα και να ασελγήσει παντού. Σε γη, αέρα και θάλασσα.
      Στον εφαρμοστικό νόμο που δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση παρουσιάζεται αναλυτικά το επαίσχυντο πρόγραμμα της παραχώρησης γης και υποδομών στους ιδιώτες, ενώ για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών θα ακολουθηθεί η διαδικασία της κατάρτισης ειδικών κάθε φορά νομοθετημάτων.
      Στόχος του νέου τερατουργήματος της κυβέρνησης για την εκποίηση της δημόσιας γης, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά, είναι να κάνει ελκυστική και «καθαρή» από περιορισμούς στη δημόσια περιουσία για κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, προσβλέποντας στην είσπραξη χρημάτων, προκειμένου να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ, από ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
      Ενδεικτικά του τρόπου που η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη δημόσια περιουσία είναι και η παραδοχή ότι: «Οι κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής, λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κατά τον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της επένδυσης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ των χωροταξικών επιλογών και των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
      Μπορεί, βέβαια, να καταλάβει κανείς τι σημαίνει συνδυασμός της χωροταξικής πολιτικής με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους. Απλώς στο βωμό του κέρδους ανατρέπεται κάθε χωροταξικός σχεδιασμός.
      Στο όνομα της αξιοποίησης, ποδοπατιούνται αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, φυσικά πάρκα κ.λπ. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: «Η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την κείμενη περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως είναι ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις».
      Ακόμα αναφέρεται ότι «η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων που εμπίπτουν στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας ενεργείται μόνο εφόσον επιτρέπεται από τα υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα...». Η ...«αξιοποίηση», εισβάλλει παντού.
      Γενικές χρήσεις γης
      Ολα τα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών προ το 1923 ή κάτω από 2.000 κατοίκους, κρίνονται ως «αξιοποιήσιμα» και μπορούν να οικοδομηθούν. Οι χρήσεις γης των ακινήτων διακρίνονται σε αυτές που προορίζονται για:
      • Τουριστικές επενδύσεις
      • Επιχειρηματικά πάρκα
      • Θεματικά πάρκα - εμπορικά κέντρα - αναψυχή
      • Μεταφορικές - τεχνικές - κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές και λειτουργίες
      • Δημόσια ακίνητα μεικτών χρήσεων.
      Πάνω στην εκποιήσιμη γη μπορούν να κατασκευαστούν τουριστικά καταλύματα, λιμάνια, μαρίνες, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, ελικοδρόμια, αεροδρόμια, αμαξοστάσια, επισκευαστικές μονάδες και σταθμοί διαλογής, χώροι στάθμευσης οχημάτων, κέντρα τεχνικής εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων, μονάδες παραγωγής - διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, σιδηροδρομικοί σταθμοί, λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής, αλιευτικής και τουριστικής δραστηριότητας, διαχείρισης αποβλήτων, απορριμμάτων, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες κλπ.
      Στους γενικούς όρους δόμησης έχουμε νέες γενικευμένες ανατροπές.
      Ειδικότερα αναφέρεται ότι «το ανώτερο ποσοστό κάλυψης για όλες τις γενικές κατηγορίες χρήσεων γης ορίζεται στο 50%». Πέραν τούτου, ανοίγει παράθυρο για την υπέρβαση του ύψους των κτιρίων, πέραν αυτών που προβλέπει ο ΓΟΚ. Με Προεδρικό Διάταγμα μπορούν να αλλάξουν οι χρήσεις γης. Και δεν χρειάζεται παρά μια απλή υπουργική απόφαση, ώστε να «μπορεί να ορίζεται και να εξειδικεύεται το περιεχόμενο των ειδικότερων χρήσεων γης, το είδος και το μέγεθος των κτηρίων και εγκαταστάσεων που μπορούν να χωροθετούνται ανά χρήση, τα όρια και οι περιορισμοί στα όρια των χρήσεων γης και κάθε σχετικό θέμα με τον προσδιορισμό και την ειδική πολεοδομική λειτουργία των χρήσεων». Ολες αυτές οι χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές μπορούν να γίνουν με την υπογραφή δύο υπουργών!
      Με Προεδρικά Διατάγματα μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα ρυθμιστικά σχέδια, γενικοί πολεοδομικοί σχεδιασμοί, σχέδια ανοικτής πόλης, αλλά και ζώνες οικιστικού ελέγχου καθώς και άλλα σχέδια χρήσεων γης «εφόσον η τροποποίηση καθίσταται αναγκαία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων»!
      Σε ιδιώτες αιγιαλός - παραλίες
      Πάντα στο όνομα της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», επιτρέπουν στους ιδιώτες επενδυτές να κτίζουν πάνω στον αιγιαλό και την παραλία, για την κατασκευή λιμενικών έργων, ή επέκταση υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για διάστημα 50 ετών (!) ενώ ο επενδυτής«έχει το αποτέλεσμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης γης και αιγιαλού και παραλίας που του παραχωρείται για την κατασκευή λιμενικών έργων».Αν τα έργα αυτά καλύψουν θαλάσσιο χώρο, θα κινηθεί η διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού - παραλίας!!!
      Ξεπούλημα δημόσιας γης με όχημα την επιφάνεια...
      Εδώ επιχειρείται μια απάτη ολκής, καθώς όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 η δημόσια γη θα παραμείνει στο κράτος, αλλά η επιφάνειά της μπορεί να παραχωρηθεί από 50 έως και 80 χρόνια, ενώ όταν πρόκειται για κατοικία, η παραχώρηση γίνεται για 100 χρόνια! Κατά τα άλλα, η γη παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο.
      Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας
      Ολα τα χρήματα από την εκποίηση της δημόσιας γης και την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί συμμετοχές θα καταλήγουν στο ταμείο αυτό. Το τελευταίο λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς σαφώς αναφέρεται ότι δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ θα λειτουργεί υπό την υψηλή επίβλεψη και επιστασία της τρόικας.
      Το ταμείο αυτό έχει υπερεξουσίες καθώς σε αυτό μεταβιβάζονται χωρίς αντάλλαγμα:
      • Κινητές αξίες εταιρειών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
      • Περιουσιακής φύσης δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
      • Ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
      Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κηρύσσονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, αν κρίνονται αναγκαίες - επικαλούνται λόγους μείζονος σημασίας δημόσιου συμφέροντος - για την αξιοποίηση περιουσιακού στοιχείου του ταμείου.
      Ανάμεσα στις πηγές εσόδων του ταμείου περιλαμβάνονται και επιχορηγήσεις που θα λαμβάνει από το Δημόσιο, ενώ στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα παραβρίσκονται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη της ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή επιτροπή. Οι τελευταίοι έχουν πλήρη ελευθερία σε θέματα ενημέρωσης του ταμείου και πρόσβασης στοιχείων, ενώ θα δίνουν πλήρη αναφορά στους εκπροσώπους της τρόικας.
      Το πρόγραμμα
      Σύμφωνα με τις επιδιώξεις των κυβερνώντων και τα όσα αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, πέρα από τις μεθοδεύσεις που γίνονται για την ακίνητη περιουσία, φέτος θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα παρακάτω ακόμα περιουσιακά στοιχεία:
      Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Κρατικά Λαχεία, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, Αδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, ΕλληνικόΤέσσερα Αεροσκάφη «Airbus» που ανήκουν 100% στο Δημόσιο, οι συμμετοχές του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1,2% των μετοχών) και την «Αλφα Μπανκ» (0,6%). Το πρώτο πακέτο ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο,Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας(ΕΥΔΑΠ), Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Μεταλλευτικά Δικαιώματα.