Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση για την Ανεργία

Εργαζόμενη, απολυμένη, άνεργη, εργαζόμενε, απολυμένε, άνεργε

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. θα αυξήσουν τον αριθμό των ανέργων, θα γενικεύσουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που μοιράζουν μια θέση εργασίας σε δύο και τρεις ημι-εργαζόμενους. Η ανεργία χρησιμοποιείται όχι μόνο για να συμπιεστούν προς τα κάτω τα μεροκάματα και οι μισθοί, αλλά και για να συντηρείται και να εντείνεται το κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, με την απειλή της απόλυσης.
Το ΠΑΜΕ πήρε πρωτοβουλία για τη δημιουργία Επιτροπής για την Ανεργία με στόχο την οργάνωση της συντονισμένης πάλης από εργαζόμενους, άνεργους, απολυμένους ώστε να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ γίνεται την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα ακόμη και με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 14,6% το Φλεβάρη του 2010 και οι άνεργοι έφτασαν τους 766.159. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, αφού όποιος τη βδομάδα πριν την έρευνα δούλεψε έστω και για μία ώρα, δε θεωρείται άνεργος!
Η ίδια η κατάσταση που υπάρχει σήμερα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Το ΠΑΜΕ συνδέει στην πράξη τη μάχη για την άμεση ουσιαστική προστασία των ανέργων με την ανάγκη σύγκρουσης και οριστικής ρήξης με τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους. Για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας που στο επίκεντρο θα βάλει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή για την Ανεργία του ΠΑΜΕ θέτει ως στόχους:
Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλη την περίοδο της ανεργίας. Ως κατώτερο μισθό θεωρούνται τα 1.400 ευρώ.
• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
• Να παγώσουν τώρα όλα τα δάνεια που έχουν πάρει οι άνεργοι.
• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να μη διακόπτονται οι παροχές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευση
• Αναγνώριση του διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμος χρόνος.
• Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
• Άμεση μείωση του ωραρίου εργασίας.
• Άμεση καταγραφή και επιδότηση χωρίς όρους των νέων που βγαίνουν στην παραγωγή.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Ο δρόμος ανάπτυξης της πλουτοκρατίας γεννάει φτώχεια, ανεργία, κρίσεις. Το ζήτημα της ανεργίας, δεν είναι αποκλειστικότητα κάποιου κλάδου, ούτε μπορεί να εξαλειφθεί για κάποιον κλάδο. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και η εξάλειψή της προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που είναι η ρεαλιστική και αναγκαία προοπτική. 

Έλα στον αγώνα με το ΠΑΜΕ , δράσε μαζί μας
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΩΡΑ!
Γραμματεία Καστοριάς ΠΑΜΕ