Εκβιάζουν το λαό με τις επόμενες δόσεις των δανείων και στο παρασκήνιο ετοιμάζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Εντείνονται οι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό να δεχθεί τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, με το φόβητρο της στάσης πληρωμών, όταν ολοένα και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά κατρακυλούν στη χρεοκοπία. Σε παράλληλους δρόμους προχωρούν και τα παζάρια με τις τράπεζες, προκειμένου να τους δοθούν ανταλλάγματα για να συμμετάσχουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζει «τρέλα» την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «κακό σημάδι».
Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες και σημειώνει ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα είναι«προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης», αρκεί να επιβληθούν σκληροί όροι για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο σωστό δρόμο. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εντείνοντας τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό, καλεί τα αστικά κόμματα να εγκρίνουν το «Μεσοπρόθεσμο», επισημαίνοντας ότι «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εμείς βάζουμε σε κίνδυνο τα δικά μας λεφτά, ενώ τα ελληνικά κόμματα δεν συμφωνούν».
Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, ιδιαίτερα τις αποκρατικοποιήσεις, το χρέος θα είναι βιώσιμο. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 3 Ιούλη, «θα δούμε ποιος θα είναι ο βαθμός των εθελοντικών συνεισφορών από τον ιδιωτικό τομέα, που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, και θα βγάλουμε τότε συμπεράσματα», σημειώνοντας επιπλέον ότι «η παρέμβαση από πλευράς της ΕΕ στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί». Από την πλευρά του, ο Ιβ Μερς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε «χάος», σημειώνοντας με νόημα ότι «πλέον εξαρτάται από την ελληνική Βουλή».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι αν η Βουλή καταψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», τότε το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη και η ΕΕ δε θα μπορούν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Θα έπρεπε να φροντίσουμε ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ». Ωστόσο, ο Β. Σόιμπλε διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας,Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δε θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου αν η Βουλή δεν εγκρίνει το «Μεσοπρόθεσμο». «Αν δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, θα τελειώσει εδώ», επισημαίνει.
Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», στην ΕΕ συζητιέται έκτακτο σχέδιο για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του «Μεσοπρόθεσμου» από τη Βουλή. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, «υπάρχει η πρόβλεψη για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για κάποιο χρονικό διάστημα, για αρκετές εβδομάδες». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν απορριφθεί αρκετές επιλογές, όπως το να δοθεί ένα προσωρινό δάνειο από την ΕΕ, αλλά φαίνεται να συζητιέται ένα δάνειο από ένα «τρίτο μέρος», εκτός, δηλαδή, ΕΕ ή ΔΝΤ, όπως, για παράδειγμα, από κάποια τράπεζα ή άλλο κράτος, όπως η Κίνα.
Παζάρια με τις τράπεζες
Ατυπη συνάντηση τραπεζιτών με εκπροσώπους της Ευρωζώνης, της ΕΕ και της ΕΚΤ έγινε χτες στη Ρώμη με βασικό θέμα τις «πιθανές επιλογές» σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών. Τη συνάντηση διοργάνωσε η «Intesa Sanpaolo»και συμμετείχαν εκπρόσωποι τραπεζών, καθώς και οι Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, και Βιτόριο Γκρίλι, πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής που εκπροσωπεί την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Η γαλλική πρόταση προβλέπει την επανεπένδυση του 70% της αξίας των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Το 50% του ποσού θα επανεπενδύεται σε νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας, με επιτόκιο ανάλογο με εκείνο που καταβάλλει η Ελλάδα στα δάνεια με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μάλιστα, σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι ιδιώτες επενδυτές θα λάβουν «μπόνους».
Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο «μετοχών υψηλής ποιότητας», που στην πραγματικότητα θα αποτελεί το ταμείο ασφαλείας, αντί για τις κρατικές εγγυήσεις, που μέχρι σήμερα ζητούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν «ευνοϊκές», σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», γερμανικές τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι «η γαλλική πρόταση είναι ένας πιθανός συμβιβασμός, που από τη μία υπογραμμίζει την εθελοντική βάση της επιμήκυνσης των τίτλων και λογικά θα αποτρέψει ένα πιστωτικό γεγονός, ενώ από την άλλη χορηγεί λογικά κίνητρα οπότε οι ιδιώτες πιστωτές μπορούν να το κάνουν αποδεκτό». Ακόμα, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, διαβεβαιώνει ότι οι γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο νέο δάνειο, ωστόσο «θα πρέπει και οι Ελληνες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σωθούν και οι ίδιοι»,δηλαδή θα πρέπει να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να είναι σημαντική, ωστόσο δεν έχει συζητηθεί το ύψος της και σημειώνει ότι «θα είναι μεγάλη επειδή τα ποσά που αφορά η συμφωνία θα είναι μεγάλα». Μάλιστα, ο Α. Αλταφάζ διευκρινίζει ότι μπορεί να μην υπάρχει συμφωνία για το ακριβές μέγεθος της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών μέχρι τις 11 Ιούλη, όταν, δηλαδή, λήγει η προθεσμία που έχουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για να ολοκληρώσουν τη σύσταση ενός νέου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα.
Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι διεξάγονται συζητήσεις με τις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο βδομάδες. Στόχος των συζητήσεων, σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, είναι αφενός να εντοπιστεί η έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος και αφετέρου να εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις για τη συμμετοχή τους στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, μεταξύ των οποίων και οι γαλλικές προτάσεις.
Αντεγκλήσεις γύρω από τη χρεοκοπία
Το ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας ξορκίζει ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, καθώς οι επιπτώσεις της στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη «δεν είναι προβλέψιμες» και θα μπορούσαν να κάνουν τη χρεοκοπία της «Lehman Brothers» να δείχνει λίγη. Ο ίδιος, εκπροσωπώντας ακριβώς την πλουτοκρατία και την απαίτησή της να καταργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για να είναι πιο «ανταγωνιστική» κατά την επάνοδο στην κερδοφορία, τονίζει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ πιο σημαντική μακροπρόθεσμα, από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αναλόγως, ο επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, υποστηρίζει ότι«αν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, είναι ήδη μεγάλο το πρόβλημα. Ομως, αν άλλα κράτη παρασυρθούν διά μέσου της διάδοσης του προβλήματος, τότε το πρόβλημα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο από της "Lehman Brothers"». Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, δηλώνει ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω» το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και υπογραμμίζει ότι«ελπίζω, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι δε θα χρειαστεί "σχέδιο B"», καθώς οτιδήποτε πέρα από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις «θα είναι κακό για μας, αλλά και για τον ελληνικό λαό».
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της «Bundesbank», Αξελ Βέμπερ, μιλώντας στη «Wall Street Journal», εκτιμά ότι, «τελικώς, η επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του υπάρχοντος χρέους και, δυστυχώς, υπάρχουν περιορισμένες μόνο επιλογές: Είτε χρεοκοπία είτε μερικό "κούρεμα" ή εγγύηση για το υπάρχον ελληνικό χρέος» από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ. Ο ίδιος προκρίνει την τελευταία επιλογή, να εγγυηθεί, δηλαδή, η ΕΕ για το σύνολο του χρέους της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου