Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Δελτίο τύπου για τα μέτρα της κυβέρνησης


Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για νέα αιματηρά μέτρα σε βάρος της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλεται να πυροδοτήσουν αγώνες που θα τραντάξουν συθέμελα τους πυλώνες της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.
Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια όλα τα ψέματα της κυβέρνησης περί πατριωτισμού και εθνικού συμφέροντος. Πίσω από αυτές τις υποκριτικές φλυαρίες κρύβεται η επιδίωξη της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκφραστών να ρουφήξουν και το μεδούλι της εργατικής τάξης, χωρίς να υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις.
Το ψευτοδίλλημα της κυβέρνησης κατάρρευση ή σωτηρία ένα συμπέρασμα βγάζει. Ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων και όσων θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την λαϊκή εργατική οικογένεια, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους.
Αντίθετα η κυβέρνηση προς το μεγάλο κεφάλαιο τα έδωσε όλα.
 • Ληστεία 13ου και 14ου μισθού από 50 έως 80% στο Δημόσιο.
 • Μείωση επιδομάτων από 3 έως 8%.
 • Για την 13η και 14η σύνταξη η κλοπή ανέρχεται από 50% και πάνω.
 • Μείωση των συντάξεων μέσω Λάφκα.
 • Σταματάει η 2η δόση του επιδόματος πείνας (Αλληλεγγύης).
 • Στο γύψο οι αυξήσεις
 • Απολύσεις με τον «Καλλικράτη»
 • Δραματική μείωση συντάξεων μέσω του υπολογισμού τους σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Συντάξεις επιδόματα.
 • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Πετσόκομμα των ΒΑΕ και των αναπηρικών συντάξεων
 • Κατάργηση της 37ετίας
 • Απελευθέρωση των απολύσεων.
 • Κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, του κατώτερου μισθού.
 • Αύξηση των εργαζομένων με μερική απασχόληση και ωρομίσθιο.
 • Πλήρης παράδοση της ενέργειας, του ΟΣΕ και άλλων τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
 • Αύξηση του ΦΠΑ από 21 σε 23% και από 10 σε 11% και νέους φόρους σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα.

 

Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα, επιφέρουν ένα συντριπτικό κάταγμα στο σώμα της εργατικής τάξης. Προσφέρουν έτσι πολλαπλάσια φθηνότερη εργατική δύναμη στους κεφαλαιοκράτες. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα μέτρα θίγουν μόνο τους δημόσιους υπάλληλους είναι ένα πελώριο ψέμα, μια ολοφάνερη πολιτική αγυρτεία. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα στην κυριολεξία ισοπεδώνονται. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις επεκτείνονται με ακόμα χειρότερους όρους από αυτούς που προέβλεπε το πρόσφατο νομοσχέδιο. Οι απολύσεις θα φτάσουν σε εκατοντάδες, χιλιάδες και η ανεργία θα αυξηθεί ραγδαία. Οι νέοι φόροι ληστεύουν το μόχθο του συνόλου της εργατικής τάξης.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου δεν δέχτηκε την παραμικρή πίεση από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβει τα μέτρα που ανακοίνωσε. Τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα. Κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Τα μέτρα δεν θα είναι μόνιμα γιατί θα έρθουν σε λίγους μήνες ακόμα πιο σκληρά και περισσότερα.

 
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να απαλλαχτεί από κάθε ίχνος αυταπάτης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δουλεύουν για να υποδουλώσουν την εργατική τάξη στο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τα μέτρα της κυβέρνησης τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία περί πτώχευσης. Να συζητήσουν και να αποφασίσουν στους χώρους δουλειάς την μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 5 ΜΑΗ, την περιφρούρησή της και τη μαζική αποφασιστική κάθοδο στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καστοριά, απέναντι από τη Νομαρχία, στις 10 π.μ.
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

 
Γραμματεία Καστοριάς Π.Α.ΜΕ.
2 Μάη 2010

Δελτίο τύπου για την 1η Μάη και τη στάση των τοπικών ΜΜΕ

Η Γραμματεία Καστοριάς του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέες και νέους, συνταξιούχους και μετανάστες που έδωσαν μαζικό μαχητικό παρόν στη συγκέντρωση, καθώς και στην πορεία που ακολούθησε, στην Καστοριά, αναδείχνοντας το ΠΑΜΕ για μια ακόμα φορά ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, στον κύριο και αυθεντικό εκφραστή στο συνδικαλιστικό κίνημα, των συμφερόντων και των αγώνων της εργατικής τάξης.


 

Η μαζική και γεμάτη παλμό συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, παρόλο που "θάφτηκε" για άλλη μια φορά από τα τοπικά ΜΜΕ σήμερα και τα οποία φρόντισαν να προβάλλουν μόνο την επιεικώς αναιμική συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς και στην οποία μάταια ψάχναμε να βρούμε εργαζόμενους μέσα στο συρφετό διαφόρων "παραγόντων", αποτελεί ηχηρό μήνυμα καταδίκης των απαιτήσεων της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας, της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί το αισχρό ψέμα πως οι εργαζόμενοι στηρίζουν την βάρβαρη πολιτική της, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. Απαντά στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που με αποσπασματικούς και αποπροσανατολιστικούς αγώνες προσπαθεί να διευκολύνει την κυβέρνηση, εκτονώνοντας την οργή και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.


 

Η απεργία της 1ης Μάη αποτελεί μια νέα ακόμα πιο προωθημένη αφετηρία κλιμάκωσης των αγώνων για το επόμενο διάστημα, ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση του γενικού ξεσηκωμού που καλεί το ΠΑΜΕ με σύνθημα ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. Καλούμε τους εργαζόμενους ακόμα πιο αποφασιστικά να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καστοριά, στις 5 Μάη απέναντι από τη Νομαρχία, 10 το πρωί.


 


 

Γραμματεία Καστοριάς του ΠΑΜΕ

1 Μάη 2010