Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Διέξοδος από την κρίση



 
Η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους αποκαλύπτει ότι ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα κέρδη πριν απ' όλα και να περιορίσουν τις όποιες ζημίες, από τις υπερχρεωμένες χώρες.
Οι συζητήσεις αυτές αποδεικνύουν ότι μετά την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης ήρθε η ώρα της ελεγχόμενης υποτίμησης του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου.
Διέξοδος από την κρίση για τον καπιταλισμό σημαίνει καταστροφή, δηλαδή απαξίωση παραγωγικών δυνάμεων, και πριν απ' όλα απαξίωση της εργατικής τάξης, της τιμής της εργατικής δύναμης, και από την άλλη υποτίμηση έως και καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου. Διέξοδος για το λαό σημαίνει ανατροπή του καπιταλισμού.
Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν να εξασφαλίσουν πραγματική ανάπτυξη για τη χώρα, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με την υπηρέτηση του κέρδους. Πραγματική ανάπτυξη υπέρ του λαού και των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών του, ανάπτυξη που καταργεί την ανεργία, τη φτώχεια, την κρίση.

Πόλεμος σ' όλα τα μέτωπα


Αν τους πεις «απατεώνες», τους αθωώνεις. Οι απατεώνες - ακόμα και οι απατεώνες - έχουν κάποια τσίπα.
Αυτοί δεν έχουν ίχνος τσίπας.
Καταργούν τις Συμβάσεις και δηλώνουν ότι κατοχυρώνουν τις Συμβάσεις.
Μειώνουν τους μισθούς και δηλώνουν ότι τους προστατεύουν.
Απολύουν εργάτες και δηλώνουν ότι εξασφαλίζουν όρους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δείχνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και νομοθετούν για τζάμπα εργάτες στον ιδιωτικό τομέα.
***
Την ίδια στιγμή στα έντυπα της αστικής τάξης περιγράφεται καθαρά η μεγάλη εικόνα: Οτι η καπιταλιστική κρίση είναι τόσο βαθιά και εκφράζεται με τέτοια οξύτητα που ισοδυναμεί με πόλεμο μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι αστεία τα φούμαρα περί ανάπτυξης (εκτός κι αν πράγματι τελικός στόχος είναι να επιβάλουν κινέζικους μισθούς).
Σε κάθε περίπτωση κράτα σημείωση το πώς ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι της τρόικας λένε από τη μια μπράβο στην κυβέρνηση κι από την άλλη βγάζουν την ουρά τους απέξω δηλώνοντας πως οι ίδιοι δε ζήτησαν τη μείωση μισθών. Σαν τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που ενώ τρεις δεκαετίες στηρίζουν το σύνολο των κυβερνητικών πολιτικών δηλώνουν πως δεν έχουν συμφωνήσει για το είδος του μπαλτά που θα κόψει τα κεφάλια των εργατών.
***
Περνά στα ψιλά των εφημερίδων, έχει όμως το συμβολισμό του: Η μεγάλη επίθεση στις Συμβάσεις θα περάσει από τη Βουλή σαν υποτροπολογία της τροπολογίας τάδε στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Σαν κάτι φωτογραφικές διατάξεις ειδικού αποτελέσματος που περνάνε κατά καιρούς από τη Βουλή νύχτα. Μόνο που πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι τώρα στις σχέσεις κεφαλαίου - εργασίας.
Αυτός ο νόμος δεν αφορά ένα - δύο χρόνια, αλλά όλη τη ζωή της εργατικής τάξης από δω και πέρα.
Ακόμα κι αν έβαζαν σήμερα πλώρη οι εργάτες για να πάρουν πίσω βήμα βήμα όσα σε μια νύχτα θα χάσουν, θα χρειαστεί να μετρήσουν με όρους αιώνα τα χιλιόμετρα των ματωμένων αγώνων που θα απαιτηθούν. Αξίζει τόσος κόπος και αίμα; Οχι. Οι εξελίξεις μπορούν να επιταχυνθούν υπέρ της εργατικής τάξης, αν η ίδια αποφασίσει γι' αυτό.
Η εργατική τάξη είναι υποχρεωμένη τώρα να κάνει το άλμα που θα την οδηγήσει να συγκροτηθεί σε τάξη για τον εαυτό της. Είναι υποχρεωμένη να δει κατάματα την πραγματικότητα όχι μόνο του καπιταλισμού γενικά, αλλά και το ρόλο του κράτους στον καπιταλισμό. Είναι υποχρεωμένη να αποδομήσει έναν έναν τους μύθους που έχει φορτωθεί - και αποδεχτεί - με πρώτον αυτόν της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Η μεθόδευση για την κατάργηση των Συμβάσεων αναδεικνύει και το Κοινοβούλιο σε τρανό μηχανισμό της δικτατορίας της αστικής τάξης. Δεν είναι η πρώτη φορά, τώρα είναι κραυγαλέα.
***
Το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα κανόνια της αστικής προπαγάνδας δουλεύουν σε 24ωρη βάρδια σε κανάλια, σταθμούς και εφημερίδες για να πείσουν την εργατική τάξη ότι θα αγιάσει με τη σφαγή της, δείχνει την ένταση που αποκτά αυτός ο πόλεμος.
Το γεγονός ότι κάτι «αριστερούτσικοι» τέτοιες μέρες όλο κι όλο που βρίσκουν να πουν είναι ότι «άργησε ο Ολι Ρεν στο ραντεβού του με τους Ελληνες βουλευτές» δείχνει και με ποιους σφογγοκωλάριος πρέπει να ξεμπερδεύουν οι εργάτες.
Και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει τα ελεγχόμενα από τους καπιταλιστές επιχειρησιακά σωματεία που το ίδιο έστησε, δείχνει πως 30 χρόνια τώρα αυτό το κόμμα δούλευε μεθοδικά για να είναι παροπλισμένα την κρίσιμη στιγμή σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης.
Ο πόλεμος των καπιταλιστών μεταξύ τους και όλων μαζί ενάντια στην εργατική τάξη είναι ήδη εδώ. Αλίμονο σ' όποιον δεν έχει φροντίσει να 'χει καθαρή την πλάτη του.
Το ΚΚΕ έγκαιρα έδειξε το δρόμο για να μπει φρένο - σε πρώτη φάση - στις ορέξεις των καπιταλιστών, για να νικήσει η εργατική τάξη στη συνέχεια. Η συμπόρευση - συστράτευση μαζί του αναδεικνύεται σε «εκ των ων ουκ άνευ» όρο για να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος, για να αλλάξει, δηλαδή, η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, σαν προϋπόθεση για να εφαρμοστεί μια πολιτική που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα

Τετάρτη 15 Δεκέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ –ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ


Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, τα αστικά κόμματα, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να συντρίψουν τις ζωές και τα δικαιώματα μας. Αυτός είναι ο δικός τους μονόδρομος για την προστασία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων. Να πτωχεύσει ο λαός για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Μας οδήγησαν ήδη στη μαζική ανεργία και τη φτώχια.


Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης, της τρόικας και του μνημονίου μειώνει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, οδηγεί σε νέες μαζικές απολύσεις και στην ανεργία πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους και νέες, αυξάνει τη φορολογία και τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, επιβάλλει πρόσθετα χαράτσια για τις υποβαθμισμένες και απαράδεκτες υπηρεσίες στη μόρφωση, την Υγεία, την Πρόνοια, παραδίνει στο μεγάλο κεφάλαιο κρατικές επιχειρήσεις, γη, παραλίες, δάση, αυξάνει τις φοροαπαλλαγές, τα προνόμια και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Η επίθεση στις ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αφορά όλη την εργατική τάξη. Τα μέτρα έχουν στόχο την σωτηρία της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει παντού και η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.
ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ,
ΓΙΑ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ.


 

Οι θυσίες ούτε τέλος έχουν, ούτε θετικό αποτέλεσμα θα έχουν για το λαό. Αντίθετα.
Απορρίπτουμε το μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.

Στα εκβιαστικά τους διλήμματα απαντάμε:


 

Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός.

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.


Η υψηλή κερδοφορία τους, οι τεράστιες κρατικές χρηματοδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές δημιούργησαν το κρατικό χρέος. Αυτοί να πληρώσουν και όχι ο λαός.
Στην κυβέρνηση και την τρόικα απαντάμε: κάτω τα χέρια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις συντάξεις και τα Νοσοκομεία. Να καλύψει τώρα η κυβέρνηση τα τεράστια χρέη που έχει το κράτος προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς. Να πληρώσει η πλουτοκρατία.


Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Απορρίπτουμε τους μισθούς πείνας. Την ελαστική, μερική και ανασφάλιστη εργασία. Δεν ανεχόμαστε, δε συναινούμε στο να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στη φτώχεια και την ανεργία, χωρίς δικαιώματα, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Δε δεχόμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας χωρίς σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους. Χωρίς σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν μόρφωση. Δε δεχόμαστε να ζήσουμε με σχολεία και Πανεπιστήμια στην υπηρεσία των μονοπωλίων και της αγοράς.
Να αποκρούσουμε όλοι μαζί τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για να σταματήσει το χαράτσι της περαίωσης σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».

Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να καταργηθούν τα προνόμιά τους, να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη τους, να σταματήσουν οι τεράστιες νατοϊκές πολεμικές δαπάνες, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Απορρίπτουμε το μνημόνιο διαρκείας, το μονόδρομο των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των κομμάτων τους. Ανάπτυξη για το λαό, όχι για την πλουτοκρατία.

Στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα στους εργαζόμενους και στους λαούς της Ευρώπης, μήνυμα αλληλεγγύης και αντεπίθεσης. Η Ε.Ε., τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο καπιταλισμός είναι ο κοινός εχθρός. Δεν αλλάζουν.


Πατριωτισμός για μας είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας για τα συμφέροντά τους δε θυσιάζουν μόνο τα λαϊκά δικαιώματα. Προωθούν επικίνδυνες συμφωνίες εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Λαϊκή συμμαχία να εμποδίσουμε τη νατοποίηση, συνδιαχείριση του Αιγαίου.


 

Μεγαλώνει, όμως, και η ανησυχία τους, όσο διαπιστώνουν ότι οι εκβιασμοί, τα διλήμματα, το ψέμα και ο αποπροσανατολισμός πιάνουν σε όλο και λιγότερους, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές. Όσο διαπιστώνουν, ότι τα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ΕΚ Καστοριάς, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους αγώνες και τη λαϊκή οργή, δεν λειτουργούν ως ασφαλή για το σύστημά τους «αμορτισέρ».

Οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, λαϊκές επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά.

Παραμερίζουμε τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ-ΕΚ Καστοριάς και τα δεκανίκια τους, αλλάζουμε το συσχετισμό δύναμης σε βάρος τους.

- Κλάδο τον κλάδο, γειτονιά τη γειτονιά, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όλη η εργατική τάξη σε ενιαίο και συντονισμένο αγώνα απέναντι στα μονοπώλια, την Ε.Ε. και τα κόμματά τους. Αυτή είναι η μόνη γραμμή ταξικής ενότητας και πάλης. Είναι η γραμμή του ΠΑΜΕ. Στηριχτείτε με εμπιστοσύνη στο ΠΑΜΕ.

Αποδυναμώνουμε παντού το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συνολικά στους υποστηρικτές της Ε.Ε.

- Δυναμώνουμε το συντονισμό και την κοινή δράση εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών και μεσαίων ΕΒΕ, φτωχών αγροτών, νεολαίας, γυναικών. Χτίζουμε τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στο κεφάλαιο, μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, μπορούμε να διεκδικήσουμε ουσιαστικές κατακτήσεις. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.


ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ, ΤΗΝ ΠΑΣΕΒΕ, ΤΗΝ ΠΑΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣ.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ