Μαζικά και αναδρομικά χαράτσια στο λαϊκό εισόδημα, καρατόμηση και υπό προϋποθέσεις αφορολόγητο όριο, νέοι φόροι σε λαϊκή κατανάλωση, κατοικία, αντικειμενικά κριτήρια κ.ά.
Συνθήκες απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης απέναντι στους εργάτες, συνολικά στον εργαζόμενο λαό δρομολογεί μέσα από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2011 - 2015 και τον εφαρμοστικό νόμο το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Η κλιμάκωση της βαρβαρότητας και μέσα από το πεδίο της φορολογικής πολιτικής έρχεται να ληστέψει τον καθημερινό λαϊκό μόχθο, προκειμένου να τον παραδώσει, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές, στην αδηφαγία των μονοπωλίων.
Το έγκλημα που σχεδιάζουν, η φτώχεια που ετοιμάζουν, αφορά μεροκαματιάρηδες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, κάθε άνθρωπο του λαού. Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν, αν δεν βρουν μπροστά τους ισχυρό το λαό. Η φοροληστεία κλιμακώνεται στα πάντα, από την καρατόμηση του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου και τις όποιες ελαφρύνσεις στέκουν κάπως στα πόδια τους, μέχρι τα φρέσκα και με αναδρομική ισχύ χαράτσια στα ήδη υπερφορολογημένα λαϊκά εισοδήματα και τους πρόσθετους φόρους απέναντι στη λαϊκή κατανάλωση. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε και σε αυτά. Αλλωστε - το ομολογούν και οι ίδιοι - τα μέτρα του συγκεκριμένου εφαρμοστικού νόμου αφορούν μόνο στα «πρόσθετα μέτρα για το 2011», αλλά ακόμη και γι' αυτά ετοιμάζουν και παραπέρα «εξειδικεύσεις»...
Τα λησταρχεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου μέσα από τις διατάξεις του «εφαρμοστικού νόμου» και μόνο για το 2011 κλιμακώνουν με τα παρακάτω:
1) Καρατομείται το αφορολόγητο όριο από 12.000 στα 8.000 ευρώ δηλαδή κατά 4.000 ευρώ στα οποία εφαρμόζεται συντελεστής 10% ή 400 ευρώ το χρόνο. Εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι άμεσα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30 ευρώ το μήνα. Το μέτρο θα έχει και αναδρομική ισχύ με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011. Με την καρατόμηση έρχονται να βάλουν φόρους σε μισθούς και συντάξεις των 600 ευρώ το μήνα! Από το μέτρο ...«εξαιρούν» τους νέους μέχρι 30 ετών, που έτσι και αλλιώς δεν προσεγγίζουν εισόδημα στο ύψος του αφορολόγητου, τους συνταξιούχους πάνω από τα 65 και τα ΑμΕΑ.
2) Επιβάλλεται «έκτακτη εισφορά» με την προκλητική ονομασία «εισφορά αλληλεγγύης» που θα πληρώνουν όλοι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος. Τα κλιμάκια είναι:
1% στα εισοδήματα 12.000 - 20.000 ευρώ.
2% στα εισοδήματα 20.000 - 50.000 ευρώ.
3% στα εισοδήματα 50.000 - 100.000 ευρώ.
4% στα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
Επιπλέον, και σε μια προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακού τύπου εντυπώσεων, ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% σε βουλευτές, αιρετούς των ΟΤΑ, ΓΓ υπουργείων κ.ά.
Αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ το χρόνο, από τα δύο παραπάνω μέτρα θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και με 500 ευρώ για την έκτακτη εισφορά, δηλαδή, αμέσως - αμέσως με 900 ευρώ!!! Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσω και της αυξημένης παρακράτησης φόρου είναι προ το πυλών, από τον επόμενο κιόλας μήνα.
3) Επεκτείνουν τη ληστεία του λαού και με το κόλπο των αποδείξεων, αφού εντάσσουν πλέον σε αυτό και τους χαμηλόμισθους ορίζοντας ποσοστό υποχρεωτικής προσκόμισης αποδείξεων ίσο με το 25% του εισοδήματος. Οσοι δε συγκεντρώσουν τόσες αποδείξεις, θα πληρώνουν πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπουν»!
4) Καταργείται η απαλλαγή που ίσχυε για τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες μέχρι σήμερα εξέπιπταν κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα. Στο εξής θα εκπίπτει μόνο το 20% αυτών των δαπανών. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και ως εργοδότες κι ως ασφαλιζόμενοι.
5) Απογειώνονται και τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης, που θα εκτοξεύσουν τους φόρους που πληρώνουν ιδιαίτερα τα λαϊκά νοικοκυριά, με χαμηλό εισόδημα. Ετσι:
α) Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, θα υπολογίζεται τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 -120 τ.μ. και 110 ευρώ για τα μέχρι τα 200 τετραγωνικά. Δηλαδή, αν κάποια οικογένεια μένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, θα θεωρείται ότι έχει εισόδημα τουλάχιστον 4.500 ευρώ.
β) Για τα ΙΧ υπολογίζεται τεκμήριο 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε και από εκεί και πέρα ακόμα 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά και μέχρι τα ΙΧ που είναι 2.000 κυβικά. Από εκεί και πέρα τα τεκμήρια είναι ακόμα υψηλότερα. Σε περίπτωση όμως που κάποιος διαθέτει κάποιο όχημα 1.600 κυβικών μπαίνει «τεκμήριο» 6.400 ευρώ το χρόνο.
γ) Αυξάνονται τα τεκμήρια για όσους διαθέτουν σκάφη, πισίνες, ελικόπτερα και αεροπλάνα, κάτι βεβαίως που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτοί που διαθέτουν τέτοια μέσα, ...ξέρουν να μην πληρώνουν φόρους.
6) Για όσους αυτοαπασχολούμενους καταφέρνουν να αντιστέκονται στις συνέπειες της κρίσης και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους επιβάλλεται επιπλέον «τέλος άσκησης επιτηδεύματος». Το τέλος αυτό:
α) Για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου εργάζεται η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα είναι 500 ευρώ το χρόνο.
β) Οσοι εργάζονται σε πόλεις και οικισμούς με λιγότερους από 200.000 κατοίκους το χαράτσι θα είναι 400 ευρώ το χρόνο.
γ) Εξαιρούνται όσοι απασχολούνται σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους, ή νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους.
Η αθλιότητα των κυβερνώντων φτάνει στο σημείο να απαιτούν φόρο επιτηδεύματος για όσους αυτοαπασχολούμενους δεν αντέξουν την κρίση και κατεβάσουν ρολά. Αυτοί, λέει, θα πληρώσουν ...μόνο για τους μήνες που πρόλαβαν να λειτουργήσουν.
7) Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, θα επιβληθεί αύξηση που θα ξεπερνά τα 6 λεπτά το λίτρο ή τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.
8) Αυξάνει, από την 1η του Σεπτέμβρη, ο ΦΠΑ (23% από 13%) στον κλάδο της εστίασης.
9) Μετατάσσονται, από την 1η του Σεπτέμβρη, από το συντελεστή του 13% στο 23%, τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά.
10) Μπαίνει ειδικός φόρος (που δεν υπήρχε) στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.
11) Αυξάνουν οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, ειδικότερα στις φτηνότερες μάρκες.
12) Αυξάνουν τα τέλη των ΙΧ οχημάτων τουλάχιστον 10%
13) Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ (από 400.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν φόρο και πολλοί εργαζόμενοι που διαθέτουν απλά ένα σπίτι για να καλύπτουν τις οικογενειακές τους ανάγκες. Ο ετήσιος φόρος για περιουσία 200 με 300 χιλιάδες ευρώ διαμορφώνεται σε 0,2% επί της αντικειμενικής αξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου