Δέσμευση για θεσμοθετημένη «ασυδοσία» στους επενδυτές, για εύκολα και μεγάλα κέρδη
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παρουσίαζε το σχέδιο της νέας λεηλασίας σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και του δημόσιου πλούτου, προαναγγέλλοντας με το νόμο για το «Μεσοπρόθεσμο» ένα νέο κύμα βασάνων για τον εργαζόμενο και την εργατική οικογένεια, ο αντιπρόεδρός της Θ. Πάγκαλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη παρουσίαζαν το σχέδιο σάρωσης κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δράση και στην υπερκερδοφορία του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Στην ημερίδα που διοργάνωσαν χτες, το γραφείο του αντιπροέδρου σε συνεργασία με τον φορέα «Invest in Greece», και με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα-Ξεπερνώντας τα εμπόδια», παρουσιάστηκαν «οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που έχουν στόχο τη διευκόλυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων».
Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι σαφώς παραπλανητική, καθώς δεν μπορεί να εκφράσει το μέγεθος της πρόκλησης και των κυβερνητικών στόχων υπέρ του κεφαλαίου, όπως διατυπώθηκαν από τα αρμόδια στελέχη, με τον Θ. Πάγκαλο να δηλώνει ότι «δεν μπορεί» να υπονομεύει κανείς την «τάξη» και την «ασφάλεια» που απαιτούν οι επενδυτές, όχι μόνο με πράξεις, αλλά ακόμη και με λόγια! Ο Θ. Πάγκαλος, εκτός της... «ευταξίας», υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν«καλές προϋποθέσεις κερδοφορίας» με έμφαση και στο χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ υποκριτικά εξαίρεσε από αυτό το κόστος εργασίας. Μια τρίτη προϋπόθεση που έθεσε, ήταν η «ευκολία» υλοποίησης της επένδυσης.
Απέναντι σε ένα πλήθος επιχειρηματιών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χ. Παμπούκης, αρμόδιος για τη Ναυτιλία, σημείωσε ότι «έχουμε επιλέξει να κάνουμε στρατηγική κινήτρων» και ανακοίνωσε την προώθηση «ενός πλαισίου κινήτρων με βάση το νομοθετικό διάταγμα του 1953 βέβαια, όσον αφορά σύστημα κινήτρων για την ελληνική σημαία η οποία πρέπει να ξανασηκωθεί». Πρόκειται για ενίσχυση και επέκταση όλων των αντεργατικών διατάξεων που ωφελούν το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Μωραΐτης έσπευσε να σημειώσει ότι «η δημιουργία λοιπόν ενός περιβάλλοντος φιλικού προς το επιχειρείν δεν αποτελεί απλά μια πολιτική μας επιλογή. Αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής και επενδυτικής διαδικασίας». Επανέλαβε ότι «τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα κορυφώσουμε την προσπάθειά μας με το σχέδιο για την "Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα", που θα αποκτήσει νομική μορφή και προβλέπει την ολική άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης». Προανήγγειλε, επίσης, «το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχουμε για την εξωστρέφεια: Το ψηφιακό "one stop shop" για τους εξαγωγείς», με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τις αρχές του 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου