Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Διαβούλευση» υπονόμευσης της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων


Το υπουργείο Παιδείας, με μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει πως έχει σκοπό να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε... ανάμνηση, απάντησε στην προχτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να καταργήσει και τυπικά τα δύο βιβλία ανά μάθημα, προωθώντας το ένα βιβλίο ανά μάθημα! Το υπουργείο ανακοίνωσε, μάλιστα, πως για το θέμα των συγγραμμάτων και γενικότερα την πρόσβαση σε βιβλία και πηγές για τους φοιτητές και τους σπουδαστές θα ξεκινήσει «διαβούλευση» τις επόμενες μέρες. «Η νοοτροπία των λίγων βιβλίων στο ράφι του φοιτητή πρέπει να δώσει τη θέση της στη νοοτροπία τού "χρησιμοποιώ μια πλούσια, ενημερωμένη και σύγχρονη Βιβλιοθήκη"», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου. Η «μετάφραση» της παραπάνω «ωραίας» περιγραφής σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό των δωρεάν συγγραμμάτων με «όχημα» το «πολλαπλό σύγγραμμα».
Το υπουργείο Παιδείας δε βρήκε χώρο σε μια ανακοίνωση τριών σελίδων να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως υπάρχει πρόθεση να περιορίσει τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων στο ένα βιβλίο ανά μάθημα. Μάλλον γιατί τα σχέδιά του πάνε πολύ παραπέρα... Ανεξάρτητα, πάντως, από τα - υπαρκτά - «παιχνίδια» εκδοτών και κάποιων καθηγητών (που το υπουργείο υποκριτικά «χτυπά») ο σκοπός είναι οι «μπίζνες» με τα συγγράμματα να περάσουν σε άλλα επίπεδα. Το υπουργείο μιλάει για ενίσχυση της «πρόσβασης μέσω του Διαδικτύου στις ηλεκτρονικές πηγές» κλπ, ενίσχυση του ρόλου «Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και ανάδειξή τους ως κεντρικού εργαλείου εντός των Ιδρυμάτων μέσω του εμπλουτισμού τους με σύγχρονα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία». Μάλιστα, «κλείνει το μάτι» στους μεγαλοεκδότες υποστηρίζοντας ότι «είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων η συνεργασία για την προώθηση των αλλαγών».
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν να διεκδικήσουν τίποτα λιγότερο από τα πάντα για τη μόρφωσή τους: Δωρεάν διανομή των απαραίτητων συγγραμμάτων, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις πηγές, εξοπλισμένες βιβλιοθήκες με πλήρη βιβλιογραφία και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τις σπουδές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου