Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιδεικνύει την προσήλωση στο τσάκισμα του λαού

Ρεσιτάλ εκβιασμών προς το λαό από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο

Σε ένα προσωπικό ρεσιτάλ εκβιασμών και απειλών προς το λαό επιδόθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου. Επιχείρησε να εμφανίσει σαν επιτυχία τις αποφάσεις για εκταμίευση της 5ης δόσης από την τρόικα και το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, λέγοντας παράλληλα ότι «όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου (...)Είμαστε στη μέση του δρόμου, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν σταματούν ποτέ».
Στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε προκλητικά ότι αν δεν ψηφίσουμε και δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, αν δεν πάρουμε τα «επώδυνα μέτρα», τότε θα «έρθει η χρεοκοπία» και «θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ, οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80% και δε θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι». Η «εναλλακτική πρόταση είναι η καταστροφή», είπε, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει σαν μονόδρομο την υποταγή του λαού στα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται στο όνομα του να εξοφληθούν δάνεια, τα οποία κατευθύνονται εξ ολοκλήρου στο κεφάλαιο, είτε με τη μορφή της αποπληρωμής ομολόγων, είτε σαν άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις.
Φανερώνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης και του αστικού συστήματος για την κλιμακούμενη λαϊκή αφύπνιση και τους οργανωμένους ταξικούς αγώνες, δεν δίστασε να πει ότι «αν υπάρχουν αντιστάσεις» στην εφαρμογή των μέτρων «θα έρθουν χειρότερα»! Σ' αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε ευρύτερη συναίνεση από τα λαϊκά στρώματα και ισχυρίστηκε κοροϊδευτικά ότι «αν είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα και τους στόχους, θα έχουμε ελάφρυνση των μέτρων». Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος έλεγε από τη Βουλή ότι δεν «μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμα σίγουρος για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία του «μεσοπρόθεσμου» την επόμενη βδομάδα και ζήτησε για μια ακόμα φορά την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών ώστε να υπάρξει συνεργασία για το Φορολογικό. «Μπορούμε να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε σε συνδιαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση για δημοψηφίσματα, σημειώνοντας δημαγωγικά ότι «ο λαός πρέπει να εκφραστεί» και να απαντήσει στις «αντιστάσεις μικρών και μεγάλων ολιγαρχιών που αντιστέκονται στις αλλαγές». Με τη φράση αυτή, επί της ουσίας επιβεβαίωσε το αντιδραστικό περιεχόμενο των δημοψηφισμάτων που ετοιμάζονται και τα οποία έχουν στόχο να νομιμοποιήσουν μέτρα και αλλαγές που σήμερα συναντούν σοβαρές αντιστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου