Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ευρώπη - φρούριο και νέοι επεμβατικοί μηχανισμοί


Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κατασταλτικού μηχανισμού, που θα έχει τη δυνατότητα απευθείας επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών - μελών της ΕΕ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κυμάτων, προϊόντα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αποφάσισαν χτες τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί «ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του Σένγκεν».
Οπως υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, «στο πλαίσιο ενός τέτοιου μηχανισμού θα μπορεί να εισάγεται ρήτρα διασφάλισης ώστε να επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε πραγματικά κρίσιμες καταστάσεις, όταν ένα κράτος - μέλος δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων της Σένγκεν» για τη μετανάστευση από τρίτες χώρες. Στα προτεινόμενα μέτρα, περιλαμβάνονται επιθεωρήσεις, τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια, αλλά και στήριξη και συντονισμένες επεμβάσεις από τη Frontex. Για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για το μηχανισμό το Σεπτέμβρη.
Επίσης, στις αποφάσεις υπογραμμίζεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων θα αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και να δώσει στις αρχές των κρατών - μελών «τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους». Μάλιστα, προτείνουν το πλήρες φακέλωμα όλων των επισκεπτών στις χώρες της ΕΕ μέσω ενός «προγράμματος καταχωρημένων ταξιδιωτών» με την «εισαγωγή ενός συστήματος εισόδου - εξόδου από κάθε χώρα»!
Σ' αυτή την κατεύθυνση, χαιρετίζουν τη «συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με τον οργανισμό για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Αποφάσισαν επίσης τη στενότερη συνεργασία«μεταξύ των συνοριοφυλάκων ιδίως προάγοντας την κοινή εκπαίδευση και την κοινή χρήση δυνατοτήτων και προτύπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου