Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ανατροπές και νέα χαράτσια παντού


Νέα επιδείνωση επιβάλλεται και στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση ενισχύει το οπλοστάσιο της εργοδοσίας με την:
  • Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους νέους από 18 έως 25 ετών.
Οι νέοι αυτοί για δύο τουλάχιστον χρόνια και με πρόσχημα την εργασιακή εμπειρία θα αμείβονται με το 80% της ΕΓΣΣΕ ή της οικείας κλαδικής σύμβασης αν καλύπτουν τους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • Επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε διάρκεια 3 χρόνων αντί για 2 που ισχύει.
Την ίδια στιγμή ακόμα και αυτός ο περιορισμός γίνεται «λάστιχο», αφού διατηρείται σε ισχύ η διάταξη του ΠΔ 180/2004 σύμφωνα με το οποίο εάν υπάρχει «αντικειμενικός λόγος» που ως τέτοιος ορίζεται πληθώρα περιπτώσεων (αναπλήρωση μισθωτού, εργασίες παροδικού χαρακτήρα, προσωρινή σώρευση εργασίας κλπ.).
  • Κατάργηση 8ωρου, επιβολή 10ωρου χωρίς αμοιβή για τις 2 πρόσθετες ώρες εργασίας, μέσα από τη διευκόλυνση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Η επιβολή της λεγόμενης διευθέτησης γίνεται επί της ουσίας μονομερώς από τον εργοδότη, αφού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, αλλά η απόσπαση συμφωνίας μόλις του 15% σε επιχειρήσεις μέχρι 20 εργαζόμενους και του 20% σε επιχειρήσεις άνω των 20 εργατών. Οι απλήρωτες ώρες πρόσθετης απασχόλησης φτάνουν τις 256 στη διάρκεια ενός έτους και θα «επιστρέφονται» ως ρεπό ή άδεια την περίοδο μειωμένης απασχόλησης.
Με σωρεία ασφαλιστικών διατάξεων επιβάλλεται παραπέρα μείωση συντάξεων και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα:
  • Μειώνεται αναδρομικά από την αρχή του έτους η σύνταξη των ναυτικών (ΝΑΤ) κατά 6%.
  • Μειώνεται κατά 10% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αναδρομικά από την αρχή του έτους και κατά 15% το εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ ασφαλισμένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ.
  • Αυξάνεται το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε πέρσι για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και η κλίμακα της παρακράτησης διαμορφώνεται από 6% έως 14%.
  • Για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών επιβάλλεται και δεύτερη παρακράτηση για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ από 6% έως 10% επί του συνολικού ποσού της σύνταξης. Και οι δύο παρακρατήσεις επιβάλλονται άμεσα με τις συντάξεις του μήνα Αυγούστου.
  • Χαράτσι επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις. Η παρακράτηση ανέρχεται από 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και κλιμακώνεται κατά 1% ανά 50 ευρώ. Δηλαδή 4% για ποσό σύνταξης 350 έως 400 ευρώ και 10% για σύνταξη άνω των 600 ευρώ.
  • Επιβάλλεται εισφορά 10 ευρώ το μήνα υπέρ ανεργίας για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Η παρακράτηση αρχίζει από την 1/8/2011.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ επιβάλλεται χαράτσι ως ποσοστό επί του τζίρου της επιχείρησης από την 1/1/2013. Το ύψος της πρόσθετης εισφοράς για τον ΟΑΕΕ θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
  • Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές επιβάλλεται και στους αγρότες (ΟΓΑ), καθώς υποχρεωτικά θα μετατάσσονται σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση (και μέχρι την 5η) ανά τριετία. Ανάλογη διάταξη και υπαγωγή υποχρεωτικά σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση επιβάλλεται και για τους ασφαλισμένους των Ταμείων ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ. Ειδικά για τους ασφαλισμένους πριν το 1992 που ασφαλίζονται στους ανωτέρω τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται σε πρόσθετη εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους τομείς επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,5% επί του μισθού για εργαζόμενο και εργοδότες υπέρ ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου