Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΕ: Αντιλαϊκά επιτελεία σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Μέχρι 30 Ιούνη η ολοκλήρωση της ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου» από τη Βουλή. Αντιδραστική ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα


Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιούνη, το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα ξεκινήσει στη Διαρκή Επιτροπή και η συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 30 Ιούνη. Χτες συνεδρίασαν η κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, όπου εγκρίθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις του εφαρμοστικού νόμου. Αύριο, Παρασκευή, κατατίθενται με τη μορφή πακέτου στη Βουλή το «Μεσοπρόθεσμο» και ο εφαρμοστικός νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει», η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου ορίου καθώς και των συντελεστών για το νέο χαράτσι που θα επιβληθεί στα λαϊκά εισοδήματα. Εξετάζεται, επίσης, η επιβολή νέου φόρου στα καύσιμα και στα ακίνητα. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί εξουσιοδότησαν τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο«να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς», ώστε να προχωρήσει άμεσα στην οριστικοποίηση των μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου.
Σήμερα, Πέμπτη, καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) προκειμένου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών να διευθετήσουν από κοινού τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η λεηλασία του λαού από τα «δημοσιονομικά μέτρα», τους πρόσθετους φόρους και την κατακρεούργηση απόλυτα αναγκαίων κοινωνικών δαπανών έχει ως πήχη τα 28,2 δισ. ευρώ, ενώ από πάνω τα «κοράκια» έχουν να περιμένουν ακόμη 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ.
Σήμερα το απόγευμα θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι «πίνακες του Μεσοπρόθεσμου», όπως ονομάζουν τον επιμερισμό των αντιλαϊκών μέτρων, ο εφαρμοστικός νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη «δεύτερη ανάγνωση»του «Μεσοπρόθεσμου», ενώ θα δοθεί το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου στα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε προκλητικά να εμφανίσει την προχτεσινή ψήφο εμπιστοσύνης σαν«επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση της δύσκολης, εθνικής προσπάθειας». Επιδίωξε ακόμα να παρουσιάσει τους αντιδραστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς σαν «συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι γίνονται «σκληρές διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, ώστε να οριστικοποιηθούν οι πίνακες του «Μεσοπρόθεσμου», ο εφαρμοστικός νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενόψει και της καταβολής της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και της κατασκευασμένης κινδυνολογίας για το ενδεχόμενο να πτωχεύσει η χώρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μια να προκαταλάβει πιθανές αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις ψηφοφορίες των αντιδραστικών μέτρων και από την άλλη να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ε. Βενιζέλος θα ενημερώσει για τα μέτρα, ενώ θα παρουσιάσει και«ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις», ισοδύναμου αντιλαϊκού αποτελέσματος. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι οι «προτάσεις που θα καταθέσει ο Βενιζέλος μπορεί να γίνουν αιτία νέας αναταραχής στο εσωτερικό του κόμματος». Χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης επανέλαβε ότι δε θα ψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» εξαιτίας της «πώλησης της ΔΕΗ», αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι δεν «ανησυχούν για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ότι «θα δείξουν υπευθυνότητα».
Από σήμερα η Σύνοδος Κορυφής
Ενόψει της παρουσίασης των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα, αλλά και του παζαριού για την παροχή νέου ληστρικού δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκε και η στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τα θέματα συζήτησης που θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής είναι:
  • «Η κρίση συνολικά στην Ευρωζώνη». Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν οι έξι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση, που αποσκοπούν στην ένταση της επιτήρησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών και στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα κράτη - παραβάτες, ιδιαίτερα εντός της Ευρωζώνης.
  • Τα «ελληνικά αιτήματα» με βάση το κείμενο των συμπερασμάτων του πρόσφατου Γιούρογκρουπ αλλά και το θέμα της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Η Σύνοδος θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις προς το ΔΝΤ, ώστε το ταμείο να καταβάλει το δικό του μερίδιο στις δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα και, παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει μια εξέλιξη στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
  • Οι διαδικασίες που πρέπει να ρυθμιστούν για το νέο δάνειο, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 120 δισ. ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, διευκρινίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής δε θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά ο στόχος είναι «να υιοθετηθούν τα κύρια σημεία του προγράμματος για την Ελλάδα στις 3 Ιούλη», στην έκτακτη σύνοδο του Γιούρογκρουπ. Στις ίδιες εκτιμήσεις προχωρούσαν χτες και κυβερνητικά στελέχη, που σημείωναν ότι «θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού θέματος», και υπάρχει πιθανότητα «να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων».
Ωστόσο, σημείωναν ότι «οι συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του χρέους θα συνεχιστούν».Οπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος είναι να προχωρήσουν στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και του πρώτου εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να «υπάρξει έγκριση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το Γιούρογκρουπ στις 3 Ιουλίου και το ΔΝΤ στις 8 Ιουλίου».
Χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ, με την οποία - αφού αρχικά του «έδωσε συγχαρητήρια για τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης» - συζήτησαν τόσο για το νέο δάνειο όσο και για την ψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Ο Γ. Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, την πρωθυπουργό της Σλοβακίας και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη επιστολή του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Σύνοδος Κορυφής θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την υιοθέτηση του «συνολικού πακέτου» για την οικονομική διακυβέρνηση, όπως είχε καθοριστεί στη Σύνοδο του Μάρτη και θα συζητήσει τις «προτάσεις της Κομισιόν και τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ».
Σε φάση υλοποίησης το «Σύμφωνο για το ευρώ»
Στη Σύνοδο Κορυφής θα οριστικοποιηθούν επίσης οι τροποποιήσεις στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα καθοριστούν οι βασικές αρχές λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Θα επικυρωθεί επίσης η συμφωνία για το διορισμό του Μάριο Ντράγκι στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ και αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερες συζητήσεις για το θέμα της μετανάστευσης και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, καθώς και σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, στη Συρία και συνολικά στην περιοχή της «νοτιοανατολικής γειτονιάς» της ΕΕ.
Στην επικύρωση άνω των 100 διαφορετικών μέτρων - μεταρρυθμίσεων που «θα ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» της Ευρωζώνης, δηλαδή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, θα προχωρήσουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Τα μέτρα που ήδη έχουν προτείνει οι κυβέρνησης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης εντάσσονται στο πλαίσιο του «Συμφώνου για το ευρώ», που αποτελεί το νέο όχημα των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας για να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να μειώσουν παραπέρα τους μισθούς των εργαζομένων.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, «τα κράτη - μέλη πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τις μελλοντικές δεσμεύσεις τους όσο πιο συγκεκριμένες και μετρήσιμες γίνεται διευκολύνοντας παράλληλα τη σύγκριση με τα άλλα κράτη - μέλη, καθώς και με τους στρατηγικούς εταίρους της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου