Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Σερβίρουν για μονόδρομο το χαντάκωμα του λαού

Ωμοί εκβιασμοί και προβοκάτσιες από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, για να εμπεδωθεί η συναίνεση στα φιλομονοπωλιακά μέτρα


Τρομοκρατούν το λαό για να υποταχθεί στη βαρβαρότητα. Ανυπακοή και λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Εντείνουν τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι και να υποταχθεί στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται βάσει του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» οι εκπρόσωποι κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.
Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Ολι Ρενυπερασπίζεται σαν«μονόδρομο» το αντιλαϊκό πρόγραμμα από τη σκοπιά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη φιλόδοξη και αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του διεξοδικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σαφές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, θα χρειαστεί να εφαρμοστεί επί σειρά ετών».Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, η εφαρμογή του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» είναι μονόδρομος, καθώς «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Διαθέτουμε σχέδιο και πλέον είναι ώρα να δράσουμε. Είναι ώρα να το εφαρμόσουμε. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει σχέδιο Β».
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί το «πρώτο βήμα», πριν την υλοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζει «θετική είδηση» την ψήφο εμπιστοσύνης, εκτιμώντας ότι «αφαιρεί το στοιχείο της αβεβαιότητας από μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» και διατυπώνει ξεκάθαρο εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την ανάγκη επίτευξης εθνικής συναίνεσης».
Ο ίδιος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, επιχείρησε προβοκάτσια ολκής, χαρακτηρίζοντας «αξιοσημείωτο γεγονός» ότι «η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά συντάσσονται κατά του ευρώ», καλώντας με νόημα «τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα» να συμβάλουν εποικοδομητικά στο εγχείρημα της αρωγής στην ελληνική οικονομία, προϋπόθεση του οποίου είναι το τσάκισμα του λαού. «Σημαντική εξέλιξη» χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει την επόμενη βδομάδα, με την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου».
«Ζυμώνουν» τη συμμετοχή ιδιωτών
«Αγκάθι» των ενδοϊμπεριαλιστικών διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα παραμένει η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την αναδιάρθρωση ή μετακύλιση του χρέους. Η Γερμανία, που απαιτούσε την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, έχει ήδη υποχωρήσει, καθώς, όπως παραδέχεται η Α. Μέρκελ, είναι λίγα τα κράτη που στηρίζουν αυτή τη θέση, ενώ η ΕΚΤ και η Γαλλία επιμένουν ότι η όποια συμμετοχή θα πρέπει να είναι εθελοντική.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ κυβερνήσεων και ιδιωτών δανειστών σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή τους στο δεύτερο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχέδιο θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», η Ευρωζώνη έχει ζητήσει από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (μια παγκόσμια ένωση με μέλη περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πρόεδρο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ντόιτς Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν) να εξετάσει τις εναλλακτικές προτάσεις για τη φόρμουλα μετακύλισης του ελληνικού χρέους και να αναλάβει ρόλο στην προώθηση των συζητήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», το εν λόγω ινστιτούτο ήδη διεξάγει «ανεπίσημες»συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και με διεθνείς κρατικούς φορείς.
Αντεγκλήσεις για το χρόνο της χρεοκοπίας
Αναπόφευκτη θεωρεί τη στάση πληρωμών από την Ελλάδα ο οικονομολόγος Μ. Φελντστάιν, σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σημειώνοντας ότι μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα προκαλέσει χρεοστάσια στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και πιθανόν στην Ισπανία και οι συνεπαγόμενες απώλειες θα καταστρέψουν μεγάλα μεγέθη κεφαλαίων σε τράπεζες και άλλους πιστωτές στη Γερμανία, στη Γαλλία και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Μ. Φελντστάιν, σε μια τέτοια εξέλιξη θα στέρευαν οι διαθέσιμες πιστώσεις προς επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και θα επερχόταν κατάρρευση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως τονίζει, αυτό το ντόμινο είναι ο λόγος που η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τη χρεοκοπία τώρα και η πρόκληση είναι να κερδίσουν χρόνο οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές, ώστε να αντέξουν τις συνέπειες αν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία κηρύξουν ταυτόχρονα στάση πληρωμών.
Παράλληλα, σε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλει «κούρεμα» 50% στα ομόλογα, θα συνεχίσει να χρειάζεται δανεισμό ή περικοπές δαπανών, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς τα κεφάλαια θα εξανεμιστούν και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΚΤ, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δε θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις. Η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει τις όποιες χρεοκοπίες έως ότου η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα, τέλος, με τον πρόεδρο του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν«το να πετάξουμε νέα χρήματα μετά τα χρήματα που ήδη δώσαμε δεν είναι η σωστή προσέγγιση, χρειαζόμαστε ένα "κούρεμα"», και προτείνει να υποχρεωθούν οι ιδιώτες επενδυτές να δεχτούν «κούρεμα» ύψους 40%. Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές «ήδη προστατεύονται», καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ έχουν αγοράσει κάποια από τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, εκτιμά ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» θα οδηγούσε τις ελληνικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα σε πτώχευση και θα χρειαστεί στη συνέχεια η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου