Νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολείων, δραματική μείωση των προσλήψεων έως και τσάμπα εργασία συνταξιούχων εκπαιδευτικών στα σχολεία προανήγγειλε η υπουργός
Μια «Παιδεία» με λουκέτο σε ακόμα περισσότερα σχολεία και καθηγητές που θα δουλεύουν τσάμπα, με πανεπιστήμια - επιχειρήσεις όπου «δε θα κουνιέται φύλλο» για να αποτελούν πεδίο επενδύσεων και ανεμπόδιστης αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας σε κάθε επιστημονικό πεδίο περιέγραψε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, τη Δευτέρα, στην ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με «περηφάνια» μίλησε για τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων και ομολόγησε πως θα συνεχιστούν: «Εγινε προσπάθεια, το πρώτο βήμα, για νέο σχολικό χάρτη σε όλη τη χώρα για αντιμετώπιση μικρών σχολείων με εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά για αντιμετώπιση συνενώσεων, όπου χρειαζόταν σε συστεγαζόμενα, για μία κίνηση που αφορούσε όλη τη χώρα, με παιδαγωγικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και θα συνεχίσει, γιατί θα ζητήσουμε από τον κάθε δήμαρχο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς, να παρουσιάσουν στο επόμενο οκτάμηνο, τον κάθε σχολικό χάρτη σε κάθε περιοχή». Δηλαδή, για την τελική διαμόρφωση του «νέου χάρτη» του σχολείου της «αγοράς», θα κλείσουν κι άλλα σχολεία, με προτάσεις των δημάρχων. Η συγκεκριμένη κίνηση άλλωστε (η «βοήθεια» των δημάρχων») ταιριάζει απόλυτα στην αντίληψη της αυτόνομης σχολικής μονάδας, που θα δρα και θα λειτουργεί, σύμφωνα με την τοπική ανάπτυξη (δηλαδή τις επιχειρήσεις).
Επιπλέον, από τα λεγόμενα της υπουργού προκύπτει πως στα σχολεία δε θα υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν! Συγκεκριμένα, η Α. Διαμαντοπούλου είπε: «Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουμε είκοσι τρεις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δε θα είναι παραπάνω από τρεισήμισι χιλιάδες. Θα μειωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο αριθμό, περισσότερο από το 50%, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών». Ποια ήταν η «λύση» που πρότεινε η κυβέρνηση; Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί να διδάξουν ...εθελοντικά! Η υπουργός Παιδείας ...αναρωτήθηκε: «Δεν χρειαζόμαστε τους νέους εκπαιδευτικούς που είναι στη σύνταξη σήμερα να προσφέρουν στο εκπαιδευτικό σύστημα;». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που σ' αυτό το πνεύμα αποδέχτηκε αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας των πανεπιστημιακών, χωρίς αύξηση των αποδοχών τους.
Τέλος, η υπουργός περιέγραψε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το Πανεπιστήμιο ΑΕ που «οραματίζεται» η κυβέρνηση με το νόμο - πλαίσιο που προωθείται μετά από ...«εννέα μήνες διαβούλευσης» (με τους πρόθυμους συνομιλητές της κυβέρνησης να προσθέσουμε εμείς). Η Α. Διαμαντοπούλου μίλησε ανοιχτά για μια νέα λειτουργία των πανεπιστημίων «όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το σεβασμό της δημόσιας περιουσίας». Τι σημαίνει αυτό; Ενα πανεπιστήμιο όπου θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση ιδεών της «αγοράς» και οποιαδήποτε άλλη πολιτική παρέμβαση θα βάλλεται, αφού θα εμποδίζει την «ανάπτυξη», τη σχέση του «νέου» πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. Οσον αφορά τα περί «σεβασμού της δημόσιας περιουσίας» σε συνδυασμό με τη «διακίνηση ιδεών» των επιχειρήσεων, ο συνειρμός γίνεται εύκολα: Το άσυλο δε χωράει στο Πανεπιστήμιο ΑΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου