Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ομολογούν τα αδιέξοδα του συστήματός τους


Ολο και πιο έντονα οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης εκφράζουν δημόσια τους φόβους τους, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μεταδοθεί και σε άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πυροδοτώντας ένα ντόμινο που μπορεί να απειλήσει την ακεραιότητα όλου του οικοδομήματος του ευρώ. Αλλωστε, με γνώμονα τη μείωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης μαίνονται οι ανταγωνισμοί σε επίπεδο κρατών - μελών της ευρωένωσης, σχετικά με την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα. Η στάση του ενός ή του άλλου κράτους, δεν έχει να κάνει με το φιλελληνισμό ή ανθελληνισμό των αστικών κυβερνήσεων, αλλά με τα συμφέροντα των μερίδων της πλουτοκρατίας που η κυβέρνηση του κάθε κράτους - μέλους αντιπροσωπεύει. Εκείνο, ωστόσο που αποδεικνύεται ακόμα πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η πλουτοκρατία στους κόλπους της οποίας μαίνονται ατέρμονοι και λυσσαλέοι ανταγωνισμοί, μπορεί να συσπειρώνεται πρόσκαιρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κοινή απειλή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ενδεχόμενο άναρχης χρεοκοπίας της Ελλάδας και οι επιπτώσεις της στις οικονομίες άλλων κρατών μελών της ΕΕ και στην ευρωζώνη συνολικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως οι γερμανικές «ξεφορτώνονταν» τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg», οι επενδυτές ανησυχούν, καθώς μπορεί τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα να μείωσαν το ρίσκο που συνδέεται με την Ελλάδα κατά 30% πέρυσι, αλλά έχουν ακόμη συνδεδεμένα περί τα 2 τρισ. δολάρια, με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε ενδεχόμενη χρεοκοπία μιας ή όλων αυτών των χωρών.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ισοδυναμεί με κατάρρευση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, παρά τη μικρή έκθεση των τελευταίων στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών τραπεζών, η βρετανική Barclays θα είχε απώλειες της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ από ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας, θεωρεί βέβαιο ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα πυροδοτήσει σε χρόνο ρεκόρ στάση πληρωμών και στην Ιρλανδία, στο χρέος της οποίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες οι βρετανικές τράπεζες. Αντίστοιχα, και ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι επιθυμεί μια ισχυρή ευρωζώνη, καθώς το 40% των εξαγωγών της χώρας πηγαίνει σε κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
Να τους τρομάξουν οι εργαζόμενοι
Οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας τρέμουν μπροστά στα αδιέξοδα του δικού τους συστήματος, που φουντώνουν εξαιτίας της ίδιας της εξέλιξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η πλουτοκρατία δεν έχει πλέον να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση που εκδηλώνεται σε ένα κράτος, γιατί δεν εκδηλώνεται μόνο σε ένα κράτος, είναι συγχρονισμένη σε πολλά κράτη της ΕΕ και ξέρουν πως κρίση σημαίνει καταστροφή και κεφαλαίου. Το πρόβλημά τους είναι ποιου κράτους τα μονοπώλια και οι τράπεζες θα βγουν λιγότερο χαμένα. Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενός κράτους θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, που στις σημερινές συνθήκες είναι ραγδαίες εξαιτίας της έντονης αλληλοδιαπλοκής και αλληλοσύνδεσης των καπιταλιστικών κρατών, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και της διεθνοποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας τρέμουν για φαινόμενα ντόμινο από τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας, αφού οι τράπεζες άλλων κρατών διαχειρίζονται κρατικό χρέος της Ελλάδας, επομένως κάποιες θα χάσουν πολλά, ενώ σε ανάλογη κατάσταση είναι και οι Ιρλανδία, Πορτογαλία. Και όλ' αυτά τη στιγμή που αθροιστικά η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιστοιχούν μόλις στο 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Φοβούνται ακόμη γιατί ο επόμενος «αδύναμος» κρίκος είναι η Ισπανία, που αντιστοιχεί από μόνη της στο 11% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ορμώμενοι από αυτούς τους φόβους, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων παίρνουν τα μέτρα τους. Οι επικεφαλής 50 μεγάλων γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων συντάσσονται - εν μέσω των σκληρών και αδυσώπητων ανταγωνισμών τους - προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία και καλούν τη μεν ΕΕ να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, και τη δε ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα όλα τα φιρμάνια του μεγάλου κεφαλαίου για τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ετσι ώστε, να καταβαραθρώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και αφού καταμερίσουν και τη ζημιά στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, να ελπίζουν σε μια, αναιμική και προσωρινή, ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.
Η ουσία είναι ότι την ώρα που τρέμουν τη χρεοκοπία χρεοκοπούν τους λαούς, αλλά τους τρομάζουν ταυτόχρονα για να υποταχτούν στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ο λαός μας να μη φοβηθεί, να τους τρομάξει ακόμη πιο πολύ με τους αγώνες και την ψήφο, όταν γίνουν εκλογές, να δημιουργήσει μεγάλα ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου