Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Νέες ρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου



Τη συζήτηση για ένα νέο μπαράζ αποχαρακτηρισμού και εμπορευματοποίησης των δασών ανοίγει η κυβέρνηση
Κ.Ζ.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του προχτές στη Βουλή και επικαλούμενος την «πράσινη ανάπτυξη» εξήγγειλε μια σειρά από νέα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ευνοϊκών για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ειδικότερα ο υπουργός προανήγγειλε:
  • Νέους ευρείς αποχαρακτηρισμούς και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, μιλώντας για «αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας, ώστε να γίνει η σύνδεσή της με τη γενικότερη περιβαλλοντική νομοθεσία». Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι θα «ανοίξουμε μια συζήτηση όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος»!
  • Οτι θα προχωρήσει πιο εντατικά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ, με στόχο την πώληση της πρώτης και τη διάθεση ποσοστού σε ιδιώτες της δεύτερης. Επίσης, νέα επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης για αιολικά πάρκα και ειδικότερα για τα θαλάσσια πάρκα.
  • Τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων, μέσα από ένα παράλληλο φοροκυνηγητό των ιδιοκτητών τους, με στόχο την είσπραξη 4-5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα. Οπως είπε ο υπουργός, «δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα. Με εξαίρεση τα αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό και παραλίες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλλουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές». Ως «όπλο» προφανώς για να πειστούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να πληρώσουν τα πρόστιμα ανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία στο εξής «μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά».
  • Την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να γίνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανικές, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις με παράκαμψη ακόμη και αυτής της σημερινής ανεπαρκούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μεταξύ των άλλων οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν: Μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία θα απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μείωση του χρόνου αδειοδότησης. Κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων και δραστηριοτήτων. Κατάργηση συνυπογραφών άλλων υπουργών. Απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που έχουν μόνο τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες, ακόμη και βιομηχανίες μικρής όχλησης. Παράλληλα και πριν την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων αυτών ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην επίσπευση «επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν» και των οποίων η λειτουργία προσκρούει στην περιβαλλοντική νομοθεσία!
  • Την τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο κοιτασμάτων χρυσού, την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης κ.ά.
  • Τη συνέχιση των πρωτοβουλιών, με χρηματοδότηση και από το περιβόητο «πράσινο ταμείο», που θα διευκολύνουν διάφορους μεγάλους επιχειρηματίες να «αλώσουν» το κέντρο της Αθήνας και άλλες υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας.
  • Την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εισαγωγέων αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου