Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: «Επιμήκυνση» στα βάσανα του λαού

Στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ τα κονδύλια για την αποπληρωμή τόκων!
 
Σε πάνω από 400 δισ. ευρώ θα έχει απογειωθεί το κρατικό χρέος μέχρι το 2015, χώρια από τα επιπλέον φρέσκα δάνεια ύψους πολλών δεκάδων δισ. ευρώ που τις μέρες αυτές σχεδιάζονται από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και το ΔΝΤ. Μόνο για την εξυπηρέτηση τόκων - χώρια τα χρεολύσια και τα νέα δάνεια - θα πληρώνονται κάθε χρόνο ποσά πάνω από 20 δισ. ευρώ (σχεδόν 10% του παραγόμενου ΑΕΠ) με το συγκεκριμένο κονδύλι να φτάνει το 2015 στα 24,7 δισ. ευρώ! Τα παραπάνω προβλέπονται στο εγκληματικό «μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2011-2015».
Ταυτόχρονα, παράταση τουλάχιστον μέχρι το 2023 παίρνει το μνημόνιο, η σφοδρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας απέναντι στο λαό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει να «καυχιέται» για την «επιμήκυνση» του χρέους για τα 80 δισ. ευρώ της ΕΕ από τα συνολικά 110 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογη απόφαση αναμένεται να προχωρήσει και το ΔΝΤ για τα 30 δισ. ευρώ. Η σχετική συμφωνία «κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Μάρτη και για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν την επικύρωση από κάθε κράτος ξεχωριστά. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την εξέλιξη στην «επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου».
Στη συμφωνία επιμήκυνσης προβλέπονται τα παρακάτω:
  • Η λεγόμενη «περίοδος χάριτος» - στη διάρκεια της οποίας σωρεύονται οι τόκοι - αυξάνεται από 3 σε 4,5 χρόνια με τη συνολική διάρκεια αποπληρωμής κάθε δόσης να φτάνει στα 10 χρόνια. Είναι απόλυτα φανερό ότι με την επιμήκυνση ανεβάζουν κατακόρυφα και τα συνολικά ποσά για τόκους.
  • Τα επιτόκια ήταν και παραμένουν κυμαινόμενα, είναι σε συνάρτηση με τα διατραπεζικά (euribor) που καθορίζονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήδη έχει περάσει σε φάση ανόδου των βασικών επιτοκίων του ευρώ. Το ελληνικό κράτος θα πληρώνει 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το euribor για τα 3 πρώτα χρόνια και 3 μονάδες πάνω για τα επόμενα (αντί για 3 και 4 μονάδες). Η εμφανιζόμενη «μείωση του περιθωρίου» κατά μία μονάδα θα εξαλειφθεί και υπερκαλυφθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων που ετοιμάζει η ευρωτράπεζα.
Στα ύψη η τοκογλυφία
Περίπου 50 εκατ. ευρώ σε τόκους θα καταβάλει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες για τη χτεσινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Τα ποσά που αντλήθηκαν, προκειμένου να ανακυκλώσουν προηγούμενα δάνεια, έφτασαν σε 2 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,96% (από 4,88% τον προηγούμενο μήνα) και έναντι 1,38% το Γενάρη του 2010 πριν από την εφαρμογή του μνημονίου τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 37% της χτεσινής έκδοσης εμφανίζεται να πήγε σε ξένα χαρτοφυλάκια. Ταυτόχρονα, σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας προχώρησαν, προχτές Δευτέρα, τα κοράκια του οίκου αξιολόγησης «Stadard and Poor's».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου