Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: Παζάρια για τη μορφή της χρεοκοπίας

Τη λύση της εθελοντικής αναβολής του χρόνου που θα εξοφληθούν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, προκρίνουν τα όργανα της ΕΕ

Σε απροκάλυπτο παζάρι για τον τρόπο που θα επισημοποιηθεί η διαδικασία της πτώχευσης στην Ελλάδα και με αποκλειστικό στόχο την προστασία των μονοπωλίων τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν χωριστεί ανοιχτά πλέον σε ομάδες πίεσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ στο μόνο ζήτημα που φαίνεται να υπάρχει πλήρης ομοφωνία είναι η κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ανεξέλεγκτης πτώχευσης. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις της ΕΕ για ανοιχτή στήριξη και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα μέτρα του μνημονίου και του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».
Οπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, τουλάχιστον δύο είναι οι ομάδες που εμφανίζονται συγκροτημένες, απέναντι στο λεγόμενο «ελληνικό ζήτημα». Η μία τάσσεται ενάντια στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και όπως είναι φυσικό, κύριος υποστηριχτής αυτής της εκδοχής είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ενδιαφέρεται κύρια για την τύχη των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, αλλά και για την σταθερότητα τραπεζών που επίσης έχουν μεγάλες επενδύσεις σε τέτοια ομόλογα. Στην δεύτερη ομάδα πρωταγωνιστεί η Γερμανία, που μαζί με Αυστρία, Ολλανδία και Φινλανδία, βάζουν ως όρο για την παραπέρα χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, τη λεγόμενη «συμμετοχή ιδιωτών», που δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαδικασία αναδιάρθρωσης («κουρέματος») των ομολόγων (και άρα του χρέους) που κατέχουν τράπεζες και άρα θα επωμισθούν και αυτές μέρος του όλου κόστους.
Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Ολι Ρεν, η λύση που προκρίνεται σ' αυτή τη φάση είναι η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα. Συνεχίζοντας στο κλίμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού, ο Ρεν επαναλαμβάνει ότι «τα χρονικά όρια για τους Ελληνες πολιτικούς εξαντλούνται» και επισημαίνει ότι οι όροι των νέων δανείων μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν το πρόγραμμα. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εξηγήσει στους Ελληνες πόσο σημαντική είναι η υπερκομματική συναίνεση», σημειώνει ο Ο. Ρεν και δηλώνει ότι αναμένει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και να ενώσει τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι: «Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιώδεις αποφάσεις για μια χώρα».
Κατά τ' άλλα, ο Ρεν επισημαίνει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει μια λύση που θα περιλαμβάνει την εθελοντική επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, αλλά θα αποκλείει σε κάθε περίπτωση ένα «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή, την υποχρεωτική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση θα περιλαμβάνει την εθελοντική στήριξη από τους ιδιώτες ομολογιούχους, κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Υπέρ μιας «ήπιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους τάσσεται και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην την εκλάβουν ως χρεοκοπία. Ο ίδιος εκτιμά ότι δε θα υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και καλεί την ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως» σε μια «ήπια εθελοντική αναδιάρθρωση», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πιέσουμε για τη συμμετοχή ιδιωτών χωρίς ή ενάντια στην ΕΚΤ».
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, γνωρίζοντας προφανώς ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων, διατυπώνει την εκτίμηση ότι το κόστος από ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας είναι μηδαμινό.
  • Σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού παράγοντα το χτεσινό έκτακτο συμβούλιο Γιούρογκρουπ αποφάσισε την αποσύνδεση της 5ης δόσης από το υπόλοιπο πακέτο στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου