Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: «Αναγκαίες» οι αντιλαϊκές πολιτικές

Συνεχίζουν να προκαλούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Εγκαταλείποντας τα περί «σιωπηλής πλειοψηφίας» που συναινεί στην αντιλαϊκή πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, επέμεινε παρ' όλα αυτά, μιλώντας στους συναδέλφους του στο συμβούλιο της ευρωπαϊκής οργάνωσης των εργοδοτών BUSINESS EUROPE, ότι χρειάζονται «κοινωνικές συμμαχίες» για να γίνουν αποδεκτά τα σκληρά μέτρα. «Σήμερα, χρειάζεται να χτίσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες ώστε οι πολίτες να αποδεχθούν συνειδητά, να αφομοιώσουν και να υιοθετήσουν τις αλλαγές που υπαγορεύει η οικονομική πραγματικότητα», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης των αιτιών της ολοένα αυξανόμενης αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική και στο Μνημόνιο. Σχεδόν απολογούμενος γι' αυτές τις αντιδράσεις, σημείωσε: «η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο μιας ανέτοιμης και απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις ΕΕ. Δεν υφίσταται λοιπόν τις συνέπειες μόνο των δικών της ευθυνών. Γι' αυτό και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η παρατηρούμενη διόγκωση ενός ρεύματος ευρωσκεπτικισμού, που τείνει να γίνει ολοένα πιο επιθετικό».
Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, επανέφερε και το αίτημα του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου για διαρκή στήριξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Εχει έρθει πλέον η στιγμή όπου όλοι εμείς, Ευρωπαίοι πολιτικοί και πολίτες, θα πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί, να σκεφτούμε πιο καινοτόμα, να προγραμματίσουμε με οραματισμό, ώστε να προσδώσουμε στους θεσμούς μας - στη ζώνη του ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - τα οικονομικά μέσα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών με πρωταρχικό μέλημα την κοινωνική συνοχή».
Ο Δ. Δασκαλόπουλος δεν ξέχασε όμως, τον πάγιο στόχο του. Παρότι αναγνώρισε την σκληρότητα των μέτρων, μιλώντας μάλιστα για πολιτικές «σκληρές κοινωνικά» και για προσφυγή «σε νέα, επαχθή αύξηση της φορολογίας, με αποτέλεσμα να προκαλείται δίκαιη κοινωνική αγανάκτηση», αναγνωρίζοντας ακόμη και την έμφαση που δόθηκε «σε κάποιο βαθμό» στην «αύξηση των φόρων και τις μειώσεις των αμοιβών», δε δίστασε να προκαλέσει, λέγοντας: «Επιπλέον, από εδώ και πέρα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα είναι πιο ριζικές, πιο βαθιές, πιο δομικές. Εκ των πραγμάτων, τα αποτελέσματά τους δεν θα είναι άμεσα. Οι επιπτώσεις τους όμως θα είναι επώδυνες για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, που έχει μάθει να ζει με την προστασία ή την εύνοια του πελατειακού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου