Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ετσι θα γίνει όταν...

Από τη μια μεριά έχουμε:
*
Τον ελληνικό λαό να αποδεκατίζεται από την πολιτική των μνημονίων.
Τον βρετανικό λαό να βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική αφαίμαξη.
Τον ιρλανδικό λαό να καλείται να θυσιαστεί υποβαλλόμενος σε επαναλαμβανόμενα προγράμματα λιτότητας, με το τελευταίο, το μνημόνιο που συνέταξε η δική του πλουτοκρατία.
Τον πορτογαλικό λαό να επωμίζεται το δικό του σταυρό του μαρτυρίου.
Ολους τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου πολιτική οικονομικού «γύψου» με εξάρθρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, «πάγωμα» μισθών, κατάλυση κάθε έννοιας ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις, απολύσεις και κάθε λογής κεφαλαιοκρατικό βανδαλισμό.
Τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας να πνίγονται στο πέλαγος της εξαθλίωσης.
Την Αμερικανική ήπειρο, να λεηλατείται από τις πολυεθνικές και την κορωνίδα του «ελεύθερου κόσμου», τις ΗΠΑ, να αποτελούν γκέτο για το μισό πληθυσμό τους.
***
Και, τώρα, από την άλλη μεριά:
*
1) Οπως ανακοίνωσε στις αρχές Δεκέμβρη του 2010 ένας «σοσιαλιστής», ο τότε επίτροπος της Κομισιόν Χοακίμ Αλμούνια, από τον Οκτώβρη του 2008, δηλαδή από την εκδήλωση της κρίσης έως και τον Οκτώβρη του 2010, το ποσό που είχε διατεθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες για την ενίσχυσή τους με τη μορφή των κρατικών επιχορηγήσεων και εγγυήσεων έφτασε τα 4,6 τρισεκατομμύρια ευρώ! Τα 2 τρισ. ευρώ από αυτό το μυθικό ποσό είχαν ήδη απορροφηθεί από τις τράπεζες μέσα στα έτη 2008 - 2009 (με άδηλο ακόμη το ακριβές ποσό που εισέπραξαν οι τράπεζες εντός του 2010).
Ταυτόχρονα, δίπλα σε αυτά τα 4,6 τρισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τα ακόμα 4 τρισ. ευρώ (!) που θα διατεθούν στις τράπεζες της ΕΕ εντός του 2011, αφού η ενημέρωση του Αλμούνια είχε γίνει στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των εν λόγω ενισχύσεων για ακόμα δώδεκα μήνες.
*
2) Την ίδια μέρα που η Κομισιόν έκανε το δικό της απολογισμό για τον πακτωλό που διανεμήθηκε στο ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανακοίνωσε ότι την αντίστοιχη περίοδο της κρίσης (Οκτώβρης 2008 - Οκτώβρης 2010), στις ΗΠΑ, το ποσό που από τις τσέπες των φορολογουμένων μεταφέρθηκε στα ταμεία των αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασε τα 3,3 τρισ. δολάρια!
*
3) Παράλληλα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και της FED, όπως δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη 2010, μέχρι εκείνη τη στιγμή σε όλο τον κόσμο οι πολυεθνικοί όμιλοι - χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι όμιλοι του χρηματοπιστωτικού τομέα - είχαν σημειώσει μια απίθανη υπερσυσσώρευση κεφαλαίου.
Διέθεταν σε ρευστό χρήμα ένα ποσό που ανέρχετο στα 4,3 τρισ. δολάρια, με το 1,17 τρισ. από αυτά να βρίσκονται σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Μάλιστα, το οικονομικό πρακτορείο «Thomson Reuters», τόνιζε με έμφαση πως «τα συγκεκριμένα ποσά αναλογούν στο μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού ενεργητικού των εταιρειών της τελευταίας 20ετίας»!
***
Το συμπέρασμα είναι προφανές:
*
Αν αυτόν τον πέραν πάσης φαντασίας πλούτο δεν τον σφετερίζονταν οι κηφήνες,
αν και όταν αυτός ο πλούτος περάσει σε όσους πραγματικά ανήκει, στα χέρια όσων τον παράγουν,
τότε οι έννοιες «φτώχεια», «ανεργία» και «εξαθλίωση» θα εξαφανιστούν και στη θέση τους θα αναδυθεί ο πραγματικός πλούτος. Το δικαίωμα, δηλαδή, του ανθρώπου να ζει και να χαίρεται τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου