Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ανησυχίες για τη σταθερότητα των τραπεζών...

Θέματα που αφορούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς ασφάλειας των τραπεζών και την αποκαλούμενη ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου τους (δηλαδή τις ανησυχίες που υπάρχουν από τη δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων), συζήτησαν, στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Ειδικότερα ζητήθηκε από τους επικεφαλής των τραπεζών, να λάβουν μέτρα, ώστε ως το τέλος του έτους ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (βασικός δείκτης των ιδίων κεφαλαίων) να διαμορφωθεί στο 10%. Στη διαμόρφωση του σχετικού δείκτη λογίζονται και οι προνομιούχες μετοχές των τραπεζών που έχουν εξαγοραστεί από το ελληνικό κράτος, στα πλαίσια των πακέτων στήριξης που παρείχαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους τραπεζίτες. Μέσω των δεκτών αυτών, επιχειρείται να διασφαλιστεί ο έλεγχος των χορηγούμενων δανείων, τα οποία, σύμφωνα με τη διεθνή τραπεζική πρακτική, θα πρέπει να διατηρούνται σε μία αναλογία τόσο με τις καταθέσεις, όσο και τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Συνήθως, στις δεσμεύσεις αυτές, οι τραπεζίτες αντιδρούν με την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, γιατί, όπως υποστηρίζουν, σε κάθε μονάδα κεφαλαίων που δεσμεύεται αναλογούν διαφυγόντες τόκοι. Ανάλογες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει και οι κεντρικές τράπεζες σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία.
Στο δε θέμα των επισφαλών δανείων, το οποίο οξύνεται, όσο βυθίζεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων της χώρας, λόγω των σκληρών πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προσλάβει διεθνή ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο στόχος των ελέγχων αυτών είναι να εξεταστεί η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η επάρκεια των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες.
Η σχετική διαδικασία, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Νοέμβρη, ενώ ανάλογες έρευνες διενεργούνται σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου