Απειλές και εκβιασμοί για να αποδεχτούν τα λαϊκά στρώματα τα μέτρα που τους βυθίζουν στον εργασιακό μεσαίωνα και τη φτώχεια
Ενόψει της ψήφισης του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», κλιμακώνονται οι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό, από εκπροσώπους της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης, που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το «μονόδρομο» δήθεν των αντιλαϊκών ανατροπών, κραδαίνοντας το φόβητρο της χρεοκοπίας, στην οποία, ωστόσο, βρίσκεται ήδη βαθιά χωμένος ο λαός.
Ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν επαναλαμβάνει ότι η ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου» αποτελεί «μονόδρομο», διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» και τονίζοντας: «Αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση. Διακυβεύεται τόσο το μέλλον της χώρας όσο και η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Σέβομαι πλήρως τα προνόμια και την κυριαρχία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη διεξαγόμενη συζήτηση. Και είμαι πεπεισμένος ότι οι Ελληνες πολιτικοί αρχηγοί έχουν πλήρη επίγνωση της ευθύνης τους για αποφυγή της αθέτησης υποχρεώσεων. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η άμεση αθέτηση των υποχρεώσεων είναι η υποστήριξη από τη Βουλή του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος».
Ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εκβιασμός «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» απευθύνεται στο λαό, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στα αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνει ότι «τις επόμενες εβδομάδες, θα ενταθεί η προετοιμασία νέου προγράμματος (...) Η οικοδόμηση μιας ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης είναι ζωτικής σημασίας καθώς και μια διακομματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια τροχιά μεγέθυνσης και βιώσιμης ανάπτυξης».
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, χαιρετίζει την αντιλαϊκή πυγμή της ελληνικής κυβέρνησης και επισημαίνει ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας, καθοριστικές για τον ελληνικό λαό και επίσης και για τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζει ότι «χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για να βρεθεί ξανά σε ανάπτυξη» και τονίζει ότι το μοναδικό σχέδιο που υπάρχει για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις επώδυνες αλλαγές».
Παράλληλα, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζει ότι «οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ΕΕ έχουν στείλει σαφή μηνύματα προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας» και υπογραμμίζει ότι αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, τότε η ΕΕ και το ΔΝΤ δε θα καταβάλουν τις επόμενες δόσεις του δανείου στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζει ότι «είναι σημαντικό η ελληνική δημοκρατία να προβεί στις κατάλληλες δράσεις για τα μέτρα λιτότητας και τη δημιουργία ανάπτυξης».
Ετοιμάζονται για μπίζνες τα μονοπώλια
Την ετοιμότητα της πλουτοκρατίας να πάρει μέρος στο μεγάλο φαγοπότι από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, διακηρύσσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας «BDI», Χανς Πέτερ Κάιτελ, ο οποίος σημειώνει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στην Ελλάδα». Μάλιστα, φωτογραφίζει τον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «προσφέρει μία ευκαιρία να σκεφτούμε πανευρωπαϊκά και να εμπλέξουμε στις σκέψεις αυτές και την Ελλάδα, όπως και το χώρο της Μεσογείου εν γένει. Ετσι θα προκύψουν και δυνατότητες να βοηθηθούν αυτές οι χώρες μέσω των κονδυλίων που παρέχει π.χ. η ΕΕ στους τομείς αυτούς».
Πάντως, στην ΕΕ εξακολουθούν να αναζητούν τη φόρμουλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters», η γαλλική πρόταση, που φαίνεται να είναι η επικρατέστερη, περιλαμβάνει δυο εναλλακτικές. Η πρώτη επιλογή προβλέπει 30ετή επαναχρηματοδότηση της Ελλάδας, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Τα νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών θα είναι εγγυημένα μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, και κατά προτίμηση το 100%, του ποσού των ομολόγων που λήγουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γαλλικό σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της. Πάντως, η «Standard & Poor's» επιμένει ότι αν το σχέδιο δεν οριστικοποιηθεί, δε θα μπορεί να εκτιμήσει αν θα εκληφθεί ως χρεοκοπία ή όχι.
Παράλληλα, οι «Financial Times» αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι και η χρήση δημόσιου χρήματος από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, για την αγορά ελληνικών ομολόγων με χαμηλότερο επιτόκιο. Ακόμα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται ότι στην προχτεσινή άτυπη συνάντηση στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από περίπου 50 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εκπρόσωποι της ΕΕ και της ευρωζώνης, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των «BNP Paribas», «Societe Generale», «Deutsche Bank», «Bayerische Landesbank», «Intesa SanPaolo» και των ασφαλιστικών «Axa» και «Allianz». «Πάνω-κάτω, θα κινηθούμε γύρω από τη γαλλική λύση», δηλώνει στην εφημερίδα Γερμανός τραπεζίτης, ωστόσο διευκρινίζει ότι «30 χρόνια είναι πάρα-πάρα πολλά. Το αν θα είναι 15 ή 10 ή πέντε θα αποφασιστεί στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εμπορικές τράπεζες κρατούν το 27% του ελληνικού κρατικού χρέους, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της «RBC Capital Markets», το 43% του χρέους ανήκει σε άλλους επενδυτές, όπως διαχειριστές κεφαλαίων, ξένες κεντρικές τράπεζες κ.ά. Ακόμα, σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, που έχει αποκλείσει την περίπτωση να συμμετάσχει σε μετακύλιση, κατέχει το 14% του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ το υπόλοιπο 16%.
Παραμένουν οι φόβοι για άτακτη χρεοκοπία
Πέρα από τις διαψεύσεις από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που επικαλούνται αναλυτές και πηγές στην ΕΕ, επιμένουν ότι η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή «σχέδιο Β», προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ελληνικού χρεοστασίου. Σύμφωνα με το «Reuters», ένα τέτοιο σχέδιο θα έχει ως προτεραιότητα την άμεση επέμβαση της ΕΚΤ, προκειμένου να διασώσει τις τράπεζες στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην περίπτωση καταψήφισης του «μεσοπρόθεσμου» εξετάζεται η περίπτωση να δοθεί στην Ελλάδα μια δανειακή διευκόλυνση, με ενέχυρο τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, μέχρι να γίνει μια «δεύτερη ψηφοφορία» και να εγκριθεί τελικά το πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, δηλώνει ότι «υπάρχει τόση ανησυχία στην αγορά για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, ώστε να συζητούμε και εμείς την κατάρτιση έκτακτου σχεδιασμού και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης». Ο ίδιος τονίζει ότι «θα βοηθούσε η μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την έκθεση σε κρατικούς τίτλους», διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτείται για να πάρει το αστικό κράτος μέτρα στήριξης των τραπεζών, καθώς τονίζει ότι «δεν έχουμε ιδέα για το ποια ευρωπαϊκή τράπεζα είναι πραγματικά εκτεθειμένη σε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα και κατά συνέπεια απλώς σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες».
Ο Κοινοτικός επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, εκτιμά ότι «η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης, ακόμη και τη σωστή λειτουργία της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης». Την ίδια στιγμή, η «Fitch» διαβεβαιώνει ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών στο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι διαχειρίσιμη και δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι βασικός λόγος ανησυχίας είναι ο κίνδυνος μιας άτακτης αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κίνα, μέσω του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος περιοδεύει στην Ευρώπη, δηλώνει πρόθυμη να «προσφέρει χείρα βοηθείας στην Ευρώπη από μακριά». Οπως σημειώνει ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, «σίγουρα θα αγοράσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες, τμήμα των κρατικών χρεών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου