Η στατιστική αύξηση της απασχόλησης κατά 0,3% το πρώτο τετράμηνο του 2011 οφείλεται αποκλειστικά στη μερική και προσωρινή εργασία
Διατήρηση της ανεργίας στην Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονο βάθεμα της οικονομικής κρίσης, προβλέπει η Κομισιόν στην τετραμηνιαία επισκόπηση για την «απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση», η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες. Στην έκθεσή της, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι «η αγορά εργασίας στην ΕΕ ανακάμπτει αργά και άνισα ανάμεσα στα κράτη - μέλη», επιβεβαιώνοντας τη βαθιά κρίση και την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάκαμψη.
Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2011 εκτιμούν ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 3,5% το 2011, ενώ η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το 2013 και μετά. Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2011, σημειώνοντας ότι«οι μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με το πάγωμα των προσλήψεων και τις απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, θα ωθήσει το δείκτη ανεργίας πάνω από το 15% μέσα στο 2012».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτη του 2011 σκαρφάλωσε στο 16,2%, έναντι 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, για το έτος 2011 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 15,6% για την Ελλάδα, στο 14,6% για την Ιρλανδία, στο 13% για την Πορτογαλία, στο 20,2% για την Ισπανία. Η ίδια έκθεση σημειώνει ότι η ανεργία των νέων «επηρεάζει το 20,3% των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, ενώ παραμένει πρόκληση μείζονος σημασίας σχεδόν σε όλα τα κράτη - μέλη».
Στην επισκόπηση της Κομισιόν καταγράφεται ότι στην ΕΕ «σε ετήσια βάση, η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 2,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, τη στιγμή που η απασχόληση αυξήθηκε μόνο κατά 0,3%».Ομολογεί μάλιστα τη σαρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε συνθήκες κρίσης, λέγοντας ότι«η αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται μόνο χάρη στη μερική απασχόληση και την προσωρινή εργασία (...) Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, συνολικά, η απώλεια εργασίας επηρέασε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που πληρώνονται με χαμηλούς ή μεσαίους μισθούς, κυρίως στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου