Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με μοιρασμένους ρόλους νομιμοποιούν το «Μεσοπρόθεσμο»

Το «όχι επί της αρχής», αλλά και την ψήφιση άρθρων του εφαρμοστικού νόμου, επιβεβαίωσε χτες ο Α. Σαμαράς

Τη συναίνεσή της στις βασικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή η ΝΔ, με την ομιλία του προέδρου της Α. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του «Μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Ε. Βενιζέλοςδήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου της συλλογής φόρων σε ιδιώτες.
Σαφέστατη πλατφόρμα συναίνεσης με τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης και της ΕΕ παρέθεσε για άλλη μία φορά - στην ομιλία του στη Βουλή - ο πρόεδρος της ΝΔ. Ξεκαθάρισε πως «εμείς συμφωνούμε με τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής, είμαστε όμως πιο αποφασιστικοί, θέλουμε να εξαλειφθεί τελείως το έλλειμμα και το χρέος». Δήλωσε παράλληλα ότι «συμφωνούμε και με τα κύρια εργαλεία, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, δραστικότατη περιστολή της κρατικής δαπάνης».
Ο Α. Σαμαράς επισήμανε ότι «κάναμε πριν δύο εβδομάδες κάτι που ποτέ δεν έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, δεχθήκαμε να μετέχουμε σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας όσο είμαστε μπροστά», ενώ «θα ψηφίσουμε ορισμένα άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου». Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «δεν θα ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο»επί της αρχής, αφού αποτελεί τη «διαιώνιση ενός θανάσιμου λάθους». Υποστήριξε ότι «το μέχρι στιγμής πρόγραμμα απέτυχε επειδή τα νέα μέτρα τα τρώει κάθε φορά η ύφεση», ενώ «υπάρχει μείωση του ελλείμματος, έχει όμως αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις ύψους 2,5% του ΑΕΠ» και έτσι «η πραγματική μείωση του ελλείμματος είναι 2,5 και όχι 5%».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λεοντάρισε ότι «στους υπολογισμούς της η τρόικα έχει κάνει πολλά λάθη», αφού «από τις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών θεωρούσε ότι θα είχε αύξηση εσόδων, όμως έχει μείωση».
Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να αναθέσει την είσπραξη των φόρων σε ιδιώτες, δηλαδή σε γραφεία φοροεισπρακτόρων, όπως αυτά που ήδη λειτουργούν σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα, αποκάλυψε από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στο εισπρακτικό κομμάτι των εφοριών να μπουν μεγάλα λογιστικά γραφεία και ιδιώτες», ενώ δεν δέχθηκε να δώσει επιπλέον διευκρινίσεις προκειμένου όπως είπε«να μην προχειρολογήσει». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και στην ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας ότι το νέο φορολογικό σύστημα στον τομέα των εσόδων χρειάζεται «νέους και δυναμικούς τρόπους», που «δεν θα χρησιμοποιούν τους υπάρχοντες μηχανισμούς».
Παράλληλα - επίσης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους - προσπάθησε να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει, μιλώντας για «εκλογίκευση του ΦΠΑ» σε περίπτωση απόδοσης του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς και για το ενδεχόμενο απόδοσης φόρων από τις ελληνικές καταθέσεις της Ελβετίας. Οπως είπε, για το σκοπό αυτό η Ελλάδα παίρνει μέρος σε πολυμερή διαπραγμάτευση όπου μετέχουν η Ελβετία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρεμβαίνοντας, τέλος, στη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπραςκατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή «η πώληση του 10% του ΟΤΕ γίνεται κατά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου