Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ: Σφοδρή κλιμάκωση μέσα στο επόμενο δίμηνο

Στη Διυπουργική Επιτροπή το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα του 2011. Ομοβροντία από νέα μέτρα, ρυθμίσεις και νομοσχέδια για την τόνωση των μονοπωλίων


Το επόμενο διάστημα ο λαός καλείται να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, απαντώντας με το ΠΑΜΕ στον πόλεμο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας
Με μπαράζ από «φρέσκα» αντεργατικά νομοσχέδια και με βουνό από ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των μονοπωλίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει αποφασισμένη να υπηρετήσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να «τιμήσει» τις νέες συμφωνίες της με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, μαζί και ο συντονισμός για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου ανάμεσα σε κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία συζητήθηκαν στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.
Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σχετικά ότι θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο «το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να αναληφθούν πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες». Ο ίδιος, σε συνέντευξη σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, χαρακτήρισε «φιλέλληνα» τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε προχτές ότι η Ελλάδα θα χάσει με το «μεσοπρόθεσμο» μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.
Το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», μαζί και ο πρώτος από τους εφαρμοστικούς νόμους, που ήδη ψήφισαν, ήταν το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τα επόμενα που έχουν ετοιμάσει μέχρι τα τέλη του 2011. Ακόμη και για την περίπτωση της παραμικρής αστοχίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί να πάρει και νέα μέτρα, προκειμένου να πιάσουν τους στόχους των ελλειμμάτων για το 2011.
Το χρονοδιάγραμμα
Το σκληρό αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί και αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, προβλέπει την παρακάτω κλιμάκωση:
  • Δημόσια γη και περιουσία: Ξεκινώντας από τον Ιούλη, με τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας (ρίαλ εστέιτ), συνεχίζουν τον Αύγουστο με τα πλάνα για την εξάπλωση και ασύδοτη εκμετάλλευση της τουριστικής κατοικίας με κίνητρα στους λεγόμενους «επενδυτές» και για τις χρήσεις γης για τα ακίνητα της ΕΤΑ. Το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη φέτος θα έχουν ολοκληρώσει και θωρακίσει το νομικό οπλοστάσιο της πλουτοκρατίας για το ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας, με διαδικασίες «φαστ τρακ». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, προχωρούν άμεσα στη σύσταση του Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, στο οποίο, με βάση το νόμο τους, εκχωρούν «αμετάκλητα» κάθε περιουσιακό στοιχείο.
  • Κοινωνικές παροχές: Μέχρι το Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι «μελέτες» για την παραπέρα καρατόμηση όλων των επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά.).
  • Δημόσιο - πρώην ΔΕΚΟ: Μέσα στο μήνα (Ιούλης) φέρνουν το νομοσχέδιο για τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις, όπου πιθανόν να περιλάβουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή των απολύσεων που έχουν σχεδιάσει. Τα πρώτα από τα λουκέτα θα έχουν γίνει πραγματικότητα το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη. Στο ίδιο διάστημα θα έχουν ετοιμάσει και τα πλάνα για τις παραπέρα μειώσεις μισθών, όπως και για τις τρανταχτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Επίσης (Σεπτέμβρης 2011), θα προχωρήσουν στην «απελευθέρωση» και των ΚΤΕΛ. Τον Ιούλη θα είναι έτοιμο και το «ενιαίο μισθολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων μαζί και το σχέδιο για τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων.
  • Συντάξεις: Μέχρι το Σεπτέμβρη ολοκληρώνουν τη «μελέτη» για όλα τα επικουρικά ταμεία. Αμέσως μετά, προχωρούν στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης.
  • Υγεία: Δρομολογούν «ανακατατάξεις προσωπικού» και επίσης το μπάσιμο «εσωτερικών ελεγκτών» σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Τράπεζες: Για την καλύτερη ενημέρωση και προσβασιμότητα των τρωκτικών που διαγκωνίζονται γύρω από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, η Τράπεζα της Ελλάδας - τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - μεταφέρει εξειδικευμένο προσωπικό στα τμήματα ελέγχου όλων των τραπεζών. Οι αγωνίες της πλουτοκρατίας για το ενδεχόμενο όξυνσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης προκύπτουν και από την κατεπείγουσα επάνδρωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση των τραπεζών με ακόμη 10 δισ. ευρώ.
  • Κρατική διοίκηση: Μέσα στον Ιούλη ξεκινούν τις διαδικασίες για το μπάσιμο ισχυρών εταιρειών σε νευραλγικούς τομείς. Το φθινόπωρο δημιουργούνται «γενικές διευθύνσεις οικονομικών υποθέσεων» σε όλα τα υπουργεία και από το Σεπτέμβρη «δουλειά» σε όλα τα υπουργεία πιάνουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο πλευρό των ντόπιων εκπροσώπων της πλουτοκρατίας.
  • «Απελευθερώσεις»: Ετοιμάζουν ειδική μελέτη για την «επίδραση» που είχε το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» στην «ανταγωνιστικότητα και τις τιμές». Το φθινόπωρο θα έχουν ετοιμάσει προσχέδιο νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα «επαγγελματικά προσόντα».
  • Τουριστικό - εμπορικό κεφάλαιο: Με βάση εκθέσεις για τη συνεισφορά του τουριστικού και εμπορικού κλάδου στην οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, προχωρούν το φθινόπωρο σε ειδική νομοθεσία για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για την ενίσχυση μεγαλοεξαγωγέων (βιομηχάνων κ.ά.) φέρνουν ρυθμίσεις για την «απλοποίηση» του θεσμικού πλαισίου των εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου