Επιχαίρουν οι γερμανικές πολυεθνικές για τις ιδιωτικοποιήσεις και ετοιμάζονται για γενικευμένες συμπράξεις με ντόπιους ομίλους
MotionTeam |
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα δεν αποτελούν «λευκή επιταγή», αλλά«η Ελλάδα πρέπει τώρα να γυρίσει σελίδα και να εφαρμόσει ένα άνευ προηγουμένου φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας. Σίγουρα είναι σκληρό. Οι περικοπές, για τα γερμανικά δεδομένα, αντιστοιχούν σε 400 δισ. ευρώ, περισσότερα από το συνολικό γερμανικό προϋπολογισμό. Αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να καλυφθούν οι παραλείψεις πολλών ετών».
Ο ίδιος καθορίζει ως κύριο ζήτημα τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι με την έντασή τους «δε θα εισρεύσουν μόνο χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα απελευθερωθούν και σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις». Φυσικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν μιλάει για αναπτυξιακές δυνατότητες, εκείνο που εννοεί είναι τα νέα πεδία για μπίζνες και κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο.
Παράλληλα, προαναγγέλλει συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι «όταν τις επόμενες μέρες έλθει ο Ελληνας ομόλογός μου στο Βερολίνο, θα συζητήσω μαζί του πώς μπορούμε να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία» για τη «δημιουργία ανάπτυξης», σημειώνοντας: «Πείτε το όπως θέλετε, σχέδιο Μάρσαλ ή οτιδήποτε άλλο, σημασία έχει η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει ανάπτυξη (...) Εκεί βρίσκεται το καθήκον και η πρόκληση της γερμανικής οικονομίας και βιομηχανίας».
Στο πλαίσιο αυτό ο Χανς - Πέτερ Κάιτελ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, παίρνει τη σκυτάλη και επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα Businessplan», επισημαίνοντας ότι απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο πακέτο μέτρων, ώστε να καταστεί η χώρα ελκυστικότερη για τους επενδυτές, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η φορολογική δικαιοσύνη (δηλαδή, οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο) και η διαφάνεια.
Από την πλευρά του, ο οίκος «Standard & Poor's» δηλώνει ότι η κυρίαρχη πρόταση για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, σύμφωνα με τα κριτήριά του: «Πιστεύουμε (...) ότι ο σκοπός των χρηματοοικονομικών επιλογών είναι να μειώσουν το ρίσκο μας βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους με "κούρεμα" και να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο να προχωρήσει τη δημοσιονομική ενοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου