Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Προχωρά ακάθεκτη στη συρρίκνωση της λίστας

Παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας το πόρισμα της ΕπιτροπήςΔική του λίστα ετοιμάζει το υπουργείο παρακάμπτοντας το πόρισμα
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού
Επιμένει η κυβέρνηση στην απόφασή της να αποχαρακτηρίσει επαγγέλματα και ειδικότητες από τη λίστα των ΒΑΕ και προχωρά ακάθεκτη στη διαμόρφωση της νέας συρρικνωμένης λίστας, ενώ χτες παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, το πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής που είχε συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Αποδεικνύοντας τον προσχηματικό ρόλο που είχε και αυτή η Επιτροπή, το υπουργείο - σύμφωνα με ανακοίνωσή του - προχωρά από μόνο του στη διαμόρφωση «ενδεικτικής λίστας», την οποία θα επεξεργαστεί δική του «ομάδα εμπειρογνωμόνων». Μάλιστα, ζητά από τη Διαρκή Επιτροπή να συζητήσει και να παραδώσει τις προτάσεις της για την «ενδεικτική λίστα» μέχρι τις 20 Ιούλη.
Ετσι, αφού η κυβέρνηση συνέστησε μια Επιτροπή για να δώσει επιστημονικοφάνεια στην αντεργατική πολιτική της και επειδή η Επιτροπή δεν κατέληξε σε νέα λίστα, τώρα αναθέτει σε «εμπειρογνώμονες» του υπουργείου Εργασίας να διαμορφώσουν αυτοί τη νέα λίστα που βολεύει το υπουργείο. Για πολλοστή φορά, και στην περίπτωση της λίστας των ΒΑΕ, επιβεβαιώνεται ότι οι «επιτροπές» και τα «πορίσματα» είναι το προπέτασμα καπνού, για να αποκρυβεί ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές και δε βασίζονται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Αλλωστε, στην ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου ομολογείται ότι «η τελική απόφαση (σ.σ. για τη νέα λίστα) θα είναι της πολιτικής ηγεσίας»! Και σε αυτό τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων συμβάλλει και η ΓΣΕΕ συμμετέχοντας στις επιτροπές και τα επιτροπάτα που στήνει η κυβέρνηση.
Αντιεπιστημονική η εξαίρεση από τη λίστα
Χαρακτηριστικό και του νέου πορίσματος της Διαρκούς Επιτροπής για τα ΒΑΕ είναι η επισήμανση που κάνει: «Στο πνεύμα των επισημάνσεων που καταγράφηκαν και από προηγούμενες Επιτροπές, οι προτάσεις για εξαίρεση εργαζομένων που ήδη υπάγονται στα ΒΑΕ σήμερα (χωρίς να υπάρχουν ειδικές μελέτες) θα κινδύνευε να είναι με επιστημονικούς όρους άστοχη». Και σε αυτά τα πλαίσια καταλήγει: «Η Επιτροπή, λόγω των παραπάνω αντικειμενικών δυσκολιών κατέληξε να προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον».
Παράλληλα, το πόρισμα της Επιτροπής επικεντρώνει στη διαμόρφωση κριτηρίων για να γνωμοδοτήσει για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων και χώρων εργασίας στα ΒΑΕ καθορίζοντας δύο ειδών κριτήρια: Τα «βασικά» και τα «επικουρικά». Σε αυτά τα πλαίσια, παραδόξως, ορίζει στα επικουρικά και όχι στα βασικά κριτήρια την «ήδη ισχύουσα ένταξη σε καθεστώς ΒΑΕ» αλλά και την «ύπαρξη σε ισχύ καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης για λόγους υγείας σε τρεις τουλάχιστον χώρες - μέλη της ΕΕ». Ομως, η υποβάθμιση αυτών των κριτηρίων δε συνάδει με τις παραπάνω εκτιμήσεις της, υπακούει περισσότερο σε πολιτικές επιδιώξεις και ίσως αποδειχτεί επικίνδυνη για την τύχη ορισμένων ειδικοτήτων και εργασιών που θα κριθούν στο μέλλον από την Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση των ΒΑΕ ήταν και παραμένει ζήτημα που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, έχοντας ξεκάθαρες τις αντεργατικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Πολύ περισσότερο που ήδη με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκτός των άλλων και για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στη λίστα των ΒΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου