Η μετακύλιση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, στο επίκεντρο ισχυρών ανταγωνισμών
Εντείνονται τα παζάρια των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ευρωζώνης με τους ιδιώτες για τους όρους συμμετοχής τους στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης συναντιούνται εκ νέου σήμερα στο Παρίσι υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ως προς τους όρους της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα πρόταση θα βασίζεται μεν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, ωστόσο θα περιλαμβάνει ελκυστικότερους όρους για τη συμμετοχή των τραπεζών, από το αρχικό σχέδιο που έκανε λόγο για μετακύλιση των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων σε 30ετείς τίτλους και αφορούσε στο 50% των τοποθετήσεων των τραπεζών σε ελληνικό χρέος. Στη νέα πρόταση, το επιτόκιο θα μειωθεί στο 5,76%, ενώ συζητιέται η μετακύλιση να μην αφορά μόνο στο 50% των τίτλων που διαθέτουν οι τράπεζες, αλλά στο 70%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης ασκούν πιέσεις για μετακύλιση ομολόγων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, από τα 100 δισ. που «ωριμάζουν» έως τα τέλη του 2014, ωστόσο η προσπάθειά τους σκοντάφτει στην επιβεβλημένη εθελοντική φύση της συναλλαγής. Πάντως, οι «Financial Times», εκτιμούν ότι ακόμη και μια μετακύλιση ύψους 70%, ενδέχεται να μην φθάνει σε σύνολο τα 30 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του σχεδίου.
Ηδη, γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αφού, άλλωστε έχουν να μετρήσουν κέρδη, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, έστω και αργότερα. Παράλληλα, οι τράπεζες διεκδικούν εγγυήσεις από τα κράτη - μέλη, ότι θα τους διασφαλίσουν τα χρήματα, προκειμένου να πουν το τελικό «ναι» στη μετακύλιση.
Οροι και προσδοκόμενα κέρδη
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, δηλώνει ότι οι ολλανδικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ωστόσο το μέγεθος της συνεισφοράς τους δεν έχει ξεκαθαριστεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», η έκθεση των ολλανδικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ήταν 3,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Η ING έχει τη μεγαλύτερη έκθεση με 1,4 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Rabobank με 240 εκατ. ευρώ. Η Φινλανδία, από την πλευρά της, προκειμένου να συμμετέχει στο κυοφορούμενο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ζητάει να μπουν οι μετοχές της υπό κατασκευή εταιρείας διαχείρισης κρατικής περιουσίας, ως ενέχυρο.
Από την πλευρά της, η «Moody's» προειδοποιεί ότι οι τράπεζες που θα προχωρήσουν σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως να χρειαστεί να καταγράψουν επιβαρύνσεις από απομειώσεις και τονίζει ότι η ίδια δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις για το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους και θα κάνει γνωστή τη θέση της μόνο όταν υπάρξει μια τελική απόφαση για το θέμα. Συνάντηση με θέμα την Ελλάδα και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο, θα πραγματοποιήσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Φρανσουά Μπαρουάν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Χτες ξεκίνησε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, η εκδίκαση της προσφυγής Γερμανών καθηγητών και ενός βουλευτή του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος, κατά της συμμετοχής της Γερμανίας στις δανειακές συμβάσεις της τρόικας με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Το Δικαστήριο καλείται να εξετάσει κατά πόσο είναι συνταγματική και σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εγκρίνει τα δάνεια στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αναμένεται άμεσα.
Τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημειώνει:«είμαστε βέβαιοι ότι κάναμε το σωστό και το απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόστηκαν σωστά οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν βλέπω παραβίαση του γερμανικού συντάγματος».
Οπως, άλλωστε επισημαίνει ο Τόμας Στράουμπχαρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Αμβούργου,«αν επιτύχουμε τη σταθεροποίηση της χώρας, τα γερμανικά χρήματα δεν πάνε σε καμιά περίπτωση χαμένα. Το αντίθετο μάλιστα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε κέρδος, μιας και η Ελλάδα δίνει υψηλότερα επιτόκια από ό,τι μπορεί να επιτύχει η Γερμανία στην ελεύθερη αγορά για την αναχρηματοδότηση του χρέους της».
Λεονταρισμοί και ανταγωνισμοί
Στον απόηχο της προειδοποίησης της «Standard & Poor's», ότι θα θεωρήσει τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους ως χρεοκοπία, φουντώνουν οι λεονταρισμοί εκ μέρους της ΕΕ απέναντι στους αμερικανικούς καπιταλιστικούς οίκους αξιολόγησης, τους οποίους και η ίδια αναγνωρίζει και συνεργάζεται για δεκαετίες. Περιγράφοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, σημειώνει: «είναι σημαντικό εμείς, η Τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, να μην τους αφήσουμε να μας πάρουν την ικανότητα αξιολόγησης».
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητή της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, «έχουμε μία κάπως περίεργη κατάσταση. Οι τράπεζες είναι έτοιμες, διότι έχουν και συμφέρον από αυτό, να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα (...) Οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται σε αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα πολύ πιο αυστηροί και πολύ πιο επιθετικοί σε σύγκριση, για παράδειγμα, με παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική».
«Είναι άμεσης προτεραιότητας η σύσταση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας,Γκέοργκ Φάρεσον, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο δανεισμού, εκτός αν και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τη χώρα σε καθεστώς πτώχευσης. Σε συνέχεια των παραπάνω, σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες, στην κατηγορία των μη επενδυτικών ομολόγων (junk), προχώρησε την Τρίτη η Moody's.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου