Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Το τσάκισμα του λαού ενέχυρο για νέα δάνεια

Στο φόντο των παζαριών για τις επόμενες δανειακές συμβάσεις, συζητιέται σήμερα η ενιαία στρατηγική ξεκληρίσματος της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρωένωση

Ενα διαρκές μνημόνιο, προκειμένου η πλουτοκρατία να αλυσοδέσει τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης, με την επιβολή προγραμμάτων μόνιμης λιτότητας και την προώθηση νέων μέτρων, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και θα διαλύσουν ολοκληρωτικά τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, διαμορφώνει το πολιτικό προσωπικό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, είχε στο επίκεντρο την Ελλάδα και την πορεία υλοποίησης του αντιδραστικού προγράμματος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε κλίμα εκβιασμών και πιέσεων, με τελικό αποδέκτη τον λαό, στο φόντο της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας και της χορήγησης νέου ληστρικού δανείου, ύψους πάνω από 120 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της κυβέρνησης κάνουν ό,τι μπορούν για να συνδράμουν το αντιλαϊκό της έργο, με στόχο να γονατίσει ο λαός και να ανακάμψει το κεφάλαιο από την κρίση.
Το ελληνικό μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι τμήμα της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσω της νέας «οικονομικής διακυβέρνησης» και του «συμφώνου για το ευρώ», θέματα τα οποία θα βρεθούν στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου. Αποτελούν το όχημα για την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τόσο σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όσο και στην περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.
Ανεξάρτητα από το ύψος των ελλειμμάτων και των χρεών που παρουσιάζει η κάθε χώρα μέλος, οι αστικές κυβερνήσεις αναμένεται σήμερα να δεσμευτούν: Πρώτον, στην προώθηση ενός νέου λυσσαλέου γύρου αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Δεύτερον, στην τήρηση αυστηρών «δημοσιονομικών προγραμμάτων» ώστε να προκύψουν πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς που θα κατευθυνθούν με τη μορφή επιδοτήσεων για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας.
Γαϊτανάκι με την πέμπτη δόση
Σ' αυτή την κατεύθυνση και ενόψει του «νέου πακέτου στήριξης» που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη, πριν την έναρξη της Συνόδου, μετά από αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γ. Παπανδρέου, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, ήταν η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, συζητήθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της «εθελοντικής αναχρηματοδότησης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου» στα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης». Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος οι «εγγυήσεις» που θα δώσει η ΕΕ προς το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τους επόμενους 12 μήνες, όπως θέτει σαν προϋπόθεση ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός για να εκταμιεύσει το μερίδιό του στην πέμπτη δόση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν οι «αυστηρές προϋποθέσεις» που θα συνοδεύουν τη ροή των δόσεων του δανείου της τρόικας και το νέο δάνειο. Οι όροι, που επί της ουσίας είχαν καταληχθεί στην προηγούμενη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ, συζητήθηκαν και στη διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε με τη συμμετοχή των «27» ηγετών της ΕΕ και αναμένεται να αποτυπωθούν σήμερα και στα συμπεράσματα της Συνόδου. «Το θέμα της Ελλάδας θα ζητηθεί απόψε» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, διευκρινίζοντας ότι τα πάντα θα εξειδικευτούν στη συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ που θα ακολουθήσουν τον Ιούλη.
Οροι - θηλιά για το λαό
Στο κείμενο των συμπερασμάτων παράλληλα σημειώνεται ότι για να δοθεί το δάνειο και η 5η δόση η κυβέρνηση πρέπει «να εφαρμόσει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας». Το αντιδραστικό πλαίσιο που τίθεται, περιλαμβάνει:
α) Την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι το τέλος Ιούνη. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα που φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την Πέμπτη.
β) Την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την πώληση των επιχειρήσεων και υποδομών με κρατική συμμετοχή.
γ) Την απαρέγκλιτη τήρηση της αυστηρής λιτότητας για το 2011 και τη λεηλασία του λαού με μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, ο Γ. Παπανδρέου «διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί και πρέπει να κάνει και θα έχει ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο μέχρι την επόμενη Πέμπτη». Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν εκβιαστικά προς το λαό ότι θα «τεθούν αυστηρότεροι όροι και σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις, η μείωση των δαπανών και οι αποκρατικοποιήσεις θα σταματήσει η ροή των δόσεων του δανείου».
Ο πρωθυπουργός πάντως προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επανέλαβε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει το «δύσκολο πρόγραμμα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση«είναι αποφασισμένη να προχωρήσει». Την ίδια ώρα, με τη συνδρομή και της Σλοβάκας πρωθυπουργού Ιβ. Ραντίκοβα, έγινε προσπάθεια να στηθεί ένα αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, με την τελευταία να δηλώνει ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, αυτός εμφανίστηκε «επιφυλακτικός» για τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν αργότερα πως ο πρωθυπουργός είπε ότι αν η τρόικα ζητήσει να υποθηκευτεί δημόσια περιουσία για τα δάνεια, τότε θα έχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Παζάρια στη λυκοσυμμαχία
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας εντείνονται τα παζάρια για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και κυρίως των τραπεζών στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, ενόψει και του νέου δανείου προς την Ελλάδα. Μέσα σε έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και με στόχο η κάθε κυβέρνηση να διασφαλίσει τα κεφάλαια της ντόπιας πλουτοκρατίας, επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα τελικό σχέδιο συμπερασμάτων που θα εξασφαλίζει μέχρι κεραίας την καταβολή των ληστρικών επιτοκίων στους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου.
Σ' αυτό το πλαίσιο γαλλικές, ισπανικές και βελγικές τράπεζες αποδέχονται να προχωρήσουν σε «μετακύλιση του ελληνικού χρέους» ακόμα και με 5ετή αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή σε παράταση της αποπληρωμής, αρκεί να εξασφαλίσουν ένα επιτόκιο ανάλογο με αυτό που δανείζει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, που είναι 5,8%.
Στον αντίποδα, οι γερμανικές τράπεζες «ζητούν περισσότερα κίνητρα και εγγυήσεις για να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα» και σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν «εγγυήσεις του γερμανικού κράτους». Τα μέλη της ευρωζώνης παζαρεύουν με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να μετακυλήσουν έως 30 δισ. ευρώ χρέους, σαν τμήμα ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας που, όπως ειπώθηκε, μπορεί να φτάσει συνολικά τα 120 δισ. Σε αυτά προστίθενται τα χρήματα που θα καταβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα ποσά που θα προέλθουν από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου θα τεθεί επί τάπητος και το σχέδιο της Κομισιόν «για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση», που βασίζεται πάνω στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η «οικονομική διακυβέρνηση» αλλά και η διάθεση κονδυλίων των ΕΣΠΑ από την ΕΕ, χωρίς να απαιτείται εθνική συμμετοχή. Ουσιαστικά πρόκειται για την απευθείας παροχή ζεστού και τζάμπα χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να επενδύσουν στο απαλλαγμένο πλέον από εργασιακά δικαιώματα τοπίο.
Τα συμπεράσματα
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που διέρρευσε αργά χτες το βράδυ αλλά και βάσει κυβερνητικών πηγών, στις αποφάσεις καταγράφεται:
1) Οι «27» ηγέτες εξουσιοδότησαν τους υπουργούς Οικονομικών του Γιούρογκρουπ «να ολοκληρώσουν τις εργασίες για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ και να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές ενός νέου προγράμματος στήριξης (σ.σ. νέου δανείου) ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ από αρχές Ιούλη».Το νέο δάνειο δίνεται μετά από αίτημα της κυβέρνησης και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα «καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014».
2) Συμφωνήθηκε ότι τα «νέα αναγκαία δανειακά κεφάλαια θα αντληθούν και από δημόσιες και από ιδιωτικές πηγές», δηλαδή στη ληστεία του λαού να συμμετέχει και το ιδιωτικό κεφάλαιο.
3) Ο ωμός εκβιασμός προς τον ελληνικό λαό για να συναινέσει στο ξεκλήρισμά του, με τον πλέον προκλητικό τρόπο. «Το συμβούλιο καλεί όλα τα κόμματα να στηρίξουν τους κύριους στόχους και κύρια μέτρα. Λόγω της διάρκειας και του μεγέθους του προγράμματος η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων. Εκφράζουμε την κατανόησή μας για το τι σημαίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι θυσίες για τους Ελληνες πολίτες, αλλά θα συμβάλουν στη ευμάρειά τους»!
4) «Να αυξηθεί η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ από την Ελλάδα», προσφέροντας ουσιαστικά ζεστό χρήμα στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου