Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ: Διήμερο κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών

Πρακτικά μέτρα για την επιτυχία της 48ωρης κινητοποίησης, κατά τη συζήτηση για το «μεσοπρόθεσμο», εξετάστηκαν σε σύσκεψη της Γραμματείας της Αθήνας

Με οδηγό τα πολύ θετικά αποτελέσματα από την ανταπόκριση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση, στα μέσα του Ιούνη, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) και οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ ετοιμάζονται για την επόμενη απεργιακή μάχη στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, με 48ωρο κλείσιμο μαγαζιών και βιοτεχνιών και μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, όταν θα έρθει το «μεσοπρόθεσμο» για συζήτηση στη Βουλή. Σε σύσκεψη, που πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΒΕ Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, συζητήθηκαν τόσο η θετική αποτίμηση της προηγούμενης κινητοποίησης, όσο και πρακτικά μέτρα μπροστά στη νέα κινητοποίηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστικά στελέχη και μέλη των τοπικών Γραμματειών της Αθήνας, που μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους το «κλίμα» της πόλης, τον αναβρασμό, την αγανάκτηση δεκάδων χιλιάδων ΕΒΕ, που «σιγοσβήνουν» στις συνοικίες. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι κάποιοι, μπροστά στην απόγνωση που αντιμετωπίζουν, ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρξει αναστροφή της κατάστασης της οικονομίας. Στη συζήτηση που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη, που με τη σειρά της μπορεί να εκφραστεί με αδράνεια απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.
Τα όσα εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» ενισχύουν την άποψη ότι μόνο χειρότερες μέρες εγκυμονεί για τους ΕΒΕ η εφαρμοζόμενη πολιτική. Νέα φορολογικά χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων, αύξηση του ΦΠΑ, «ειδικές» εισφορές, νέες επιβαρύνσεις για την ακίνητη περιουσία, ακόμη και αν δεν αξιοποιείται. Κι όλα αυτά εναρμονίζονται με τα ήδη σκληρά μέτρα που σπρώχνουν στο οικονομικό περιθώριο τους μικρούς ΕΒΕ, τη φιλομονοπωλιακή πολιτική που ενδυναμώνει την παρουσία των πολυκαταστημάτων, τα οποία «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», ακόμη και μέσα στην κρίση. Στη σύσκεψη ειπώθηκε ότι η «επόμενη μέρα» της κρίσης θα βρει όσους ΕΒΕ έχουν απομείνει αντιμέτωπους με αυτή την πραγματικότητα, εξαλείφοντας τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης.
Γι' αυτό και τονίστηκε ότι η μαζική συμμετοχή στην επερχόμενη κινητοποίηση και σε όσες ακόμη ακολουθήσουν είναι κρίσιμης σημασίας για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Στη βάση αυτή, καλούνται τα ΔΣ των Σωματείων και των Ενώσεων της Αθήνας να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Αντίστοιχα, οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ να χαράξουν δράσεις παρέμβασης στις περιοχές τους. Επίσης, να προγραμματίσουν περιοδείες με τις θέσεις και τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ, να καλέσουν σε συμμετοχή στην απεργία. Κλιμάκια της ΠΑΣΕΒΕ θα περιοδεύσουν στις συνοικίες και το διήμερο της κινητοποίησης, καλώντας σε κλείσιμο των μαγαζιών.
Καλούνται, ακόμη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι τοπικές Γραμματείες να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες για προβλήματα όπως οι διακοπές ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, το φορολογικό με παρεμβάσεις σε Εφορίες, για τα προβλήματα με τον ΟΑΕΕ. Τονίστηκε ότι μέσα από τον αγώνα και τη δράση, με το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ και με έμφαση στον ενωτικό αγώνα με τους εργαζόμενους που αντιστέκονται, μπορεί να ενδυναμωθεί και η δομή της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και να δοθεί ώθηση για τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου