Η εθελοντική μετακύλιση χρέους στο επίκεντρο πρόσκαιρων συμβιβασμών και ανταγωνισμών
Eurokinissi |
Η εφημερίδα υπολογίζει το δάνειο σε 70 δισ. ευρώ, από τα οποία 30 δισ. προβλέπεται να καλυφθούν από τους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετέχουν στην ανακύκλωση του χρέους. Πηγές σημειώνουν στο πρακτορείο ότι η πιο δύσκολη αποστολή της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς, όπως εκτιμούν, πρέπει να γίνεται μία σημαντική ιδιωτικοποίηση κάθε 15 μέρες.
Την ίδια στιγμή, η Citigroup, σε έκθεσή της, καταγράφει ότι αναμένει περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα και ημι-εθελοντική μετακύλιση χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή «σκληρής αναδιάρθρωσης» βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες πριν από το τέλος του έτους είναι εξαιρετικά αυξημένες και εκτιμά ότι παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές οι πιθανότητες «κουρέματος» στο χρέος Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με τον Κοινοτικό επίτροπο, Ολι Ρεν, «είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ εργάζεται με βάση μία λύση τύπου πρωτοβουλίας της Βιέννης, μίας εθελοντικής ανακύκλωσης των ομολόγων έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής «De Tijd», η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου είχε συνάντηση με την «Dexia» (με έκθεση 4,3 δισ. στην Ελλάδα), την «Ageas» (έκθεση 1,8 δισ. ευρώ) και την KBC (με έκθεση 600 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητήθηκε από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές να ανακυκλώσουν τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν για πέντε χρόνια, με κουπόνι ίσο με το επιτόκιο που δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράλληλα, δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρει ότι οι γερμανικές τράπεζες ζητούν κίνητρα για να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα, όπως η παροχή εγγυήσεων από τα κράτη - μέλη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ανάλογες συναντήσεις έγιναν χτες σε Γαλλία και Ολλανδία.
Να συγχωνευθούν οι «μικρές και δημοσιονομικά αδύναμες χώρες με τις μεγαλύτερες και συγκριτικά ισχυρότερες», προτείνουν από την πλευρά τους οι «Financial Times», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να ενοποιηθεί με τη Γερμανία, η Πορτογαλία θα μπορούσε να προσαρτηθεί στη Γαλλία και η Ιρλανδία θα μπορούσε να διαχωριστεί σε ένα τμήμα στην Ιταλία και στο υπόλοιπο στην Ολλανδία (και οι δύο μαζί έχουν το ίδιο ΑΕΠ με τη Γαλλία). Και ιδού: Δεν υπάρχει πλέον κρίση χρέους». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «όλα αυτά, βεβαίως, είναι απλώς ένα πείραμα (...) Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη λογιστική άσκηση δείχνει πόσο λίγα πραγματικά διακυβεύονται σε νομισματικούς όρους».
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,Μπεν Μπερνάνκι, δηλώνει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, καθώς «αν δεν επιτευχθεί επίλυση της κατάστασης, αυτό θα δημιουργούσε απειλές στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, στο παγκόσμιο σύστημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική ενότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου