Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στον «αέρα» οι κατασκηνώσεις των ΑμΕΑ

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει, για μια ακόμα χρονιά, ότι έχει φτάσει Ιούνης και δεν έχουν δοθεί τα αναγκαία κονδύλια για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), κυκλοφόρησε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ).
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκλεισαν τις δημόσιες κατασκηνώσεις που λειτουργούσαν το ΠΙΚΠΑ και το υπουργείο Υγείας και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν την ΠΟΣΓΚΑμΕΑ για ένα περιορισμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα (πηγαίνουν στις κατασκηνώσεις μόλις 2.500 - 3.000 παιδιά, ενώ συνολικά στη χώρα υπάρχουν 200.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες), ενώ η χρηματοδότηση γίνεται με έκτακτες επιχορηγήσεις απ' το υπουργείο Υγείας και τις Νομαρχίες. Ετσι, οι γονείς σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα που χρεώνει έως και 1.500 ευρώ για 14 μέρες στην κατασκήνωση.
Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ διαμαρτύρεται για τη χρηματοδότηση των κατασκηνώσεων, ενώ είναι συνυπεύθυνη, γιατί αντί να διεκδικήσει δημόσιο δωρεάν δίκτυο κατασκηνώσεων για όλα τα παιδιά, διευκολύνει το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του και στο συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος, με έκτακτα κονδύλια. Και μάλιστα, χρησιμοποιεί και αυτή τη μεσολάβηση, προκειμένου να χειραγωγεί το γονεϊκό κίνημα, αφού οι 15 μέρες κατασκήνωσης αποτελούν για πολλά παιδιά τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν κάποιες μέρες στην εξοχή και για τους γονείς να ξεκουραστούν για λίγες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου