Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πλήρης ταύτιση με τη στρατηγική του Μεσοπρόθεσμου

Συμφωνεί με τους στόχους που θέτουν κυβέρνηση - τρόικα και πλειοδοτεί σε φιλομονοπωλιακά μέτρα


Γρηγοριάδης Κώστας
«Δεν ζητάμε τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι συμφώνησε ήδη η τρόικα με τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους» (Α. Σαμαράς).
Από μόνη της η παραπάνω φράση του προέδρου της ΝΔ, καταδεικνύει πόσο υποκριτικές και ψεύτικες είναι οι κορόνες περί «επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου», που αποσκοπούν στο να παραπλανήσουν το λαό, να αποκρύψουν την πλήρη σύμπλευσή της με την βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και να τη διασώσουν ως εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος.
Τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας περιλαμβάνουν τα ίδια βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που χρεοκοπούν τους λαούς για να θωρακίσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Αλλωστε, τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνιο, είτε όχι, είτε αντιμετωπίζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, είτε μικρά, ακριβώς επειδή υποτάσσονται στη στρατηγική της ΕΕ που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους λαούς, προκειμένου να διασωθούν και να ισχυροποιηθούν τα ευρωμονοπώλια.
Σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται η ίδια συνταγή: Δραστική μείωση των μισθών και συντάξεων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση απολύσεων, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κατεδάφιση των κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ. Μέτρα δηλαδή που μειώνουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα ανοίγουν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για την πλουτοκρατία, προκειμένου να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της.
Με αυτά τα μέτρα, που περιλαμβάνονται βέβαια στα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, καθόλου δε διαφωνεί η ηγεσία της ΝΔ και γι' αυτό δεν τα έχει περιλάβει στα μέτρα που υποτίθεται θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα για «την επανεκκίνηση της οικονομίας» και την έξοδο από την ύφεση. Αυτά τα θεωρεί δεδομένα και αναγκαία και πιστεύει ότι έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ήδη από χθες. Ακριβώς γι' αυτό τα έχει υποστηρίξει με όλες τις δυνάμεις της και δικαιολογημένα «αγανακτεί» με τις κατηγορίες που δέχεται, εντός και εκτός συνόρων, για έλλειψη συναίνεσης.
Τα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα, οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, αποτελούν τη βάση της δικής της «εναλλακτικής» δήθεν πρότασης. Θέλει όμως να εμπλουτίσει το μείγμα με πρόσθετα φιλομονοπωλιακά μέτρα και αυτά μόνο έχει συμπεριλάβει στο πακέτο που προπαγανδιστικά λέει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Είναι τα λεγόμενα μέτρα «τόνωσης της αγοράς», μέσω μιας νέας γενναίας μείωσης στη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών, της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της προσφοράς ζεστού χρήματος και προνομίων στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Πλειοδοτεί σε αντιλαϊκά μέτρα
Αυτός είναι ο λόγος που επικαλείται το παράδειγμα της Ιρλανδίας, οι κυβερνήσεις της οποίας δίνουν μάχη για να κρατήσουν τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 12,5% στα κέρδη των μονοπωλίων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διαφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη, τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τη δραστική μείωση των δαπανών για υγεία και παιδεία, την πώληση της δημόσιας περιουσίας, τις απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και πλήθος άλλων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο ιρλανδικό μνημόνιο.
Από την Πορτογαλία «δανείζεται» το ότι δεν μειώνονται οι ελάχιστες συντάξεις μέχρι το 2013, προκειμένου να βάλει δημαγωγικά κάποιες φιλολαϊκές πινελιές στην βαρβαρότητα της δήθεν «εναλλακτικής» πρότασής της. Αντίθετα δεν διαφωνεί στο ελάχιστο με τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης στα 10 ημερομίσθια (από 30) ανά έτος εργασίας και όριο τις αποδοχές ενός έτους, με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με τα εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα, με τις περικοπές για παιδεία, υγεία, με τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, εταιρειών ενέργειας, ταχυδρομείων, και ατέλειωτα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει το πορτογαλικό μνημόνιο.
Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «είναι εντελώς διαφορετικά τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- είναι σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα»(!) Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης και παγίδευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας εντός των τειχών του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
Το ομολόγησε άλλωστε ο Α. Σαμαράς «αμυνόμενος» στις απροκάλυπτες συστάσεις των ομοϊδεατών του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και των στελεχών της ΕΕ που συνάντησε στις αρχές της περασμένης βδομάδας στις Βρυξέλλες. «Τονίσαμε ότι συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους (...), υπογραμμίσαμε ότι το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του δημοσίου»,δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τις συναντήσεις, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της δήθεν «εναλλακτικής πρότασής» του.
Ταυτόχρονα παρουσίασε ως αυτονόητη την ένθερμη και ανεπιφύλακτη στήριξη του κόμματός του στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητά της. «Και βεβαίως επιβεβαιώσαμε την απόλυτη στήριξή μας στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, άλλωστε και τα δύο αποτελούν προτάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε εξ αρχής», δήλωσε, μετακυλίοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση και την αναποτελεσματικότητα στην υλοποίησή τους.
Με «γέφυρα» την τρόικα
Μετά τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως το «όχι» επί της αρχής στο «μεσοπρόθεσμο» είναι καθαρά προσχηματικό και ψηφοθηρικό, όπως ακριβώς και το «όχι» στο μνημόνιο, τα αντιλαϊκά και αντιδραστικά μέτρα του οποίου στήριξε στη συνέχεια «με χέρια και πόδια». Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα με τα οποία διαφωνεί. Μάχεται απλά για να συμπεριληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και από αυτή τη σκοπιά φωνάζει και θορυβεί για να δείξει ότι τάχα διαφοροποιείται.
Η κριτική άλλωστε που άσκησε στο «μεσοπρόθεσμο», μέσω της δήλωσης που έκανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου, εξαντλείται στο ότι «είναι αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό», δεν καταφέρνει δηλαδή να πετύχει τους αντιλαϊκούς στόχους, με τους οποίους συμφωνεί - όπως προαναφέρθηκε - πλήρως.
Τη σύμπλευση της ηγεσίας της ΝΔ στην εφαρμοζόμενη πολιτική επισημαίνει άλλωστε και η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξαν τα στελέχη της τρόικας που συναντήθηκαν μαζί της. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «το κλιμάκιο εντόπισε σημεία σύγκλισης μεταξύ του προγράμματος προσαρμογής (σ.σ. «μεσοπρόθεσμο») και τις προτάσεις της ΝΔ», επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ υποστηρίζει ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υπάρχει σύγκλιση στις απόψεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη».
Στην έκθεση χαρακτηρίζονται «μη ρεαλιστικές» οι προτάσεις της ΝΔ για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση από το φθινόπωρο σε αυτή την κατεύθυνση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αντληθούν από αλλού, δηλαδή από τα συνήθη υποζύγια, τα χρήματα που θα χαθούν από τις νέες φοροαπαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου.
Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει ο λαός είναι πως για να αποκρουστούν η νέα αντιλαϊκή επίθεση, που στηρίζουν από κοινού κυβέρνηση - ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, πρέπει να υπάρξει οργάνωση και αντεπίθεση για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου