Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αντιλαϊκά μέτρα με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικάτων

Από παλαιότερη συγκέντρωση και απεργία νοσηλευτών και γιατρών
Με το «φόβο» να ξεσπάσουν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη χώρα ολοκληρώνει στις 30 Ιούνη η Ουγγαρία τη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεσπάσει μεμονωμένες διαδηλώσεις από πυροσβέστες, αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς, που διαμαρτύρονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας που συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ούρμπαν, της «Ενωσης Πολιτών» (Fidesz), παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες «σοσιαλιστικές» και μη κυβερνήσεις.
Η Ουγγαρία αποτέλεσε την πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΕ και την Κεντρική Τράπεζα για δάνειο 20 δισ. δολαρίων τον Οκτώβρη του 2008, προς όφελος, φυσικά, του κεφαλαίου. Από τότε μέχρι και σήμερα, ο ουγγρικός λαός πληρώνει ακριβά το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης με κατάργηση συγκεκριμένων κατακτήσεων στους χώρους δουλειάς, περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών, με «πάγωμα» των μισθών του Δημοσίου, περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, απολύσεις χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια (όταν το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι μόλις τα 69,27 χρόνια και για τις γυναίκες τα 77,87 χρόνια), μείωση κατά 10% των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας, αύξηση των φόρων και φυσικά επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.
Επιπρόσθετα μέτρα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάρτη, με τα οποία προβλέπονται ακόμα περισσότερες περικοπές στους μισθούς και στις υπερωρίες και επιβολή γενικού φόρου εισοδήματος στο 16%. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο γενικός φόρος αυτός θα έχει θετικό αντίκρισμα μόνο για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 330.000 φιορίνια. Σημειώνεται πως ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα είναι μόλις 200.000 φιορίνια (περίπου 750 ευρώ). Προβλέπεται, επίσης, μείωση του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορεί κάποιος να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, περικοπές των επιδομάτων των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Επιπλέον, την περασμένη Δευτέρα το κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση τροποποιήσεων του συντάγματος που θέτει τέρμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση των αστυνομικών κάτω των 57 ετών. Επιπρόσθετα, την Παρασκευή 3 Ιούνη, η κυβέρνηση κατέθεσε στο κοινοβούλιο σχέδιο τροποποίησης του Εργατικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο θα δίνεται το «πράσινο φως» στους εργοδότες να αυξήσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 40 σε 44, και ταυτόχρονα θα δίνεται πλήρης ασυδοσία στους εργοδότες καθώς προωθείται η λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που θα καθορίζουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους το χρόνο εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση υιοθέτηση της συγκεκριμένης τροποποίησης, ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιούλη.
Παρ' όλα αυτά, τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι επιχειρηματίες καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει την υπόσχεσή της για μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις από το 19 στο 10%...
Σήμερα, το 34% του λαού δηλώνει δυσκολία να τα φέρει βόλτα, το καθαρό μηνιαίο μέσο εισόδημα είναι μόλις 416 ευρώ και η μέση σύνταξη είναι 326 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο πως σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους και η πληρωμή του ηλεκτρικού και της θέρμανσης αποτελεί βραχνά για χιλιάδες νοικοκυριά μετά την ιδιωτικοποίηση αυτών των αγαθών.
Με στόχο την εκτόνωση του λαού
Μέσα σ' αυτό το δυσμενές για το λαό κλίμα εμφανίζονται αυθόρμητες διαμαρτυρίες εργαζομένων κατά της αντιλαϊκής αυτής επίθεσης, αλλά και οργανωμένες συγκεντρώσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν στενούς δεσμούς με συγκεκριμένες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και λειτουργούν ως μέσο για την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλη οι επικεφαλής των δύο εργατικών συνομοσπονδιών - «LIGA» και τα «Εργατικά Συμβούλια» τις οποίες χαρακτηρίζει ο αντικομμουνισμός - συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Ορμπάν που - παρόλο που δε δόθηκε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο περιεχόμενο της συνάντησης - φαίνεται να συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία τους ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί μια ενδεχόμενη αντίσταση στα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Εκτός αυτού, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της Ουγγαρίας - όλες μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) - έχουν συνεργαστεί στενά με τις κατά καιρούς κυβερνήσεις που ξεπήδησαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, στηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιθέσεις κατά των εργαζομένων. Από τη στάση τους αυτή έχουν χάσει κάθε στήριξη από τους εργαζόμενους, που δε βλέπουν συγκεκριμένη προοπτική και διέξοδο.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα, τόσο οι κατά καιρούς κυβερνήσεις όσο και οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες λειτούργησαν ως δεκανίκι για την κερδοφορία των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων. Επαιξαν συγκεκριμένο ρόλο στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, επιβάλλοντας μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και κλείσιμο εργοστασίων και αρκετοί απ' αυτούς εκμεταλλεύτηκαν τη ληστεία των κρατικών επιχειρήσεων, αποκτώντας σημαντική περιουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου