«Βολεμένους» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός αυτούς που αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για πανεπιστήμια ΑΕ με πτυχία πολλών ταχυτήτων, επιδιώκοντας να τσουβαλιάσει τις αντιδράσεις
Για «ιστορικές τομές» στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ μίλησε, χτες, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου και είχε δίκιο! Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει ό,τι γνωρίζαμε απ' την Ανώτατη Εκπαίδευση, σε επίπεδο σπουδών, δομής και λειτουργίας, πατώντας πάνω στο δρόμο που είχαν στρώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «όλοι ξέρουμε ότι και πάλι θα έχουμε αντιδράσεις, από όσους θεωρούν ότι είναι βολεμένοι με το σύστημα», προσπαθώντας να εμφανίσει τις αλλαγές ως ριζοσπαστικές, που χτυπούν τους βολεμένους. Αυτό, όμως, που μπορούν να δουν όλοι όσοι κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το νόμο - πλαίσιο είναι ότι μιλάμε για κατάργηση της Ανώτατης εκπαίδευσης και μετατροπή της σε πολλές επιχειρήσεις κατάρτισης, που θα δίνουν «πτυχία» πολλών ταχυτήτων και οι επιχειρήσεις θα κάνουν πάρτυ κερδών, ορίζοντας απόλυτα την κατεύθυνση των σπουδών.
ΝΔ: Παράταση για να επιτευχθεί συναίνεση
Χτες, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά, για το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, επιδιώκοντας συναίνεση. Η υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως «υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε και εκτιμώ ότι με τη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος».
Ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας της ΝΔ, ζήτησε απ' την κυβέρνηση να δοθεί η παράταση που ζητούν οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών της ανώτατης εκπαίδευσης (ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ - ΤΕΙ), ώστε συνεκτιμηθούν οι θέσεις της και οι ενστάσεις της ΝΔ και να «προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ενωμένοι σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Παιδεία και στο χώρο των Πανεπιστημίων».
Ο Α. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι στον «εθνικό διάλογο» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν καταλήξει «ομοφώνως σε κάποια πορίσματα» τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται. Υποστήριξε πως η ΝΔ έχει ενστάσεις στον «τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων», που δημιουργούν «σύγχυση αρμοδιοτήτων», σε ζητήματα συγγραμμάτων και στην κατάργηση της βαθμίδας του Λέκτορα. Τέλος, έθεσε θέμα για τα τρίχρονα πτυχία, «με δεδομένο ότι στην Ευρώπη σήμερα επανεξετάζεται το όλο ζήτημα που αφορά στους τετραετείς κύκλους σπουδών».
Στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων, πάντως, η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση, γι' αυτό και ζητά (και αυτή) συναίνεση. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πολλές απ' τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση επιδίωξε να τις υλοποιήσει και η ΝΔ. Επίσης, τον περασμένο Φλεβάρη η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ παρουσίασε την πρότασή της για την Παιδεία, που ήταν ένα αντίγραφο των σχεδίων του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ μιλούσε για ιδιωτική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, εξωτερική αξιολόγηση, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατάργηση του ασύλου κ.ά. Ολα αυτά υπάρχουν στο νόμο - πλαίσιο, ενώ με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/05 στο ελληνικό δίκαιο, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.
Σύμβουλος της κυβέρνησης ο ΛΑ.Ο.Σ.
Ο ΛΑ.Ο.Σ., μετά τη δήλωση συμφωνίας με το σχέδιο που παρουσιάστηκε απ' την κυβέρνηση, συνέχισε τη στήριξή του αναλαμβάνοντας - για μια ακόμη φορά - ρόλο συμβούλου. «Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεται η κ. Διαμαντοπούλου ότι κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τις αποφάσεις για την Παιδεία για τον Οκτώβριο, όπερ σημαίνει καταλήψεις και τα συναφή», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Κ. Αϊβαλιώτης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υπεράσπισε τη λεγόμενη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, η οποία κατά τον ΣΥΝ καταλύεται με το νόμο - πλαίσιο. Πάντως, με το επιχείρημα της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας η κυβέρνηση προωθεί όλο το σχεδιασμό της και μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε ΑΕ. Η «Δημοκρατική Αριστερά» έκανε λόγο και για «ύπαρξη θετικών στοιχείων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν υπάρχουσες παθολογικές πτυχές της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου