Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας
Συνεχίζονται τα παζάρια των κρατών - μελών της ευρωζώνης με τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Μόνος σίγουρος χαμένος θα είναι ο λαός, που θα φορτωθεί στις πλάτες του νέα ληστρικά δάνεια και βροχή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Goldman Sachs», προς τα τέλη του μήνα, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα εγκρίνουν το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια θα αναζητήσουν τρόπους να μοιραστούν τα βάρη με τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», στη χτεσινή συνάντηση των τραπεζών στο Παρίσι παρουσιάστηκε ένα αναθεωρημένο σχέδιο της γαλλικής πρότασης για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων. Οι νέες προτάσεις αφορούν τα επιτόκια και το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυληθεί. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο πρακτορείο, «η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% των ομολόγων» που λήγουν μέχρι το 2014 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα, αντί για το 50% που προβλεπόταν αρχικά.
Ακόμα, ενώ η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για σταθερό επιτόκιο 5,5% στα νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα που θα αγόραζαν οι επενδυτές, η νέα πρόταση προβλέπει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο Euribor τριών μηνών συν ένα πριμ της τάξης του 1,7% ή 1,8%. «Αν ήταν να τεθεί σήμερα σε ισχύ το επιτόκιο θα ήταν περίπου στο 3,3%», δηλώνει ο αξιωματούχος στο πρακτορείο. Ενώ στο αρχικό γαλλικό σχέδιο, το επιτόκιο 5,5% θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι και κατά 2,5% ανάλογα με το ΑΕΠ, η νέα πρόταση προβλέπει ότι μπορεί να αυξηθεί, μεν, κατά το ίδιο ποσοστό, αλλά αυτό θα εξαρτάται από τον πληθωρισμό.
Το «think tank» («δεξαμενή σκέψης») των Βρυξελλών, CEPS, σε ανάλυσή του για τη γαλλική πρόταση, εκτιμά ότι ενώ οι ιδιώτες θα έχουν ελάχιστη ή αμελητέα ζημία, το βάρος για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της και δυσκολεύοντας την πορεία προς ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με την έκθεση, η εφαρμογή της γαλλικής πρότασης θα οδηγούσε σε «αξιοσημείωτη αύξηση του καθαρού δημόσιου χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του τα επόμενα χρόνια».
Αντεγκλήσεις για τη συμμετοχή στη ζημιά
Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γκεργκ Ασμούσεν, δηλώνει ότι η Γερμανία θέλει να βάλει ξανά στο τραπέζι ένα σχέδιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, καθώς «οι οίκοι αξιολόγησης δηλώνουν ότι η γαλλική πρόταση μπορεί να θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», η γερμανική κυβέρνηση επαναφέρει την πρότασή της για ανταλλαγή των ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής, εκτιμώντας ότι παρόλο που και η δική της πρόταση θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπία, οι «συνέπειες θα είναι περιορισμένες και μικρής διάρκειας».
Ωστόσο, ο επικεφαλής της «Standard & Poor's» στη Γερμανία, Τόρστεν Χίνριχς, επιμένει ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι μια σημαντική διεύρυνση του χρόνου ωρίμανσης και μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή θα πρέπει να αναμένεται και ότι αυτό δεν είναι στη λογική της αρχικής υπόσχεσης για έγκαιρη αποπληρωμή του τόκου, και σε αυτή την περίπτωση, ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν χρεοκοπία».
Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τη «Moody's» κατά τέσσερις μονάδες, δηλώνει ότι «δεν καταλαβαίνω τι βρίσκεται πίσω απ' αυτήν την αξιολόγηση» και τονίζει ότι«πρέπει να σπάσουμε το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης», με τους οποίους όλες οι καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης έχουν αγαστή συνεργασία για δεκαετίες.
Την ίδια στιγμή, ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIS), στο οποίο μετέχουν περισσότερες από 400 μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές παγκοσμίως, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg» προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου με «οπλοστάσιο» περίπου 50 δισ. ευρώ και αποκλειστικό στόχο την επαναγορά ελληνικών ομολόγων απευθείας από τη δευτερογενή αγορά, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να μειώσει το σημερινό χρέος της Ελλάδας κατά 20% περίπου ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Πάντως, η «Wall Street Journal» σε δημοσίευμά της εκτιμά ότι ξεθωριάζουν οι ελπίδες της Ευρώπης για σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών στη νέα «διάσωση» της Ελλάδας, καθώς οι τράπεζες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έχουν ήδη πουλήσει μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. Σύμφωνα με τον Κοινοτικό επίτροπο, Ολι Ρεν, η Κομισιόν προετοιμάζει μια έκθεση για την έκδοση ευρωομολόγων μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο επισημαίνει ότι «χωρίς να έχει γίνει πρώτα μία σημαντική μεταρρύθμιση στην οικονομική διακυβέρνηση (...) τα ευρωομολόγα σύντομα θα καταλήξουν να είναι ομόλογα junk».
Θέλουν την υποταγή του λαού
Ο Ο. Ρεν, δικαιολογώντας τις απαιτήσεις που έχουν διατυπώσει εκπρόσωποι της ΕΕ για επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, αποσκοπώντας στην υποταγή του λαού στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνει ότι «λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη (...) Επιδιώκοντας τη συμφωνία των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων για το μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα, και ειδικότερα για το μνημόνιο συνεννόησης, το κλιμάκιο της τρόικας αποσκοπεί στην εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής του περιεχομένου του προγράμματος από την ελληνική πλευρά. Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΝΤ, όπου θα συζητηθεί και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνει πως «ελπίζω ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, μπορούν να εμπνευστούν από τις θαρραλέες αποφάσεις που λήφθηκαν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Τα πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα θα πρέπει να μείνουν στην άκρη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου