Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: «Κίνδυνοι» εξάπλωσης της κρίσης

Αβεβαιότητες και κινδύνους για την εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης βλέπει το ΔΝΤ εστιάζοντας στα συσσωρευμένα κρατικά χρέη «περιφερειακών» κρατών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ελλάδας.
Στην εξαμηνιαία έκθεση ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός εκτιμά ότι η ΕΕ έχει «λιγοστό χρόνο» προκειμένου να επιλύσει τόσο το «συνολικό πρόβλημα»» του χρέους όσο και την «αστάθεια» του τραπεζικού συστήματος απέναντι στις «εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών» αλλά και της «κοινής γνώμης».
Οι «ανησυχίες» τους για την Ελλάδα έχουν να κάνουν με τη απαρέγκλιτη εφαρμογή της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, για το «βαθμό αποφασιστικότητας», και πολιτικής συναίνεσης» που τους είναι απαραίτητος, προκειμένου να διασφαλιστεί η «δημοσιονομική προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση». Εκτιμούν ακόμη ότι σε περίπτωση «σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου οι κραδασμοί θα μπορούσαν να επεκταθούν και πέρα από την την ευρωζώνη».
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ είναι οι χώρες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη «τακτοποίησης» της δημοσιονομικής τους κατάστασης και τονίζουν ότι «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά».
Για το 2011 εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό 4,3% έναντι αύξησης 2% στην ευρωζώνη και 2,5% στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου