Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζουν σε φάση κερδοφορίας

Με ασφαλές καταφύγιο τον πακτωλό από το κρατικό χρήμα και τις εγγυήσεις, το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, κόντρα στην καπιταλιστική κρίση και τα επισφαλή δάνεια της πελατείας του, συνεχίζει και για φέτος σε φάση κερδοφορίας. Τα καθαρά κέρδη της Αlpha Bank για το α' τρίμηνο του 2011 διαμορφώνονται σε ακόμη 10,5 εκατ. ευρώ, ποσό που να σημειωθεί ότι εμφανίζεται κάθετα συμπιεσμένο μετά και τις λογιστικές προβλέψεις για τυχόν αθετήσεις επιχειρήσεων και άλλων δανειοληπτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι νέες καθυστερήσεις στα δάνεια (α' τρίμηνο 2011) διαμορφώνονται στα 381 εκατ. ευρώ.
  • Την έξοδο από το χρηματιστήριο της Αθήνας για την Εμπορική Τράπεζα ετοιμάζει η μητρική εταιρεία, το γαλλικό μονοπώλιο Κρεντί Αγκρικόλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, απευθύνει «δημόσια πρόταση» για την εξαγορά του ποσοστού περίπου 4% που έχει απομείνει στα χέρια άλλων «επενδυτών».
Στα 10 εκατ. ευρώ με αύξηση 25% εμφανίζονται τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το α' τρίμηνο του 2011. Πεδίο ζωτικής σημασίας για τους ντόπιους τραπεζίτες αποδείχνεται η επιχειρηματική τους δράση στην ευρύτερη περιοχή. Ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος απέσπασε από θυγατρικές στο εξωτερικό 19 εκατ. ευρώ έναντι χασούρας ύψους 9 εκατ. ευρώ που εμφανίζει στην Ελλάδα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν αύξηση 5% στα 309 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011, παρά την πτώση των πωλήσεων στο εσωτερικό και τα μειωμένα περιθώρια διύλισης, σύμφωνα με τη διοίκησή τους. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 119 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 165 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011, σημειώθηκε πτώση του όγκου πωλήσεων στο εσωτερικό κατά 16%, ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κυρίως βενζινών. Αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου στην ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου